Entreprenörden logo

Vinstdrivna företag, ett måste?

Att ett företag är lönsamt är ett måste hos de flesta som driver företag men måste de verkligen vara vinstdrivna ? Det verkar vara viktigt eftersom en av de vanligaste frågorna handlar just om ekonomin. Många nätverk har olika omsättningskrav och då finns det egentligen inga krav på vinster. Ingen brukar väl fråga, hur mycket gick du med i vinst förra året? Så varför är det sådan hets runtomkring oss?

Vinstdrivna personer

För min del har vinst inneburit mer att jag kan återinvestera i bolaget för att utveckla det ännu mer, göra fler aktiviteter eller ta in en person till. För andra innebär vinster och en aktieutdelning så att de kan investera i andra startups eller företag. Därför är inte vinstdrivna personer helt bakom flötet enligt mig ?. Men det stör mig är personer som enbart vill samla pengar på en hög och visa hur rika dem är. Samtidigt…. Varför stör det mig? Dessa människor har också kämpat för sitt och de ser pengar som ett diplom att de har gjort. Jag stör nog mig på de företagare/entreprenörer som inte arbetar eller kämpar och vill skryta om hur bra deras företag är.

Nervösa livskamrater

En annan reflektion är att ibland kan företagare/entreprenörer bli stressade kring vinster p.g.a. sambos, partners o.s.v. Beroende på livssituation kan den andra personen vara stressad eller nervös att företagare/entreprenören lägger väldigt mycket tid på någonting som inte ger stora vinster. Då kan man själv bli stressad – men ta det lugnt! Tror du på det du gör, så kommer din partner också bli lugn.

Jessica Stark, SUP46

Alla dessa reflektioner började när jag lyssnade på Jessica Start, en av grundarna till SUP46. Hennes mål med SUP46 var aldrig att bli rik utan det viktigaste är att företaget går jämnt ut och att företager samt entreprenörer har en mötesplats. Hon såg en lucka och täppte till den, utan att drivas av att göra vinst på startups. Det har gått så pass långt att hon och resterande delägarna i SUP46 har skrivit ett avtal att de inte ska ta ut någon utdelning. Hon berättade även hur nervös hennes man var i perioder. Men kan man leva och har mat på bordet – så är Jessica nöjd. Det är ju klockren inställning!

 

 

 

Jag tycker i alla fall inte man ska skämmas som företagare eller entreprenör om man inte har den största vinsten. Du gör så gott du kan och alla har olika förutsättningar samt intressen. Därför bör inte vi heller klanka ner på varandra. Kör så det rycker – oavsett om du vill ha gigantisk vinst eller inte!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv