Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Rawnice

Helene Arvidsson, 31 år gammal bor på Södermalm i Stockholm med sambon Jesper och hunden Krang. Hennes största intressen är matlagning, vandring, träning och att odla blommor och grönsaker.

Rawnice föds

Jag fick min idé och sedan googlade jag fram all info jag behövde för att starta livsmedelsföretag d.v.s en jäkla massa tillstånd och diverse byråkrati. Vidare sökte jag upp ett antal leverantörer och fick hem prover och sedan var det bara att ställa sig i köket och laga mat och testa om mitt pulver var tillräckligt bra för att sälja. När jag testat produkten var det “bara” att börja utforma en förpackningsdesign en logga. Från idé till lansering tog det cirka 8 månader.

Rawnice, verksamheten

Rawnice importerar nyttiga, grymt snygga och naturliga färgämnen för mat samt bak. Det spänner sig från att söka upp spännande nya produkter, hitta leverantörer, designa och branda och slutligen nå ut till privatkunder samt företag via min webshop.

Jag driver mitt företag från mitt eget hem men är relativt oberoende av att vara på en plats. I höstas drev jag företaget från vår gamla folkabuss när vi reste runt bland fjordarna i Norge. Ibland är jag i vår fjällstuga och i början av året jobbade jag ifrån norra Thailand.

Helene, egenföretagaren!

Jag är lite allergisk mot ordet entreprenör, jag upplever det som att var och varannan är en självutnämnd entreprenör utan att egentligen göra så mycket. Entreprenör låter riktigt snyggt och bra men verkligheten bakom är inte särskilt glamorös för de allra flesta. Jag kallar mig själv för egenföretagare men blir helt klart mallig om någon kallar mig för entreprenör.

Min största drivkraft är ett enormt frihetsbehov. Att styras av en arbetsgivare och vara låst till en och samma geografiska plats skrämmer mig mer än något annat.

Entreprenörsresan

Jag upplever inte att något har varit ”svårt”. Jag trodde att egenföretagare/entreprenörer var en speciell grupp av människor som besatt någon typ av överförmåga som vi vanliga odödliga inte har. Jag har insett att det finns många saker inom egenföretagande som jag tycker är tråkigt, såsom att ansöka om diverse tillstånd från kommuner och momsdeklarera. Det är inte synonymt med att det är svårt, alla kan göra det med lite stamina, en stor dos tålamod och vilja.

Det jobbigaste har varit att hålla ett jämnt självförtroende under resans gång. Jag har vaknat upp många nätter och tänkt ”Vad f*n håller jag på med egentligen?”, och ”varför kan jag inte bara vara nöjd med ett kontorsjobb som majoriteten?”. Jag tror dock att jag drivs lite av den där jobbiga känslan, den pushar mig till att jobba hårdare.

Jag har offrat min ekonomiska trygghet, haha. Skämt åsido, jag har nog offrat en ganska stor del av min fritid. Framförallt min mentala fritid. Jag släpper aldrig företaget helt och hållet utan jobbar lite hela tiden, oavsett tid på dygnet. Jag känner dock inte att jag offrar något då jag oftast tycker att jobbet är kul. Men jag skulle inte göra om någonting om jag gjorde om resan. Jag har gjort många små tabbar sedan jag startade Rawnice.  Alla dessa misstag har lärt mig hur företagande faktiskt fungerar. Jag kunde absolut ingenting när jag startade och jag tror att man måste göra lite fel för att kunna göra rätt.

Vanliga misstag?

Jag tror att det är väldigt vanligt att inte ha bra koll på företagets ekonomi, alla papper och kvitton. Struktur kommer med erfarenhet.

Varför ska man driva företag?

Friheten, friheten och FRIHETEN. Att kunna resa när jag vill. Att få bestämma över min egen tid. Att inte ha någon annan än jag själv att stå till svars inför. Listan kan göras lång och fördelarna är betydligt fler än nackdelarna.

Däremot har baksidan med företagandet för mig är att det är väldigt svårt att koppla bort jobbet. Som anställd har jag nästan alltid släppt jobbet när jag gått hem för dagen eller helgen, som egen är jag alltid mer eller mindre i ett workmode. Jag tror inte att det fungerar för alla, och den dagen jag bildar familj kommer jag att behöva lära mig att inte arbeta hela tiden.

Helenes tips till dig som vill driva företag

Lita på din magkänsla, precis som du bör göra i alla avseenden i livet. Det kommer alltid finnas människor som har åsikter och tankar om vad du bör och inte bör göra. I slutändan måste du lyssna till din egen röst, annars slutar det med att du driver någon annans företag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv