Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Tess Waltenburg

Tess Waltenburg

Tess Waltenburg bor i Lund, är 26 år gammal och har två barn. Hon brinner för hållbarhet och det tar sig uttryck i de flesta av hennes intressen. Tess älskar att laga mat från grunden, att handla second hand, växtfärga kläder och hitta nya sätt att ta till vara på resurser på ett kreativt sätt. Anledningen till att hon vill driva eget är just för att kunna arbeta med det hon brinner för istället för att göra det på fritiden. Hon tycker att det är fantastiskt att få dela tips och idéer kring hållbarhet med andra, att peppa varandra och att skapa engagemang på sociala medier.

Tess Waltenburg: Företaget

Jag producerar innehåll till mina egna kanaler, däribland hemsida, Instagram, YouYube-kanal och podcast. Jag vill skapa innehåll som både är inspirerande och estetiskt tilltalande och gör det enklare för mina följare att göra bättre val i sina liv oavsett vad deras förutsättningar är. Mitt mål är att få alla att ta ett första steg mot en mer hållbar utveckling, oavsett hur stort eller litet det steget är. Små förändringar kanske inte verkar göra skillnad vid en första anblick, men om vi alla gör det vi kan läggs de där handlingarna ihop och tillsammans skapar vi förändring.

Tess Waltenburg s resa till entreprenör

Jag vill göra det enkelt och roligt för andra att leva mer hållbart genom att skapa inspirerande content på sociala medier, det är mitt fokus i mitt företag. Målet med mitt arbete är att nå ut både till de som redan är insatta och de som är intresserade men inte har kommit igång än. Jag drivs av tron på att vi kan förändra om vi tror på det och jobbar tillsammans, att hållbarhet kräver förändring men att det inte enbart behöver vara en uppoffring utan att vi har mycket att vinna på det. Alla samtal med andra om hållbarhet i stort och smått ger mig ny energi som får mig att orka när annat känns tufft.

Jag startade min firma för ett par månader sedan så det är väldigt nytt. Däremot har jag drivit olika projekt sedan tidigare och mina sociala kanaler i cirka ett och ett halvt år. Jag har nog alltid sett mig själv som en entreprenör. När jag ser saker som andra kanske hade sett som problem ser jag snarare en utmaning som kan och behöver lösas, och gör det jag kan för att lösa det. För mig är det frågorna som är viktigast och mitt företag är ett sätt att få göra det. Utöver mitt eget företag sitter jag även i styrelsen för den ideella föreningen Sustainable Influencers som arbetar för att hållbarhet ska få ta mer plats på sociala medier.

Utmaningar och uppoffringar

Det svåraste med min entreprenörsresa var att hitta det bästa sättet att göra det jag gör och bygga upp en verksamhet kring det. Det finns så mycket jag vill göra men jag har inte tid med allt och det är hela tiden en utmaning att prioritera vad som är viktigast för just det jag vill åstadkomma. En annan utmaning var att få igång ekonomin så att jag faktiskt kan fokusera på kärnan i det jag vill göra.

Jag har självklart behövt prioritera bort annat för att kunna satsa på det här, men för mig känns det inte riktigt som uppoffringar. Jag hade kanske kunnat tjäna mer pengar i nuläget om jag hade valt att vara anställd, men för mig är det otroligt värdefullt att få göra det jag verkligen brinner för och själv vara ansvarig för det. För mig har det viktiga varit att inte tappa relationerna till min familj och mina närmsta i processen, och det jobbar jag hela tiden med. Jag tror att medvetenheten är viktig, att alltid fråga sig vad som är viktigt för en och försöka leva därefter.

Det Tess lärde sig från sin resa

Om jag skulle göra om min entreprenörsresa skulle jag ha tagit steget tidigare. Trots att jag alltid har trivts bäst med att driva egna projekt är det först nu för några månader sedan jag vågade ta tag i att starta eget. Jag har varit så fast i en annan bild av hur jag borde leva mitt liv att jag inte har vågat ta chansen, men jag är väldigt glad över att jag har gjort det nu. Jag tror att många gör som jag gjorde och väntar för länge med att ta steget. Ja, det är en risk, men man kan börja smått även vid sidan av annat. För mig har det varit otroligt viktigt att omge mig med andra entreprenörer och kreatörer, personer som tror på att det är möjligt att driva eget och som hjälper mig att utvecklas i mitt arbete. Om man konstant befinner sig i sammanhang där ingen förstår varför man gör det man gör eller hur det fungerar, även om de menar väl, så är nog risken stor att man börjar ifrågasätta sig själv.

Det bästa med att driva företag har verkligen varit alla människor jag får träffa och prata med online, både mina följare och andra i branschen. För mig som jobbar med hållbarhetsfrågor har det varit en otroligt drivkraft att känna att vi är många som tror på en bättre värld och jobbar för att vi ska ta oss dit. Det är även fantastiskt att kunna jobba från olika platser istället för att vara låst till en stad. Det ger en stor frihet.

Tess Waltenburg s tips


Hitta din passion och tro på dina drömmar. Våga satsa på din idé, även om det är vid sidan av annat. Våga göra misstag, lär dig av dem, omvärdera och testa igen. Omge dig med personer som utvecklar dig som person och entreprenör, som utmanar dig och som driver ditt arbete framåt. Ett starkt nätverk är guld värt när entreprenörskapet känns ensamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv