Entreprenörden logo

Sommarinspiration – V/SYDORW

Foto: Daniel Gual
Foto: Daniel Gual

Victoria Sydorw är 26 år och bor med sin sambo på Östermalm i Stockholm. Ursprungligen kommer hon från Stockholmsförorten Lidingö. Hennes familj består av mamma, pappa, storasyster och lillebror. Victoria älskar att ha många bollar i luften, några av hennes intressen är entreprenörskap, mode & design, träning & hälsa, umgås med nära och kära, att resa och vistas i naturen.

Bakgrunden till entreprenörsresan

Jag har så länge jag kan minnas dragit igång olika typer av projekt och har alltid haft ett driv kring att kreera och skapa. Entreprenörskap finns även i familjen. Min pappa drev eget företag och det tror jag har inspirerat mycket avseende arbetsmoral och driv. Men bara det faktum att ha någon i sin närhet som jobbar för sig själv och på så sätt visar att ”man kan göra så” hade en stor inverkan på mig. Något som är väldigt roligt är att jag idag har flertalet vänner som också driver egna företag. Tack vare detta kan vi utbyta mycket erfarenheter och inspiration med varandra och på så sätt hela tiden ta våra företaganden till nästa steg.

V/SYDORW, verksamheten

Mitt företag V/SYDORW Stockholm designar, tillverkar och säljer måttbeställda handgjorda kvalitativa unisex armband här i Sverige.

Man lever bara en gång och jag känner därför att man inte ska lägga band på sina ambitioner, mål och drömmar. Lite oblygt är mitt mål att V/SYDORW Stockholm ska bli världens främsta varumärke med inriktning på handgjorda måttbeställda premiumarmband som passar både män och kvinnor.

Jag bedriver verksamheten här i Sverige. För mig är det en viktig USP att armbanden från V/SYDORW Stockholm tillverkas här i Sverige och inte i när och fjärran. Jag bedriver däremot försäljning av armbanden internationellt till hela världen via min webshop www.vsydorw.com och sedan via butik i lite olika länder, exempelvis Sverige, Belgien, Nederländerna och Norge.

Foto: Sara Hessel

Victoria är både företagaren och entreprenören

Jag bedriver en verksamhet som genererar kapital och ser mig därför som företagare, men jag är också entreprenör för att jag skapat företaget från scratch och dessutom en produkt som inte finns representerad i så stor utsträckning på marknaden. Jag har aktivt valt en nisch som inte är så utvecklad vilket jag ser som signifikant för entreprenörer. Jag älskar också att koppla ihop personer för olika typer av samarbeten vilket jag ser som en entreprenöriell egenskap.

Mitt driv är utveckling, drömmar och spännande situationer! Det är otroligt kul att lära sig nya saker och se resultat. En av de största drivkrafterna för mig som entreprenör är utvecklingen av både företaget och mig själv som person. Det skapar drömmar, som sedan blir mål att sträva mot. Även känslan om att vara med om sak efter sak för första gången är oslagbar. Varje ny händelse i företaget ger otroligt mycket energi och glädje, det kan vara att man får en ny återförsäljare, kommer med i press/media eller får en armbandsbeställning från andra sidan jorden i webshopen.

Entreprenörsresan

Det mesta har flutit på, utifrån den jag är och de förutsättningar jag haft har jag skapat mitt företag med baby steps utifrån min egen kapacitet och har därför aldrig blivit överrumplad med svårigheter – min inställning är att allt går att lösa. Jag ska inte sticka under stol med att det ibland dykt upp motgångar och problem, men då har de också varit på en sådan nivå att jag kunnat lösa dem. En sak som kan begränsa är dock tiden, man vill så mycket men man hinner inte med allt. Jag tog nyligen examen från Stockholms universitet och fram till dess studerade jag på heltid i tre år parallellt som jag byggde upp företaget, så studierna och entreprenörskapet har hela tiden fått samsas om min tid.

Jag kan även uppleva att jag offrat möjligheten till total avslappning på semester och ledig tid då jag alltid haft företaget och studierna i bakhuvudet, det har varit svårt att pausa helt ibland, men nu när jag tagit examen har läget blivit till det bättre.

Jag är nöjd med den resa som varit! Om möjligt önskar jag att jag haft den kunskapen jag har nu i början av min resa, men den kunskapen har å andra sidan kommit i takt med att företaget utvecklats så jag är tacksam över att jag i alla fall är där jag är idag. Man kan säga att jag fått uppfinna hjulet eftersom att jag som ung tjej gjort min resa relativt självständigt(dock med bra stöd från min partner Olle), men samtidigt är det detta som också gett mig kunskap för livet och kapacitet att enklare bygga upp fler bolag i framtiden.

Foto: Sara Hessel

Vanliga misstag?

Att inte anlita en redovisningskonsult, såvida man inte älskar att bokföra eller har riktigt bra färdigheter inom detta kan jag starkt rekommendera att ta hjälp med bokföring och redovisning, på så sätt kan du lägga massor av tid till annat som du vill utveckla i företaget och även sova lite lugnare om nätterna.

Eftersom att jag jobbade fyra år på en reklambyrå innan jag drog igång min verksamhet trodde jag att jag gjorde allting rätt avseende marknadsföring i början, jag hade ju en grafisk profil, en hemsida och kompetent närvaro i sociala medier… Men med tiden har jag (mycket tack vare min utbildning inom kommunikation) fått förståelse för att ett mer genomtänkt varumärkesarbete är av yttersta vikt och detta tror jag inte att alla känner till i början. Det beror också på vilken bransch man är i, alla behöver ju inte ha ett perfekt utformat varumärke, men för mig som är inom retail är varumärkesarbete av stor vikt.

 Varför ska man driva företag?

Det finns massor positivt med det! När det går extra bra ger det en ordentlig kick som gör att man vill jobba ännu hårdare och utveckla ännu mer. I mitt fall gör jag något som till stor del känns som ett intresse vilket gör att jag alltså kan jobba och ha en inkomst från något som jag bara tycker är kul. Sedan anser jag att den kunskapen och erfarenheten jag fått via entreprenörskapet är ovärderlig, man ser världen med andra ögon redan nu efter tre år och har mycket bättre förståelse för vissa områden som man aldrig anat att man skulle komma att besitta kunskaper inom.

Men problemet är främst att inte kunna koppla bort företagandet när man är ledig. Det dyker ständigt upp företagsrelaterade uppgifter som måste lösas. Och om man håller på att bygga upp sitt företag kommer man känna att man alltid kan göra mer trots att arbetsdagen är slut, vilket ibland resulterar i att man sitter sena kvällar när man egentligen borde återhämta sig med nära och kära över en god middag och bio. En annan baksida är att man skattar bort en otroligt stor del av det man genererar i vinst.

Foto: Sara Hessel

Victorias tips till dig som vill driva företag

Ett praktiskt tips är att ta hjälp med de bitar du inte har kompetens kring, gärna av personer i ditt nätverk, detta berikar för dig själv och de du involverar, samt kan innebära lägre kostnader än om du anlitar utomstående medhjälpare.

Mitt främsta tips är dock att våga satsa och tro stenhårt på din grej när du hittat den! En del (bland annat min bankman) förvånas över att min verksamhet bygger på något så pass okomplicerat som armband, men just den nisch jag har valt, det varumärke jag har byggt/bygger, samt att jag tror ändlöst på möjligheterna och potentialen för mitt bolag tror jag bäddar för ett lyckat företagande.

 

    

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv