Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Plantedli

Hanna Hansson är 36 år gammal och bor i Gamla Enskede med sin man samt deras två små barn. Idag driver hon företaget Plantedli.

Hanna – personen bakom Plantedli

Hanna – personen bakom Plantedli

Jag är en av dem som har sadlat om och helt gjort om mitt liv. Tidigare arbetade jag som immaterialrättsjurist, ett både intressant och spännande jobb men när barnen kom så gick det helt enkelt inte ihop. Tiden var min stora fiende. Jag kämpade varje dag med att hinna lämna barn och komma i tid till morgonmötet, lunchen slängde jag alltid i mig framför datorn samtidigt som jag jobbade och vid arbetsdagens slut fick jag skynda till hämtning eller för att hinna hem i tid för en godnattpuss innan läggning. Och jag började verkligen känna fråga mig själv – är det så här det ska vara?  

Samtidigt hade jag under några år haft en affärsidé. Jag var intresserad av både växter och inredning men hade huset fullt av fula krukor och det enda jag hittade var intetsägande, tråkiga krukor eller samma populära kruka som fanns överallt. De borde ju finnas unika, roliga krukor, tänkte jag. Någon borde samla ihop det så det är enkelt att hitta och så man inte längre köper fula, billiga slit och släng-krukor som man egentligen inte vill ha. Och under min andra föräldraledighet så ändrades den tanke långsamt till att JAG kanske borde göra något åt det här. Och när jag väl kom tillbaka till min arbetsplats var det för sent – jag hade redan tänkt så långt i min affärsidé att jag inte hade något val. Jag var tvungen att satsa, annars skulle jag ångra mig resten av livet. En kort tid senare sade jag upp mig och började skapa Plantedli, företaget som har som mål att kunna tillhandahålla störst utbud av unika, snygga krukor, vaser och inredning för växter.

Plantedli – företaget

Plantedli är idag en webbshop och återförsäljare av olika märken och vi försöker ta in produkter som man inte kan hitta överallt och krukor som man alltid vill ha framme – oavsett om man har en växt i den eller inte. På så sätt blir det en mer medveten och långsiktig konsumtion och många av våra produkter har flera användningsområden, till exempel en kruka som lika gärna kan användas som vas eller skål eller en vas som är lika fina att använda som vattenkaraff.

Målet med Plantedli

Mitt mål är att Plantedli ska växa, med nya spännande märken men också med egen produktion av snygga, funktionella krukor, och att Plantedli ska bli synonymt med att på ett vackert sätt kunna inreda sina hem med växter och med ett långsiktigt perspektiv. Jag vill också skapa arbetstillfällen och med tiden en en modern arbetsplats med möjligheter till personlig utveckling och balans i livet.

Vad är Hannas drivkrafter?

Just skapandet och utvecklandet är en stor drivkraft!

En annan stor drivkraft har också varit att genom företagande gynna andra kvinnliga företagare. Rent praktiskt arbetar jag med detta genom olika typer av samarbeten med kvinnliga företagare, i juni ska jag till exempel ha en pop-up shop under en veckas tid med tre andra kvinnliga företagare. Jag väljer också alltid kvinnliga leverantörer när alternativet finns och rekommenderar på förfrågningar alltid grymma kvinnliga företagare – och det finns många!

Och det har lett till en av de bästa sakerna med min resa – jag har lärt känna så många underbara och ambitiösa människor! Som är bjussiga och stöttar varandra, är generösa och hjälper andra framåt.

Utvecklingsresan med Plantedli

Det positiva med att driva eget är att jag lär mig så otroligt mycket och att jag hela tiden pushas och måste utvecklas. Jag får göra saker jag inte kan hela tiden, vilket var superjobbigt till en början men faktiskt blir lättare med tiden. När jag jobbade som jurist så var det ju viktigt att alltid vara korrekt, aldrig skriva eller göra fel, men jag har fått lära mig att göra misstag men gå vidare. Det är inte hela världen! Och om jag inte gör fel eller misstag, hur ska jag då kunna lära mig? Jag har verkligen fått lära om mig på den punkten.

Det tuffaste för mig med den här resan har absolut varit andra människors reaktioner!Lite fånigt, jag vet, men det har varit svårt att hantera, framför allt då att man som färsk företagare redan kämpar med självförtroendet på vissa punkter. Ibland känns det som att när man gör en sådan här omställning eller lämnar en bra karriär så har alla rätt att kommentera och tycka precis som hur de vill. Too my face! Det är kanske bättre än bakom ryggen, men ändå. Och det är många har svårt att förstå hur man kan välja bort en trygg karriär där man vet precis vad man gör och får en bra lön, för något som man faktiskt inte vet på förhand hur det kommer att gå. Det är lite ”skomakare, bliv vid din läst”-mentalitet.

Var företagsresan det rätta valet?

Absolut – jag vet att det var rätt val för mig, min livskvalitet och glädje till livet har verkligen förbättrats och jag tror stenhårt på min idé. Jag har dessutom blivit en trevligare, gladare och mindre stressad person som är mer öppen och ödmjuk i förhållande till andra människor. Och som kan ta sig tid för familj och vänner! Så jag försöker att stänga öronen och tänka att det antagligen handlar mer om den personen än om mig och mitt liv egentligen.

Hannas tips till andra

Mitt tips till andra är samma tips som jag själv fick – att våga! Vad vill du säga på din dödsbädd? – Jag önskar att jag hade vågat eller tänk, jag vågade! Och så kul jag hade. Då är svaret ganska lätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv