Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Sofie Lundmark

Sofie Lundmark  är 27 år, kommer från Piteå men bor i Gävle. Där bor hon tillsammans med sin sambo som också är hennes teampartner i Rally-SM där de gemensamt slåss om medaljer. Utöver rally och motorsport är friluftsliv Sofies främsta intresse.  Hon åker mycket skoter och skidor vintertid, sommartid står fjällvandring och husvagnscamping främst på agendan.

Företaget föds

När jag startade mitt företag tävlade jag som kartläsare i Tyskland. Tävlandet och min elitsatsning inom rally krävde mycket av min tid, främst på resande fot, vilket gjorde att en anställning var svårt att få till. Samtidigt var jag sugen att arbeta inom den bransch jag utbildat mig (medie- och kommunikationsvetenskap). Tack vare en lyckad praktik som copywriter fick jag in en fot hos en uppdragsgivare som erbjöd mig konsulttimmar som frilans, på ett löpande månadsavtal. Det gjorde att jag vågade starta företaget med vetskapen om att jag kunde tacka ja till de jobb som passade mig tidsmässigt, i kombination med tävlandet. Med tiden har jag trappat ner elitsatsningen inom motorsporten och tävlar idag i SM. Konsultavtalet med min allra första uppdragsgivare har jag kvar än idag, och har öppnat många dörrar till fler lyckade samarbeten.

Jag var 23 år när jag startade, direkt efter min universitetsexamen. Jag var helt nybörjare inom företagsvärlden, jag hade inte ens koll på vad moms innebar. Jag fick mycket och bra hjälp av Nyföretagarcentrum för att komma igång. De svarade på alla mina frågor pedagogiskt och bra. Utan support utifrån hade jag nog aldrig vågat starta företag, jag trodde att det var krångligare än vad det är.

Verksamheten

Jag frilansar, i huvudsak som skribent och copywriter. Jag gör även uppdrag som föreläsare, moderator och reporter i radio och tv. Med Gävle som utgångspunkt (där jag har mitt kontor) reser jag runt i hela Sverige för att utföra mina uppdrag. En stor fördel med att arbeta med dator och telefon som främsta arbetsredskap är att det inte kräver en fast arbetsplats. Världen och internetuppkoppling är min arbetsplats!

Mitt mål är att arbeta med och skriva om sådant som intresserar mig. Att ha ett personligt engagemang i något – oavsett vad det är – gör oftast att kvalitén på arbetet blir så mycket bättre. Jag har inga resultat- och omsättningsmål i företaget, min drivkraft är att jobba med det jag tycker är kul, i ett tempo som passar mig och med uppdragsgivare som jag inspireras och lär mig mycket av. Så länge jag kan leva på det jag gör så utvecklas jag massor som människa.

Sofie Lundmark, företagaren

Jag ser mig mer som företagare än entreprenör. För mig är ordet entreprenör laddat med synonymer som nytänk, innovation och tillväxt, medan företagare känns mer som ett alternativ till en anställning. Som frilansande konsult tackar jag ja till de uppdrag som inspirerar mig.

Drivet kommer från att styra min egen tid. Jag uppskattar att vakna på morgonen och veta att jag får lägga upp dagen precis som jag önskar. Framförallt är det friheten i att slippa sitta på ett kontor mellan givna timmar som inspirerar mig. Jag styr själv mina dagar, beroende på uppdrag och deadlines osv, men lägger upp arbetet utifrån det som passar mig bäst. Vill jag vara ledig en fredag kan jag välja att jobba under andra timmar och tider under veckan.

Entreprenörsresan

Efter snart tre år med eget företag har jag börjat lita på att det mesta ordnar sig, och att inte veta är själva poängen med att inte ha en anställning. Det svåra är att våga ta det lugnt under perioder när jobben inte strömmar in. Under perioder när jag har det lugnare på jobbet försöker jag bromsa tillvaron, hämta ny energi och ladda batterierna. Det svåraste är att jag aldrig känner att jag är ledig – samtidigt som det ibland känns som att jag aldrig jobbar för att gör något som är så roligt. Det är en fin balansgång, men insikten i att det mesta fixar sig har kommit med tiden.

Det jobbiga är däremot att våga ta betalt. Det tog drygt ett år innan jag vågade skicka en faktura på 500 kronor i timmen utan att skämmas, eftersom det i min nybakade studenthjärna var en enorm summa. Först när jag skulle betala skatt och arbetsgivaravgifter insåg jag vad pengarna faktiskt ska gå till. Att jag la mig på en lägre prisnivå i början var dock en förutsättning för att jag skulle få in många och större jobb till en början, som därefter har gett fler och fler uppdrag i sin tur. Som företagare får man nog räkna med att första året/åren inte är så lönsamma. För mig handlade det främst om att gå runt, lära mig hur företag fungerar och vara ödmjuk inför det faktum att jag hade mycket att lära. Idag värdesätter jag mig själv och mina kompetenser på ett annat sätt och kan därför fokusera på de jobb som ger mig motivation och inspiration tillbaka.

Det är få saker jag skulle ändra på om jag skulle göra om resan. Även om inte allt varit en dans på rosor har dessa år som företagare gett mig nyttiga erfarenheter. Det jag skulle önska att jag hade när jag startade var en större skopa mod och självkänsla. Jag önskar också att jag i ett tidigt skede hade haft tillgång till ett nätverk och en mentor att bolla tankar och idéer med. Att vara företagare är många gånger ett ensamt arbete, men det är också helt fantastiskt att få träffa människor som brinner för samma sak.

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Något jag själv inte hade koll på i början var vikten av att göra rätt i bokföringen. Jag var ganska naiv och trodde att jag kunde lösa det mesta på egen hand, men när blanketter skulle börja lämnas in till Skatteverket förstod jag hur viktigt det är att allt blir rätt direkt, för att inte halka efter och drabbas av oväntade kostnader. Ta hjälp av någon som kan, det kan spara många viktiga tusenlappar och många timmars oro i slutändan.

Varför ska man driva företag?

Varje dag är en boost för självförtroendet. Oavsett om det går bra eller mindre bra får jag själv stå för konsekvenserna av mitt agerande. Jag slipper känna mig styrd av bestämda arbetstider, fasta arbetsuppgifter och en fast arbetsplats. Jag kan jobba när jag vill, hur jag vill och var jag vill. Så länge uppdragen rullar in och jag gör bra leveranser förstås! Nu när jag byggt upp ett nätverk och jobben kommer till mig utan att jag behöver söka dem får jag snarare tacka nej än ja, på grund av tidsbrist. Det är en härlig känsla att kunna välja, men samtidigt svårt när man som jag har svårt att säga nej.

För mig är baksidan att jag alltid jobbar ensam. Även om jag samarbetar med många, både via nätverk och som konsult i olika företag, är jag ensam i mitt företag vilket gör att jag själv måste stå för alla mina beslut. Samtidigt som det är stärkande och givande att inte vara beroende av andra så kan jag sakna att bolla idéer. Som frilans får jag ofta ett uppdrag i knät, där jag ska lösa en uppgift på ett eller annat sätt. Jag anlitas för att genomföra själva uppdraget och är sällan med i den kreativa processen – med dess för- och nackdelar.

Sofies tips till dig som vill driva företag

Våga prova och bygg nätverk flitigt. Det värsta som kan hända om det inte går som planerat är att du blir en erfarenhet rikare. I mitt fall har det varit nästan omöjligt att planera hur nästa vecka, nästa månad eller nästa år ska se ut, vilket för mig är poängen med att inte ha en fast anställning. Samtidigt som det är fantastiskt att själv kunna styra sin arbetsdag är det också många gånger ett ensamt arbete, därför behövs nätverk. Det är något jag själv önskat att jag hade haft tillgång till under mitt första år som företagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv