Entreprenörden logo

Sommarinspiration – På rätt väg

Lisa Kaptein Kvist, en “starktant” på 52 år, driver företaget På rätt väg. Hon bor i Höllviken med sin familj som består av hennes man, 17-åriga dotter Isabell, bonusdotter samt 2 katter. På deras ägor står även ett fantastiskt växthus som hon fick som 50-års gåva och trädgård är ett av hennes stora intressen. Hon har idrottat hela sitt liv, och har spelat rugby på elitnivå i 28 år. Bakom sig har hon ett par guldmedaljer samt två VM. Nu jobbar hon som personlig tränare, mental tränare, kostrådgivare, föreläsare, och såklart: entreprenör!

På rätt väg: företagets början

En uppsägning för ca. 17 år sedan ledde till att jag fick möjlighet till ny utbildning via Trygghetsrådet. Eftersom mitt stora intresse är träning och min ”gåva” är att hjälpa var det solklart. Men min affärsidé, mitt sätt att jobba fanns inte så jag valde då att starta eget. Ett beslut som jag är så stolt över idag. Jag är trygg, jag vet vad jag vill och kan men också måste få göra det på mitt vis. Jag drivs av att ständigt bli bättre! Ni kan se på min hemsida det antal utbildningar jag gått och går! Jag blev även utsedd till årets PT 2010, samt Årets kvinnliga företagare i Vellinge kommun.

Något som definitivt driver mig är att lära mig och bli bättre på det jag gör. Att sedan översätta detta i mitt jobb för att slutligen se glädjen i den personens ögon som jag hjälpt – den känslan! Träning är absolut störst! Den ger mig allt! Energi, kraft, inspiration, avslappning och kreativitet. Ta min bil, mina kläder, ja till och med mitt växthus, men ta aldrig ifrån mig min träning!

Målet med På rätt väg

Jag jobbar som personlig tränare, mental tränare, kostrådgivare, föreläsare och skribent. Jag arrangerar även träningsresor. Jag vill inspirera och lära ut. Det lyser igenom i allt jag gör. Mitt mål framöver är att föreläsa mer. Jag känner att jag når många på en och samma gång. Driver även en träningshemsida ”PT På Riktigt” och en podd ”PT På Riktigt Podden” med en kollega. Vi har samma mål där kan man säga. Eftersom jag nördat ner mig de senaste fem åren i mental träning brinner jag extra för detta såklart. En önskan eller ett mål är att kanske hitta en finansiering eller tjäna ihop så mycket pengar att jag har råd att göra detta gratis. Jag känner att jag hittat min gåva och vill ge bort den… Tänk att få visa och hjälpa barn med mental styrketräning. Hur man sätter mål, tar sitt ansvar, ökar sitt självförtroende och blir modigare…

Att vara entreprenör

Jag känner mig mer som en entreprenör än företagare tror jag. Att göra det i eget företag betyder ju att jag kan styra själv och göra det på mitt vis. Dagligen dyker nya idéer upp och dagligen hittar jag ny inspiration så entreprenör, javisst! Det svåraste med att vara entreprenör är att våga ta betalt kanske…

En utmaning har varit att avsätta tid för varje del av arbetet. Jag vill ju göra allt och mycket men har insett att dagen lätt blir fylld. Numera är jag just noga, väldigt noga, med att låta allt ta sin tid. Men det kan nog ha varit det jobbigaste. Jobbigt är också när jag får förfrågan från skolor och idrottsföreningar och de inte har råd. Då har jag ändå ett mycket lägre pris för dem!

Jag ser ingen baksida med att driva företag direkt. Det är ju mycket man ska tänka på vad det gäller spara till pensionen och så men det får man ju ta reda på. Är man ensam i sitt företag saknar man ju kolleger och liknande. Detta löser man lätt med nätverk, kurser mm. Upp till var och en att få in detta kan jag tycka. Det bästa med att driva företag är eget ansvar! Det är helt upp till dig hur det ska gå. Du kan då också bestämma över din tid. Bestämma över egen tid och vad jag gör med den är det ABSOLUT bästa!

Behövde Lisa göra några uppoffringar?

Min dotter var bara bebis när jag startade. Jag var då VÄLDIGT bestämd med att inte jobba för mycket. Då jag lovade mig själv att inte vakna upp när hon är 16 år (det är hon nu) och ha missat de ljuvliga första åren. Så nej, det har jag inte.

Vad hade Lisa gjort annorlunda?

Om jag hade gjort om min resa hade jag nog pluggat – läst in mental träning först. En förändring börjar alltid med en tanke, det är där allt börjar! Det största misstaget tror jag är många gör i början är att de går ut för hårt vad det gäller var de lägger sin tid. Egen tid med träning, hälsa och återhämtning är de faktorer som gör att du håller i längden. De flesta vet, men värderar det inte. Inte förrän det är för sent…

Lisas tips

Mitt är att designa sitt liv, sin tid! Den ska bestå av tre delar. Dessa tre ska finnas med dagligen. Det är:

  • Arbete
  • Relationer
  • Egen tid

Antal timmar ska föras in på alla. I arbetsrutan har man sin arbetstid så den inte tar över eller tränger ut de andra rutorna. I relationsrutan ska de allra viktigaste relationerna finnas med. T.ex. familj, bästa vännen. Inte alla relationer man har utan de man valt som ger en något. I egentidsrutan, ska återhämtning finnas med. Det är olika för alla vad som är återhämtning. Hitta din återhämtning! Vila, sömn, träning, motion, allt som du och din kropp och ditt sinne behöver för att må bra och fungera. Efter ett tag inser man att om man är noga med relationer och egen tid så genererar detta i bättre resultat i arbetet och bättre satsningar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv