Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Prettypegs

Jana bor i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Är 38år och har två barn Ted samt Carla som är 5 och 4 år. Företaget Prettypegs driver hon med sin sambo Mikael Söderblom.

Hon älskar olika kreativa uttryck och framförallt inredning, men är ingen hemmasnickrade själv. Vill gärna ha det personligt och fixa små egna lösningar själv. Jana kan se hur hon vill ha det framför sig men absolut inte snickra ihop något själv. Förutom det älskar Jana matlagning, hälsa, yoga och att umgås med vänner.

Prettypegs föds

Vi var på IKEA och letade soffa till vår egen lägenhet, vi tyckte designen var schysst och clean men att benen skrek massproduktion samt budget. Vi började leta runt lite på nätet och insåg att vi inte var ensamma om att leta efter utbytbara ben. Så vi tog helt enkelt bröllopskassan och startade Prettypegs istället. Från dag 1 fick vi global press och vi har sedan dag 1 även sålt internationellt. Dock i väldigt liten skala till att börja med. Idag säljer vi via vår webbshop till ett 30-tal länder i månaden med Sverige och USA som största marknader.

Prettpegs, verksamheten

Vi tycker att möbelbranschen är lite efter och omodern här. Tittar man t.ex. på modeindustrin så har man börjat bli väldigt bra på att spåra miljöpåverkan vid framställning av textilier men inom möbelbranschen finns inga sådana siffror att tillgå. Det tror jag är de stora möbelmarkernas stora utmaning. Hur ska de gå från ett slit- och släng varumärke men samtidigt tjäna pengar? Här vill vara en partner som erbjuder kunden att addera de där små detaljerna som gör den stora skillnaden och som gör att man får ett emotionellt band till sin möbel.

Målet är att inspirera så många som möjligt att förlänga livet på sin IKEA-möbel. Vi är helt övertygade om att om man lägger lite extra kärlek och omtanke på sin möbel så är man mer benägen att behålla den längre. Och i slutändan vill vi förändra folks beteende så att man upcyclar i första hand innan man väljer att köpa en helt ny möbel.

Kontoret, i Sverige men internationellt

Driver från Sverige men säljer till 30 länder på månadsbasis. Vi har dock vår produktion utomlands och eftersom vi är en e-handel kan vi jobba lite var som helst ifrån. Och det bästa är att vi kan spendera vintrarna utomlands. I vintras jobbade vi t.ex. från Kapstaden i två månader 🙂

Jana, utan tvekan entreprenören!

Jag är absolut en entreprenör. Älskar att hitta nya infallsvinklar och nya sätt att lösa gamla problem på. Tror inte att Prettypegs blir mitt sista företag jag startar. Bla har vi också startat Hums House Shoes and Slippers. Älskar att skapa nya koncept och idéer som bygger på en befintlig plattform.

Entreprenörsresan

Vi har nu drivit företaget i 6 år och det vi underskattade framförallt var hur svårt det är med produktion samt att få fram bra produkter i tid och till ett rimligt pris. Sedan är det också svårt att acceptera att allt tar sån tid. Man måste verkligen ha ett långsiktigt perspektiv och en uthållighet. Jag tror på allvar att det är hur uthållig man är som avgör om man lyckas eller inte. Man hör om alla dessa framgångssagor där allt hände över en natt men det är viktigt att veta att det inte är regel utan snarare undantag. Vi har valt att inte ta in externt kapital och det tog tre år innan vi kunde börja ta ut lön. Och under den tiden hinner man tveka massor men så här i efterhand är jag så otroligt glad över att vi orkade hålla ut.

Det är lätt att börja göra avsteg från sin vision när man blir otålig. Men viktigt att hålla kvar vid sin vision så att man inte börjar spreta. Såklart är det viktigt att hela tiden utvärdera och vara beredd att ändra affärsmodellen men vara försiktig med att ändra för mycket i själva missionen och visionen om du förstår. Vi trodde tex till en början att vi skulle sälja via retail men insåg ganska snabbt att det inte var där vår affär fanns. Nu har vi drygt 60 000 besökare i månaden på vår sajt och vi är så glada att vi satsat järnet på sajten.

Har levt som en fattig kyrkråtta under ett par år men det skulle jag alla gånger göra om 🙂 Det är så otroligt lustfyllt att få bygga sin egen verklighet.

Vanliga misstag?

Kanske att man ger upp för tidigt eller att man är för rädd för att satsa till att börja med.

Varför ska man driva företag?

Lusten, friheten, kreativiteten!

Janas tips till dig som vill driva företag

Håll ut!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv