Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Pernilla Aspe & Co

  Pernilla Aspe är 50 år, gift och har två barn. Hon bor  i en 30-tals villa i Enskede. Något som Pernilla personligen älskar, är att lära nytt och måla. Båda behoven försöker hon tillfredsställa vid sidan om- OCH som en del av sitt arbetsliv.

Pernilla Aspe & Co föds

Jag är inne på min andra entreprenörsresa som började för ca. fem år sedan. Jag drevs av en längtan att få vara med att göra skillnad för människor, parallellt som jag ville utveckla mig och lära mig ännu mer om mänskligt beteende. Jag ville kombinera mina kunskaper och erfarenheter som tidigare entreprenör och chef, med att fördjupa mig och lära mig mer inom mitt yrkesområde. Tidigare hade jag gått en coachutbildning för att utvecklas som ledare. Jag fann det  otroligt spännande och intressant att med hjälp av coachmetoden utveckla andra i sitt ledarskap. Kring det växte en ny affärsidé fram och jag sa upp mig som anställd Vd.

Varför ville du starta en ny verksamhet?

När jag för 5 år sedan startade min egen verksamhet, var det av en längtan efter att få vara med och ge andra människor insikter och nya perspektiv, men också för att utmana mig själv och utvecklas. Det var som om jag hittat ett nytt kall. Jag ville arbeta med människor, ledarskap och självledarskap. Jag längtade verkligen efter att få jobba med det fullt ut, vilket jag inte kunde göra i den VD-roll jag hade, då den självfallet krävde andra saker av mig.

Att jag valde att starta eget företag istället för att söka en annan tjänst handlade om friheten att göra mina egna val och att få möjlighet att kliva utanför den berömda ”boxen”. Jag kände att det jag drömde om att utveckla inte rymdes inom en traditionell anställning. Som egenföretagare kunde jag vårda min egen kreativitet som är ett mycket viktig redskap för mig, och samtidigt se till att skaffa den kompetensutveckling jag själv ville ha. Arbetsliv och liv blev till en helhet.

Pernilla Aspe & Co, verksamheten

Verksamheten inriktar sig på grupp- och ledarskapsutveckling. Jag arbetar med beteenden och relationer i organisationer. De så kallade mjuka värdena, som alltid påverkar resultatet på sista raden.

Jag jobbar med nya insikter kring stress, beteenden och motivation. Detta både i individuella samtal, workshops, föreläsningar eller utbildningar.

Verksamheten finns i Stockholm även om jag föreläser och utbildar på andra platser och håller individuella samtal via Skype.

Vad är ditt mål med Pernilla Aspe & Co?

Mitt mål är att göra skillnad för människor och få vara med och bidra till bättre arbetsrelationer och hållbara beteenden. Lösa upp knutar och få människor att få fatt på sin inre kärna, lära känna sig själva och andra bättre.

Mitt mål med företaget är att arbeta i nära konsultsamarbeten, samt att kunna anlita fler underkonsulter, under det erbjudande jag har till mina kunder.

Planen är att vidareutveckla kursutbudet med stressförebyggande utbildningar och även ta fram digitala utbildningar. Sedan finns det många idéer, som än så länge får stanna hos mig…

Pernilla, entreprenören som driver företag!

Jag är absolut både entreprenör och företagare. För mig har inte den ena eller andra termen varit så viktig. Kanske är jag en entreprenör som driver företag ;-).

Mitt driv är att hitta storhet hos andra. Få dem själva att inse det unika de har, få dem att upptäcka nya sidor hos sig själv och andra, och komma fram till nya insikter. Jag arbetar mycket stressförebyggande och hjälper till att hitta de beteenden som hjälper och inte stjälper.

Jag drivs av att få vara med och göra skillnad genom att skapa fungerande och bra arbetsrelationer. När vi får relationerna att fungera på en arbetsplats så kommer förutom arbetsglädjen också resultaten.

Entreprenörsresan

Min entreprenörsresa började för många år sedan då jag startade ett klädmärke. Jag drevs av att som designer få ta ansvar för hela processen från idé, till produktion, inköp och försäljning. Det handlade om att ta vara på min förmåga att ta ett helikopterperspektiv och inte enbart vara den som kom med de kreativa idéerna, som någon annan skulle hissa eller dissa och ta slutansvar för. Jag designade kollektioner som jag sedan sålde i två egna butiker. Jag brukar säga en gång entreprenör alltid entreprenör. Även som anställd har jag trivts bäst när jag fått använda mig av min entreprenöriella ådra. Då, för 15 år sedan valde jag att starta eget för att få vara med och påverka hela processen från ax till limpa. Idag är det samma driv av att få vara med och påverka både min egen och andras arbetsvardag till det bättre.

Skulle jag göra om min resa skulle jag våga lita ännu mer på mig själv och min förmåga. Undvika vissa samarbeten som inte lett till att 1+1 blir till 3, men å andra sidan är det av omvägarna man lär sig, så är jag inte säker på att jag vill vara utan de lärdomarna. Idag vet jag vad jag söker av ett samarbete och är också själv tydligare med vad jag kan bidra med och inte.

Har du behövt ”offra” något under din entreprenörsresa?

Förra gången jag drev företag, så fick jag mitt första barn. Min dotter var med mig på jobbet från dag ett. Jag offrade inte henne, men jag offrade min egen återhämtningstid. Det fanns aldrig tid för egen vila, inga mammagrupper, inga långa promenader, utan när min dotter sov eller hennes pappa var hemma, så kastade jag mig över jobbet. Jag var alltid tvungen att leverera och jobbade 24/7. Det var också av den anledningen jag sedan la ner min verksamhet. Jag längtade efter fler barn och det fanns det inget utrymme för. Mitt företag var min andra bebis. Jag la ner mitt företag och skaffade ytterligare ett barn, vilket var ganska odramatiskt.

Min andra entreprenörsresa känner jag inte att jag offrat något, då jag vetat vad jag gett mig in på. Jag har satsat privata medel, men det är ett val jag gjort och jag ser det som ett självklart sätt att investera i det jag vill göra.

Vanliga misstag?

Att man lätt tar på sig för mycket själv och inte vågar be om hjälp. Och när man ber om hjälp, så är det lätt att tro att andra vet bättre, men du ska våga lita på att du kan din verksamhet bäst, men däremot kan du behöva ta hjälp med specialkunskaper.

Varför ska man driva företag?

Att få göra det man gillar varje dag och kunna vara med och påverka. Göra val utifrån vad ens magkänsla säger en även då de logiska svaren dröjer. Kunna fatta beslut som ”känns” rätt utan att de argumenteras sönder.

Pernillas tips till dig som vill driva företag

Att inte oroa dig för mycket, men samtidigt inte vara naiv. Låter affärsplanering trist?  Gör den då på ett sätt som passar dig, men gör din plan och sätt dina mål. Lever du i en relation, prata ihop dig med din partner. Att bära andras oro och press är bara onödigt.

Fundera på hur just du bäst skapar relationer till andra. Våga vara personlig, för människor vill så mycket hellre köpa av personer som de har förtroende för och gillar. Våga vara du! Då behöver du inte heller fundera på att vara så ”smart” i din presentation om du är autentisk.

Nätverka, nätverka och nätverka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv