Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Achillea Dahl – grundare av Allt kan bli krona

Achillea Dahl är en konstnär i själ och hjärta. Kreativiteten och lusten att skapa kommer lika naturligt till henne som att andas. Det är en del av livet. När hon själv genomgick en kris föddes idén att skapa en krona – en krona att bära som återgav henne kraft och stolthet. Idag skapar hon kronor inte bara för sig själv, utan även till andra, alla borde få pröva på att känna sig som en kunglighet!

”Det handlar både om mig själv, min omgivning och min omvärld. Jag vill påverka, beröra, förstöra och frigöra. Det är mening för mig. Hur får vi tag i lyckan, kreativiteten, framgången? Vi skapar den!”

Achillea Dahl – grundare av Allt kan bli krona

Achillea Dahl – konstnär och kreatör

Mitt namn är Achillea, jag är 34 år gammal och bor i Stockholm. Jag är född och uppvuxen på västkusten, men har nu bott i huvudstaden i över 10 år. Jag flyttade när jag utbildade mig till skådespelerska och har sedan blivit kvar. Kreativitet har alltid varit en väldigt stor del i mitt liv, om jag inte står på scenen så sitter jag med gitarren och skapar musik eller sjunger vid pianot. Sedan dansar, målar och ritar jag också. Jag älskar verkligen skapandet i alla dess former. De senaste tre åren har ett nytt uttryck fått ta form och bokstavligen fyllt upp hela mitt liv och det är mina kronor!

Jag skapar kronor som man bär på huvudet av skräp, övergivet material och saker från naturen. Numera går mitt liv i största del ut på att hitta nya spännande attiraljer att föreviga. Där andra ser skräp ser jag en skatt. Eftersom återbruk är en stor del av vad jag gör så samlar jag mina skatter i soprummen, ute i naturen, i mina familjs gömda vrår och bland vänners avdankade saker. Med den färdiga kronan fotograferar jag mig själv i en vald miljö tillsammans med passande utstyrsel och sedan skriver jag en dikt till, den färdiga bilden med text publicerar jag på instagram. 

Jag inspireras av årstidens skiftningar, olika högtider, färger, mat, andras konst, böcker och även av mina egna texter. Oftast söker jag efter saker som är så långt ifrån krona som möjligt och använder det i mitt skapande. Det är kul med kontraster! Att bära en kreation gjord av toarullar på det mest drottninglika sättet känns helt rätt!

Företaget – Allt kan bli krona

Utöver det jag skapar för mig själv så skapar jag även kronor till försäljning för andra och fotograferar dem bärandes kronorna. Det är en otrolig känsla att få kröna andra kungligheter och se hur de finner sin egen inre styrka!

Jag skräddarsyr även kronor efter kundens egna beställningar. Det kan handla om att de vill ha en krona till ett speciellt event eller att den ska se ut på något särskilt sätt. Jag tar in alla tankar och idéer och försöker förvalta det på bästa sätt genom en färdig produkt, förhoppningsvis precis så kunglig som personen ville ha. 

Jag står på marknader och är med på utställningar. Där låter jag folk få komma och testa kronor för att få känslan att bära något på huvudet som är så mäktigt. Det händer något med en när man får på sig en krona, blicken, hållningen och känslan förändras. Det är något jag vill att alla ska få uppleva och det jag vill satsa ännu mer på att nå ut med. 

Jag har även en dröm om att ha ett finansierat projekt där jag kan låta personer som haft det tufft få bära och fotograferas i kronor utan kostnad. Där de kan få återuppta lite av sig själva och känna styrkan. 

Krona av ananas, skapat av Achillea Dahl

Entreprenörsresan

Det var inte självklart för mig att det här skulle bli en syssla som jag skulle jobba med. Det har vuxit fram successivt. Men jag är oerhört tacksam över alla de möjligheter jag får ta del av, såklart. Det började med att jag bara skapade hemma för mig själv tills dess att jag satsade mer, det har varit en process och en nödvändig sådan. Allt har fått komma i sin takt och har blivit en dynamisk resa till att faktiskt göra det här mer som ett jobb. 

Jag är mest stolt över att jag låtit det här få växa i sin takt och bara hängt med på den otroliga resa det inneburit. Sedan är jag väldigt glad över att jag inte har pushat mig själv i det. Det har varit lustfyllt och alltid med största fokus på kreativitet. Idén föddes ur en kris och skapandet bar mig igenom den, vilket är vackert, både bokstavligen och metaforiskt. Jag kommer alltid vara väldigt noga med att det måste fortsätta få handla om lek och bus, trots att det också är seriöst. Jag gör det här för att det gör mig så otroligt lycklig, att springa omkring hemma som en fågel, eller bära en krona gjord av godis, eller samarbeta med en konstnär. Att få förvalta andras konst är en ynnest! Jag tar det inte för givet och det är så jag vill att det ska förbli. 

Om entreprenörskapet

Att frilansa som konstnär innebär en stor frihet. Det finns självklart också stressfyllda moment där man måste planera mycket och vara flexibel med sin tid.  Men jag får göra det jag tycker är allra roligast. När någon ställer sig framför kameran med min krona på huvudet så är jag lycklig långt in i själen och när  någon vill köpa en krona av mig som de tycker om så har jag ibland svårt att tro att det är på riktigt. Det är ett privilegium och jag är så tacksam! 

Med tanke på hur mitt huvud hela tiden går i “krontänk” är det svårt att skilja på jobb och fritid. Än så länge gör det ingenting eftersom det inte finns någonting som gör mig så lycklig som mitt arbete med kronorna. Men i längden är det självklart viktigt att skilja på fritid och arbete 

Om jag fick önska någonting för framtiden så önskar att jag hade tillgång till ateljé. Just nu förvarar jag alla kronor i min lägenhet, samt allt skräp som väntar på att bli kronor. Det blir trångt och inte helt optimalt, även om det är underbart att vara nära och se sin konst varje dag

Krona av skyddshandskar, skapat av Achillea Dahl

Tips till andra entreprenörer 

  1. Jag tror på viljans kraft. Det är så otroligt viktigt att göra något man brinner för och tror på. I lusten går det att finna energi och det bidrar också till att vara påhittig och lösa problem. Därför tror jag att man ska satsa på det man verkligen känner en passion för. 
  2. När det gäller nätverkande så handlar det väldigt mycket om att synas av rätt personer. Man ska ha lite tur och själv vara uppsökande. Var inte rädd för att slänga iväg ett DM till någon du inspireras av. Fråga om råd, berätta om någon idé du har eller kolla om ni kanske kan samarbeta. Det värsta som händer är att de säger nej, och det är ändå en vinst – eftersom du har vågat och försökt!
  3. För mig handlar det hela tiden om att gå tillbaka till varför jag gör det här och vad som driver mig. I de frågorna kommer jag alltid tillbaka till viljan att skapa och att förändra genom skapandet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv