Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Piikaboo

Janette Cohen är 35år och bor utanför Alicante samt Älta i Stockholm. Hon har två söner 6år och 2år samt sambo. Gillar att umgås med vänner, familj, middagar och om hon har möjlighet går Janette gärna på konserter eller spelningar.

Piikaboo föds

Efter många år på storbolag, (Nordisk PR chef på Activision och Global PR chef på Viaplay), så ville jag använda mina erfarenheter och våga bygga något eget. När min kollega Maria Eidelmann frågade om jag ville satsa på Piikaboo med henne så svarade jag ja redan samma kväll. Varför tveka om det är något man tror på?

Piikaboo, verksamheten

Piikaboo är ett svenskt företag med produkter för barnfamiljer med fokus på säkerhet och glädje. Vi säljer en unik simväst som är populär i USA sedan några år tillbaka, nu vill vi göra den lika populär i Sverige. Ett roligare och säkrare alternativ till armpuffar som ger rörelsefrihet och vattenvana för barn mellan 2-8år (15-30kg). Till sommaren kommer nya fina simvästar med mer skandinaviska färger och egna motiv. Vi har även skrivit vårt första licensavtal som vi är så stolta över. Så det kommer även en simväst med Ajja & Bajja motiv, från Hatten Förlag som även är skaparna bakom Babblarna. Vi utökar även vår produktkatalog med UV dräkter under sommaren.

Vår målsättning är att Piikaboo ska bli ledande inom badprodukter för barn.

Kontoret – Sverige och Alicante

Jag pendlar mellan Albir och Stockholm. I dagens digitala landskap kan man jobba vartsomhelst så länge man har telefon, dator och en internetuppkoppling. För Piikaboo blir det även fördelar då vi kan testa våra produkter och fotografera enklare i sol och värme då badsäsongen är betydligt längre i Spanien. Det som blir svårare är ad hoc möten men även dem sköter vi via Skype eller så tar Maria dem. Lagerhantering är också bättre att ha en översikt på när man finns i närheten så det har vi i Sthlm.

Janette, både entreprenör och företagare

Entreprenör för att jag startar och bygger något. Löser problem på vägen och tar det hela tiden framåt med de medel vi har. Företagare för att Piikaboo ska omsätta och ge vinst av det vi skapar.

Själv drivs jag av resultat- kickarna när jag lyckas nå mina mål, och att lyckas göra människor glada/trivas.

Entreprenörsresan

Just nu har jag enbart drivit företaget i ett år men det svåra under den resan har varit tiden. Att hitta tiden till allt man vill göra och balansera ambitionsnivån med vad som faktiskt är görbart. När man ser möjligheter överallt är det svårt men nödvändigt att kunna prioritera bort vissa saker.

Däremot är det jobbiga att kommunicera med fabriker när man inte har någon erfarenhet sedan tidigare om vad som krävs för att ta fram barnartiklar och se till att alla tester och material är barnvänliga och säkra. Research och nätverkande är superviktigt och det är tidskrävande.

Jag skulle inte vilja göra om resan, jag har lärt mig så mycket under den här tiden. Men jag hade kanske delegerat bort vissa uppgifter även om det kostar en mindre summa. Det är värt det om det frigör tid till att prioritera andra frågor som kräver mer.

Hittills har jag inte ”offrat” något. Jag skulle inte kalla det för att offra, men jag har bland annat tackat nej till ett drömjobb för att följa den här drömmen istället. Det jag har offrat i perioder är tid att vila. Den tid som tidigare varit avsatt till soffhäng och tidigare kvällar är uppslukade av jobb oftare än förr. Tiden med mina barn offrar jag inte. Då får jobbet vänta.

Vanliga misstag?

Precis som vi gjorde tror jag många springer fram och tar sig inte tid att sätta struktur och processer. Det är viktigt för att kunna vara effektiva och för att bygga långsiktigt. Jag tror också att många missar att alltid komma ihåg att det är kunden som är i fokus.

Varför ska man driva företag?

Det är utvecklande, givande, otroligt lärorikt, och kul!

Janettes tips till dig som vill driva företag

Var beredd på att arbeta hårt och våga göra nya saker. Förbered dig på problemlösning och sätt mål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv