Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Soldiser

Åsa Trulsson bor på den vackra skånska slätten, strax utanför Ystad. Där arbetar hon med sin stora passion, de fantastiska nordiska gudinnorna och hjältinnorna från vikingatiden.

Åsa är utbildad statsvetare och har dessutom ytterligare en kandidatexamen i Mellanösternstudier samt en master i Europastudier. Hon har haft ett stort intresse för omvärldsanalys, politik och utrikesfrågor. I direkt anslutning till hennes universitetsexamen från Lund började hon därför arbeta på svenska myndigheter utomlands. Under flera år jobbade Åsa på Sveriges ambassader i Saudiarabien, Bagdad och i Sarajevo.

Soldiser föds

Jag insåg efter alla mina positioner utomlands att jag trivs allra bästa när jag driver projekt och får möjlighet att själv fatta beslut – helst skall det gå fort också, något som inte alltid går hand i hand med myndighetsvärlden. Därför valde jag att flytta tillbaka till Sverige och starta företag när jag precis fyllt 30 år. Det hela började som ett konsultföretag inom det område jag varit yrkesverksam inom tidigare men utvecklades så småningom till något helt annat. För ett halvår sedan lanserade jag min första kollektion.

Jag drivs av att levandegöra de bortglömda och utraderade kvinnliga gudinnorna och hjältinnorna, som för tusen år sedan hade en utpräglad roll i samhället. Under århundradena som följde efter vikingatidens slut ansågs dessa kvinnliga karaktärer vara för modiga, för självständiga och för frigjorda för att passa in i den nya bilden av hur en kvinna skulle vara.

Än idag vet de allra flesta vem åskguden Tor är men ingen vet vem hans dotter, stridsgudinnan Trud, är. Detta är bara ett exempel av många men dessa fantastiska hjältinnor, och sagorna om dem, är en alltför viktig skatt för att glömmas bort. Historien tillhör oss alla och de förtjänar ett bättre öde än glömska. Förhoppningsvis kan dessa legender också inspirera kvinnor idag och därför är alla mina designs tillägnade en av dessa legendariska kvinnor från förr. Men designen följer också hennes berättelse, framtagen efter mycket efterforskningar i de gamla tusenåriga historiska källorna.

Soldiser, verksamheten

Jag designar silkessjalar och bröstnäsdukar med mönster från den nordiska mytologin. Alla designs är tillägnade en gudinna och med varje design följer hennes berättelse, framtagen från tusenåriga dikter. Jag föreläser också om ledarskap, entreprenörskap och innovation med utgångpunkt i berättelserna från den nordiska mytologin. Självklart pratar jag också om gudinnorna och andra inspirerande hjältinnor från vikingatiden.

Målet är öka medvetenheten om dessa powerkvinnor från förr och att fler skall kunna inspireras av deras berättelser samt att Soldiser erkänts som ett värdegrundat designmärke som hyllar legendariska kvinnor – med kunder som gör detsamma.

Entreprenörsresan

Resan har varit rolig men lite svår. Det svåraste är att inse att allt tar längre tid än vad man tror. Jag är otålig av naturen och har fått kämpa med att lära mig acceptera att det finns tidsramar i processen som jag inte kan påverka.

Dock skulle jag verkligen inte ändra någonting om jag fick göra om resan. Att starta ett företag är ett äventyr och utan missöden blir lärdomarna färre och resan fattigare på upplevelser. För mig var det en utmaning att gå ifrån att ha haft det gott ställt ekonomiskt till att inte få någon lön. Det tar tid men så småningom vänjer man sig och skapar nya – och mestadels mycket bättre – konsumtionsvanor.

Varför ska man driva företag?

Att man fattar alla beslut själv och inte behöver stå till svars gentemot någon annan än sig själv.

Åsas tips till dig som vill driva företag

Företagande är ett maraton, inte en sprint. Tag hand om dig och hushåll med din energi och resurser!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv