Entreprenörden logo

Sommarinspiration – No Ordinary Suit

  Helena är 38, bosatt i Brixton i sydvästra London tillsammans med sin brittiska man som praktiskt nog är fotograf. Hon flyttade till London 2000 och stannade i 2 år för att sedan åka hem till Uppsala och avsluta sin Fil Kand-examen. 2004 åkte hon över till London igen, träffade sin man första kvällen tillbaka i storstan och har stannat kvar sen dess.

Hon spenderar just nu mestadels av sin tid att driva företaget men för att balansera sig lite tränar Helena flera gånger i veckan – så ofta hon hinner! De har mycket vänner i London också så en hel del tid läggs på dom vilket också är otroligt avslappnande och mysigt såklart men Helena önskar det fanns mer tid till vännerna. Hon älskar hundar så när någon i kretsen behöver hundvakt räcker hon gärna upp handen. Det är så avslappnande att sitta och jobba med en liten hund i knät.

No Ordinary Suit föds

Jag har alltid velat driva någonting eget och har konstant en massa idéer, vissa ska jag väl erkänna är bättre än andra. Av alla idéer jag har kommit på så var No Ordinary Suit den som kändes mest rätt då jag har en hel del erfarenhet och kontakter inom mode.

No Ordinary Suit , verksamheten

No Ordinary Suit är en onlinebutik och vi riktar oss till yrkeskvinnor som vill ha kläder på jobbet som inte är dom gamla vanliga trista kavajerna och byxorna. Istället har vi valt ut lite mer intressanta plagg men fortfarande passande för en kontorsmiljö vare sig det är en corporate jätte eller en liten reklambyrå. Jag har med flit valt skandinaviska designers då jag genom tidigare jobb kommit i kontakt med många svenska och danska varumärken. När jag sedan funderade på konceptet med No Ordinary Suit så tyckte jag också att dessa designers hade exakt vad jag letade efter och ville ha på siten. Jag ger £1 från varje plagg som säljer till en välgörenhet som heter Womankind och hoppas kunna göra mer för dom i och med att företager växer. Jag valde Womankind för att jag tycker att dom är relevanta för vad jag gör och gillar konceptet av att starka kvinnor stöttar andra kvinnor som inte är lika lyckligt lottade.

Mitt företag är registrerat i Storbritannien då jag bor här och jag riktar mig främst till UK-marknaden. Jag har inte drivit någonting i Sverige så kan väl egentligen inte uttala mig om skillnader men här tycker jag att man verkligen stöttar entreprenörer. Det finns otroligt många grupper, nätverk och co working spaces som gynnar start ups och man hjälper också varandra väldigt mycket. Det är en start up-kultur här som gör att man inte behöver känna sig ensam bara för att man driver ett eget litet företag. Det finns också alltid andra entreprenörer som är redo att stötta, ge tips, råd och tjänster, bara för att dom vill hjälpa varann. Det är fantastiskt!

 Helena, företagaren med business i centrum

Jag har inte tänkt så mycket på det men kanske mest som företagare. Jag ser det mest som att jag driver ett företag där min business står i centrum och inte jag själv.

Drivet får jag från att känna att jag får nåt gjort och att gilla det jag gör. Jag jobbar jämt och blir ibland irriterad på att det är kväll och jag måste gå och lägga mig så jag måste sluta jobba. Så har jag aldrig haft det förut och det är verkligen roligt att känna att man inte släpar sig motvilligt till jobbet på morgonen. Trots att jag verkligen har haft intressanta och givande jobb inom jättebra företag så har jag alltid känt mig fast och låst av att vara anställd. Det har också varit en hel del gnäll från min sida som anställd vilket aldrig är trevligt.

Entreprenörsresan

Det svåraste är att estimera hur mycket pengar som går åt. Jag är inte någon vidare finansperson och skulle ha behövt någon som kunde hjälpa mig med en budget. Också, i början var det svårt att se vad som behövde göras. När man har ett ”riktigt” jobb och kör fast finns det alltid någon man kan fråga men det gör det inte alltid när man driver eget. Man måste kunna identifiera vad som behövs och när, annars kan man jobba 12 timmar i streck och ändå inte ha fått någonting uträttat.

Däremot var det jobbiga att inte veta vad resultatet kommer att bli. Jag har ingenting emot att ta risker när jag är rätt säker på att det kommer att löna sig men i början kändes det som om jag körde i mörker utan ljus och det har varit tungt. Jag gillar inte att gissa mig fram.

Men jag känner inte att jag offrat något egentligen. Det skulle vara semestrar i så fall, mina shoppingvanor har fått ge vika och jag går kanske inte ut lika mycket som jag gjorde innan jag startade eget. Men jag tycker inte att det är någonting jag har offrat utan valt och är därför helt tillfreds med det.

Jag skulle ändra på 2 saker, som båda hänger ihop, om jag fick göra om resan. Först och främst skulle jag ha lagt budget på marknadsföring med en gång istället för att blint spendera på saker som jag ”hade läst” skulle fungera. Och i och med det skulle jag ha tagit fram en go to market-strategi vilket jag var tillräckligt naiv för att ignorera i början. Jag kan inte fatta att jag gick på den vanliga linjen av att ”Det kommer växa organiskt och har man en bra produkt så kommer det folk”. Det gör det inte för dom vet inte om att du finns om du inte marknadsför dig.

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Att man inte ber om hjälp. Jag ser det hela tiden med företagare runt omkring mig och är själv skyldig till en ”jag kan själv”-attityd, särskilt i början. Man kan omöjligt kunna allting och om du tänker dig ett etablerat företag så är det självklart att din designer inte också sköter finanserna, marknadsföring och inköp så hur ska du kunna veta allt? Dom flesta hjälper mer än gärna och man kan alltid gengälda en tjänst.

Varför ska man driva företag?

För att se det gå framåt! Minsta framgång känns enorm och som liten egenföretagare har man ju full insikt i allt som händer så det är lätt att se. Det är också fantastiskt att få göra det man verkligen vill och har valt själv, det finns ingenting bättre i mina ögon.

För min del är baksidan all administration som ska göras precis hela tiden, till exempel VAT-returns som ska göras varje kvartal, alla kvitton som ska in i nåt system och hålla reda på vad som finns i lager och så vidare. Jag gillar att vara hands on och inte sitta med papper, siffror och annat. Jag har dock en person som hjälper mig med detta nu vilket känns som en stor sten har lyfts från mina axlar! En annan baksida är att det är svårt att inte ta bakslag eller kritik personligen, det är någonting man verkligen måste lära sig.

Helenas tips till dig som vill driva företag

Våga be om hjälp. Som kvinnlig företagare i synnerhet vill man visa att man kan själv och är stark nog att klara av och vända motgångar men det är ingen skam att be om hjälp, tvärt om. Det finns så mycket folk därute som sitter på så mycket kunskap som dom gärna delat med sig av, många blir smickrade och tar det jättepositivt när man ber om råd. Det blir också så ensamt om man verkligen bara ser till sig själv.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv