Entreprenörden logo

Sommarinspriratören Anna Söderbom hjälper företag att nå sina kunder

Anna Söderbom arbetade på snabbt växande svenska techbolag. Arbetet var både roligt och lärorikt, men hon började känna sig trött. Ett hektiskt och inrutat liv var inte det livet som Anna ville leva. Då startade hon sitt eget företag

”Jag ville utforma mitt liv på ett annat sätt, där jobbet inte upptog lika mycket tid av mitt liv. Det är lättare för mig att balansera jobb och fritid nu när jag själv får bestämma. Jag försöker utforma jobbet efter min fritid – inte tvärtom”, säger Anna. 

Anna Söderbom hjälper företag att nå sina kunder

Företaget Anna Söderbom

Jag arbetar med att hjälpa företag att nå och guida sina kunder. Det gör jag genom att se till att de arbetar med UX writing och översättning (lokalisering) på rätt sätt. UX writing handlar kortfattat om att skapa användarvänliga produkter med texten som verktyg. Det vill säga, hur appar och webbsidor är utformade och att informationen ska vara lätt att ta till sig. 

Översättning, eller lokalisering, handlar i mitt fall inte om skönlitteratur, utan om allt det material som företag behöver översätta för att vara relevant i de marknader där de finns. Det kan vara webbsidor, nyhetsbrev, sociala medieinnehåll, appar eller FAQ-artiklar. Ja, allt innehåll som företaget har och som behöver anpassas efter människor som talar ett annat språk. 

Rent konkret betyder det att jag exempelvis föreläser, håller workshops eller coachar team. Jag ser också över organisationers arbetssätt och verktyg, hjälper till med rekrytering och utvärderar textkvalitet. 

Jag arbetar flexibelt och sitter lite där jag känner för – i lägenheten i Stockholm, i stugan, på mitt co-working space i Sundbyberg eller ute hos en kund. Ibland kan det också hända att jag sitter på ett café eller i en bar.

Anna Söderbom – en frihetsälskande humanist

Jag är 41 och bor i en lägenhet i Stockholm med min pojkvän och vår katt. Jag har också stuga i Hälsingland. På fritiden tycker jag om att pyssla i trädgården, lyssna på jazz och att hänga med vänner. Som många andra gillar jag också att resa, även om jag numera inte riktigt vet hur jag ska förhålla mig till det, med tanke på klimatet.

Jag drivs mycket av medmänsklighet och att hjälpa och ta hand om andra. Frihet är också viktigt för mig. Att känna att det är jag som designar mitt eget liv och att jag inte sitter fast i något som jag inte vill. Det är en stor anledning till att jag har startat eget företag. 

Anna Söderboms arbetsplats

Vad är ditt mål med verksamheten? 

Verksamhetens mål är att hjälpa företag att hitta rätt sätt att jobba på, så att de slipper uppfinna hjulet gång på gång. Jag vill komma in som expert, utbilda, styra upp och lämna över. 

Mina personliga mål med verksamheten är att den ska ge mig: 

  • Ett meningsfullt jobb med uppgifter jag trivs med 
  • En bra lön
  • Flexibilitet
  • Arbetslust

Entreprenörsresan

Under några år har jag jobbat på svenska techbolag som vuxit väldigt fort. Det var otroligt lärorikt och roligt. Men efter ett tag kände jag att jag var trött, jag ville utforma mitt liv på ett annat sätt, där jobbet inte upptog lika mycket tid av mitt liv.

Jag startade företag för att få möjligheten att leva mitt bästa liv. Jag vill ha roliga uppdrag och jobba med intressanta företag och människor. Jag vill inte jobba heltid, utan vill jobba lagom och ha flexibilitet.

Vad är du hittills mest stolt över? 

Jag är mest stolt över att jag faktiskt sa upp mig och startade företag. Och att det har rullat på så bra hittills. Jag är också stolt över att jag har varit bra på att ha is i magen, vara optimistisk och lyssna på mig själv.

Vad har du lärt dig på vägen?

När jag startade mitt företag bestämde jag mig för att det första året skulle vara ett ”test-år” där jag provar lite olika uppdrag, prismodeller, försäljningssätt eller annat. Jag ville inte sätta för mycket press på mig själv, att allt måste vara perfekt från början. ”Trial and error” eller ”learning by doing” – kalla det vad du vill. Det har varit väldigt skönt att gå in med den inställningen. Det gör det mycket lättare att säga ”nej det där blev inte jättebra, men då har jag lärt mig det till nästa gång”. 

Det är också viktigt att hålla fast i grundvärderingarna, de är anledningen till att företaget startades från början. För mig var det bland annat att jag inte ska jobba för mycket. Ibland blir det mycket jobb, men då är det viktigt att också jobba lite mindre en annan gång. Och det är enklare att ge sig själv den pausen om den kopplas till en värdering.

Anna Söderbom föreläser

Om entreprenörskapet – fördelar och utmaningar

Det bästa med att driva eget företag är friheten det ger – jag får bestämma allt själv. Det är lättare för mig att balansera jobb och fritid nu när jag själv får bestämma. Jag försöker utforma jobbet efter min fritid – inte tvärtom. Sedan är det roligt med alla möjligheter att utforska nya uppgifter och alla härliga samarbeten som jag haft! 

För mig har det varit svårast att hantera det faktum att det bara är jag i företaget. Det ger ju en otrolig frihetskänsla, vilket är positivt, men det kan också kännas ensamt. Det brukar oftast kännas mycket bättre så fort jag sitter på mitt co-working space eller träffar kunder. Då känner jag ett sammanhang igen. Nätverkande hjälper också!

Tips till andra entreprenörer

  • Nätverka! Nästan alla mina uppdrag har jag fått genom kontakter. Och det inspirerar mig också att träffa andra och ha nya samtal. 
  • Mitt tips är att höra av sig till personer man är nyfiken på (för att man vill lära sig av dem, jobba med dem eller bara tycker att de verkar intressanta) och föreslå ett digitalt snack eller en kaffe eller att bjuda på en lunch.
  • Min upplevelse är att folk gärna delar med sig av sina egna tips och hjälper andra. Men försök att vara tydlig med varför du vill snacka med någon. Den andra personen måste kunna förstå vad syftet är, så att de känner att det är värt att lägga sin tid på samtalet.
  • När du inte vet vilken väg du ska gå – håll fast i dina värderingar. 
  • Om du vill men inte vågar – fundera på vad ditt ”worst case scenario” är. Om du kan du leva med det är det bara att köra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv