Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Johanna Rosendal – jobbar med sina passioner

Johanna Rosendal växte upp i en entreprenörsfamilj. Trots att föräldrarna avrådde henne från att gå samma bana var valet för Johanna enkelt – hon ville vara sin egen chef och jobba med sina intressen. Ja, hon har lyckats att omvandla de flesta av hennes fritidsintressen till affärsverksamhet. 

“Jag jobbar med mina passioner – hundar, hästar, inredning och trädgård. Det enda av mina intressen som jag inte gjort till en affär är musiken, men min fästman driver företag inom det området.” 

Johanna Rosendal som jobbar med sina passioner

Möt Johanna Rosendal 

Jag är 42 år gammal och är uppvuxen i Närpes, Finland. Sedan 8 år tillbaka bor jag i en villa i Enköping tillsammans med min fästman, våra barn och hundar.

Mina mest framträdande personlighetsdrag är att jag har lätt att prata med både människor och djur och att känna av energier. Jag är en väldigt driven person som älskar att tänka utanför boxen och hitta lösningar. Är även en tidsoptimist, men mest på bekostnad av mig själv, eftersom jag alltid slutför det jag åtagit mig. Jag uppfattas nog som extrovert, men har ett stort behov av att få vara för mig själv med mina tankar för att bibehålla min kreativitet. Hårt arbete har jag aldrig varit rädd för, men försöker numera även prioritera återhämtning mer och mer.

Det som motiverar mig är att göra andra glada och att få bekräftelse för det jag gör. Det kan vara en blick av tacksamhet från ett djur som slipper ha ont efter att jag genomfört en behandling. Eller lyckan som en person känner när jag har inrett/stylat ett hem eller en kund som uppskattar en bukett med snittblommor som jag komponerat. Att få andra att må bra, får mig också att må bra!

Du driver två företag, vilka är de?

Den första är Firma Johanna Rosendal, där jobbar jag med hundar, hästar och pedagogik. Den andra är Vera´s Home and Garden där jag jobbar med inredningsdesign, snittblommor och events. Jag utgår från min hemstad Enköping där jag har mitt hemmakontor, men reser ofta runt i landet för olika uppdrag. 

Vad är dina mål med dina verksamheter?

Hade jag fått frågan för 3 år sedan så hade svaret varit att jag får jobba med mina största intressen, men det har jag uppnått. Idag fokuserar jag mer på att ringa in områden som är ekonomiskt hållbara, samtidigt som jag jobbar med det jag älskar. Om fem år hoppas jag att vi har köpt en gård där vi har kunnat bygga upp en verksamhet kring inredning, events och blommor. Jag vill att företaget ska sysselsätta mig, min man och son samt att vi ska kunna ha ytterligare 1-2 anställda. 

Jag hoppas också på att få jobba med något större projekt där jag kan kombinera inredning och husdjur. En dröm vore att ta fram ett koncept för djurkliniker där man genom färgsättning, inredning och planering av lokalerna kan minska stressen för de djur som behandlas där, men det ligger nog mer inom en 10 års plan.

I firman Johanna Rosendal, där jobbar hon med hundar, hästar och pedagogik

Entreprenörsresan – ett enkelt val

Jag startade mitt första företag 2007 när jag var 27 år. Det hela började med att jag utbildade mig till hundinstruktör samtidigt som jag pluggade till lärare, då började jag att hålla hundkurser hemma på gården. Anledningen till att jag startade eget var att jag ville vara min egen chef och ville kunna styra min egen tid. Jag upplevde det som begränsande att vara anställd, både när det gäller personlig utveckling och de ekonomiska möjligheterna. 

Att jag tog det steget har nog en del att göra med min uppväxt. Jag kommer från en entreprenörsfamilj. Mina föräldrar har drivit företag sedan jag var 4 år gammal, men de har alltid avrått mig från att göra detsamma, eftersom det kan vara tufft att lyckas. Men jag har alltid gillat friheten som deras företag gett dem och tyckt att det övervägt den jobbiga sidan. Sedan är jag nog en naturlig entreprenör och gillar att vara min egen chef. För mig var beslutet ganska enkelt. 

Jag är stolt över det jag har byggt. Särskilt att jag kan leva av det jag gör, att mina kunder har förtroende för mig och rekommenderar mig till andra. Om jag ska nämna något konkret som jag är stolt över så är det nog då jag gjorde praktik hos Karl Fredrik på Eklaholm nu under våren och fick ansvar över att göra i ordning en av deras innergårdar som skulle öppnas upp för kunder till sommaren. Det har lett till vidare uppdrag och nu får jag åka dit och ansvara för att skapa en ny inspirerande butiksmiljö som ska öppnades lagom till midsommar i år!

Om entreprenörskapet, lärdomar och höjdpunkter

Det bästa med att vara entreprenör är att få styra över sin egen tid. Sedan är det en utmaning  att få företaget ekonomiskt hållbart. Jag värderar min familj väldigt högt och idag kan jag få dåligt samvete över hur mycket jag jobbade när sonen var liten. Men då var jag ensamstående och kunde inte ha gjort på något annat sätt.

Jag har lärt mig att man måste våga värdesätta sig själv, det arbete man lägger ner och våga ta betalt för det man gör. Det är något som jag fortfarande jobbar på. Sedan har jag lärt mig av alla misstag som jag gjort under resans gång, därför skulle jag nog inte vilja ändra på något.

Hur gör du för att balansera jobb och fritid?

Idag arbetar jag med de flesta av mina fritidsintressen, men för att få mer tid med familjen så delar jag upp mina arbetsdagar i två skift. Jag jobbar när barnen är i förskolan/skolan och sedan jobbar jag på kvällen när den yngsta gått och lagt sig. På fredagar är jag antingen ledig eller så jobbar jag halvdag, eftersom jag jobbar 1-2 helgdagar per månad. Sedan involverar jag familjen i företaget också på så sätt får vi även spendera tid tillsammans.

Sommarinspiratören Johanna Rosendal

Till andra entreprenörer 

  • Jag tror att ett vanligt misstag är att man tar för lite betalt för sina tjänster/produkter och glömmer bort hur stor del som försvinner i moms och skatt. Eller att man tar stora lån i uppstarten, som är tuffa att betala av sen. Se till att ta betalt för dina tjänster. 
  • Nätverka och våga se möjligheter där du kanske inte trodde att de fanns. Var  och alltid vara uppmärksam på din omgivning och dina sociala kanaler.
  • Gå med i något företagarnätverk, dels för att skapa tillfällen till affärer, dels för att få kollegor i en bransch som annars kan kännas ganska ensam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv