Entreprenörden logo

Sommarinspiration – StressPT

Jonnah Friberg är 30 år gammal och bor tillsammans med sin pojkvän, Micke, och hennes bonusdotter, Ellie. Med dem bor också en liten chihuahua, Hope, och katten, Bebis. Dem är en liten familj som trivs väldigt bra utomhus, därmed är de ofta ute och vandrar på helgerna. När Jonnah är ensam så sträckkollar hon gärna sci-fi serier eller slukar självhjälpsböcker.

StressPT föds

Jag gick själv in i väggen för några år sedan, och när jag märkte att jag var på väg åt ett liknande håll igen så kände jag att det var dags att göra något åt det. Jag arbetade då med att analysera människors beteende inom reklam åt ett stort bolag, vilket var mitt stora drömjobb som jag pluggade länge till. Jag har alltid slukat böcker, föreläsningar, ALLT inom personlig utveckling. När stressen började komma igen så började jag med mindfulness, vilket slutade med att jag blev Mindfulnessintruktör. Där och då bestämde jag mig, det är det här jag vill göra. Så jag sa upp mig och började plugga till Stressterapeut och Avspänningspedagog, och startade samtidigt upp mitt företag genom StressPT.se. Jag visste att jag ville arbeta online, och tänkte att människor också ville ha hjälp online. Jag älskar att kunna arbeta hemma, på café, hos kompisar eller utomhus – vilket är en av de stora anledningarna till att jag ville driva något själv.

StressPT, verksamheten

Mitt företag hjälper människor inom personlig utveckling, främst online, med stresshantering, motivation, målsättning, mindfulness, avspänning och självkänsla – genom onlinekurser, föreläsningar, webbinarium, e-coaching, samtalscoaching, och även fysiska föreläsningar/workshops.

Målet är först och främst att lära människor om stresshantering på ett sätt som gör att de kan lära dem i sin egen närhet, och på så sätt kan vi sprida stresshantering runt i hela världen – tillsammans skapa ett mindre stressat samhälle!

Kontoret = Stockholm, utomhus…vart Jonnah vill

Jag driver mitt företag hemifrån, i Stockholm, allt från min dator. Annars håller jag i en del föreläsningar på Hälsans Hus på Södermalm, eller ute hos företag. Jag älskar att jag kan arbeta var jag vill, och spenderar mycket tid ute i naturen med både dator, kamera och skrivblock.

Jonnah – entreprenören och företagaren

Jag känner mig som både och. Det bästa och roligaste jag vet är när jag får en ny idé och lägger all energi på den. Att då ha ett företag där jag kan fortsätta skapa och växa hela tiden är helt underbart. Mitt företag är jag, och det är så häftigt att se det växa till något jag kan vara stolt över.

Jag drivs av att inspirera människor till att skapa det liv de vill ha, ett liv med mindre stress. Mental träning är för mig lika viktigt som fysisk träning, och mitt mål i livet är att så många som möjligt förstår det.

Entreprenörsresan

Startade företaget förra året och den största utmaningen tycker jag har varit att hitta rätt väg att nå rätt målgrupp. I början blev det att jag körde stenhårt genom alla kanaler, och när det inte gav något på en gång så tappade jag gnistan och gjorde istället ingenting under en period. Till slut satte jag mig ner och på riktigt tänkte igenom vilket sätt jag tycker är roligast, och sedan sikta på det (vilket just nu är genom StressPTs Facebooksida, där jag regelbundet postar tips, bilder och live-videor). Jag bestämde mig även för att acceptera att inte allt kommer ge något, och att det tar tid att nå ut. Det hjälpte rejält. Det har gjort allting så mycket roligare, och jag tror att mina följare märker det också då de interagerar mycket mer med mig nu. Superkul!

En annan sak jag tycker har varit svårt, och fortfarande är svårt, är att det lätt kommer tankar om att det redan finns så många där ute som arbetar med att hjälpa människor i mental träning – så varför skulle människor vilja arbeta med mig? Men när dessa tankar kommer så brukar jag mantra ett citat från Gabby Bernstein, ”There are far more people in need than there are people healing and serving”, och det brukar hjälpa mig att inse att jag faktiskt behövs där ute!

Då jag både pluggat, startat företag och samtidigt arbetat extra på flera håll samtidigt så har det gått mycket tid, speciellt från kvällarna då man kanske skulle varit med familjen annars. Men som StressPT har jag en del knep och försöker alltid tänka att kvalité är bättre än kvantitet. När jag är med familjen så är det 100% familj, och då är det okej att arbeta några kvällar i veckan under uppstarten (som jag fortfarande befinner mig i).

Skulle jag få göra om resan skulle jag varit mer mig själv redan från start, och inte försökt vara den som jag trodde människor förvänta sig hos en StressPT. Jag hade satsat på det jag tycker är roligt direkt istället för det jag trodde skulle ge mest pengar. Jag tror det syns igenom när det handlar mer om pengar, speciellt inom detta yrke. Nu gör jag det jag tycker är roligt istället, och så löser det sig med pengar på köpet.

Vanliga misstag?

Jag tror det är, precis som jag gjorde, att man försöker vara en sån person som ”startar företag”. Man har en bild av hur en sådan människa ska vara och vad en sån person gör. Jag kunde känna mig lat vissa dagar när jag arbetat med sådant som inte direkt gav pengar, även fast det var saker som skulle gynna mig längre fram. Sedan tror jag att det är vanligt att man försöker vara så bred som möjligt i början, när man egentligen kanske ska försöka lägga fokus på en sak först för att senare breda ut sig. Speciellt om man ska vara expert inom ett visst område.

Varför ska man driva företag?

Att få bestämma över sin egentid, få arbeta med det man älskar, få hjälpa människor och få ta alla viktiga beslut själv.

Jag själv väljer hur mitt företag ska formas och se ut. Mitt företag är mitt lilla barn och jag älskar det! Jag älskar att kunna se mig själv i mitt företag, och att se hur det gör skillnad i andras liv på ett sådant positivt sätt.

Jonnahs tips till dig som vill driva företag

Var er själva! Känslor och energi smittar. Vi människor dras till andra människor som trivs i sig själva och har bra utstrålning. Gör man något som man själv inte tror på så kommer dina potentiella kunder att känna av det och dra sig undan. Så gör det du älskar och visa att du älskar det.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv