Entreprenörden logo

Sommarinspiration – Vandringsbloggen

Angeliqa Mejstedt, 31 år bor i Västerås, älskar att gå på loppis och uppväxt med att göra kottdjur. Utbildad civilekonom, personalvetare och journalist och är uppväxt med årstiderna och att vara ute i alla väder.

Vandringsbloggen föds

Längtan ut blev för stark. Jag hade toppjobb på en av Sveriges största industrikoncerner, reste runt i hela Sverige och jobbade i en internationell miljö med högt tempo där jag ganska snart upptäckte att den storskaliga produktionen inte passade mig. Jag kommer från en entreprenörsfamilj och drivs själv av snabba avslut och att driva förändring, komma till avslut. Så när jag tog steget att bli egenföretagare och få använda all min kompetens i kombination med det som var mitt största fritidsintresse och hobby så föll alla yrkesmässiga pusselbitar på plats. Idag är jag heltidsvandrare sedan två år tillbaka.

Angeliqa, företagare och självklar entreprenör!

Min åsikt är att du inte kan vara företagare om du inte är entreprenör. Varje dag, hela tiden måste du vara innovativ, möta kunder och driva alla delar i företagandet framåt. På mitt gamla jobb hade jag stöttning av affärsjurister, en ekonomiavdelning, kommunikationsavdelning, löneavdelning, grafisk byrå osv. Idag sitter jag själv på alla stolar och det är ju charmen med att vara företagare – att man får vara inne och sylta lite överallt och samtidigt få ihop det strategiska arbetet och riktningen framåt med den faktiska produktionen. Om man som företagare slappnar av i tanken att nu är jag klar eller här är mitt färdiga koncept då tror jag man är uträknad ganska snart. Det gäller att alltid vara steget före. Att driva sina branscher framåt. För mig handlar det om att kliva fram som förebild inom friluftsbranschen och i influenceryrket.

Vad har varit svårast?

Jag kämpar med ständig växtvärk. Minns när jag kunde ta in hjälp med bokföring första gången, hur just att ta in stöttning från andra har kommit att bli nyckeln för att kunna växla. Och på så vis har det fortsatt. Men för varje gång och för varje moment som någon annan involveras i så tappar jag ju som VD lite av kontrollen på gott och ont. Men det är absolut nödvändigt för att frigöra min tid och energi så att jag kan ägna mig åt rätt saker. Alla ska göra det de gör bäst. Det är en ganska sund tanke vi kan ta med från nationalekonomin.

Vad har du offrat som företagare?

Som anställd så levde jag någon annans dröm, bilden av vad jag borde drömma om efter universitetsexamen och jag slet varje dag för att ge värde åt någon annan. Att starta eget företag har varit att investera min tid och engagemang – Om jag slår ut pengarna som kom in i början versus tiden in så låg jag länge på en timlön motsvarande kanske 7 kr i timmen. För att det skulle komma igång. Det är att satsa alla sina besparingar på något som man tror på. På det jag vill tillföra världen. Idag går verksamheten ihop så mycket att jag har tre anställda. Nu är kostnaden istället på det personliga planet. Jag reser så mycket att det inte längre känns som hemma att komma hem. Jag har svårt att upprätthålla de nära relationerna med vänner och familj – de som betyder allra mest.

Varför ska man driva företag?

Jag får ägna all min vakna tid åt det jag förut bara kunde göra på mina fem veckor semester. Jag äger min tid. Jag väljer kollegor och uppdragsgivare. Jag får förändra världen till en lite, lite bättre plats på de vis jag tycker är viktigt att förändring sker. Jag har fått uppfylla alla drömmar jag någonsin haft de senaste två åren – kikat efter isbjörnar på Svalbard, pilgrimsvandrat genom tre länder, skrivit en bok, morgonsoffan i Nyhetsmorgon och kvällssoffan i Go’kväll. Om jag dör imorgon så gör jag det och är nöjd som fan med livet jag levat. Det kunde jag aldrig säga som anställd.

Angeliqas tips till dig som vill driva företag

Ha roligt. Gör det du är bäst på. Resten löser sig.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv