Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Alarmwear

Linn Gerhardsson är 29 år och bor i Luleå i en stuga vid älven tillsammans med sina två katter. Hon är född i Stockholm där hon har kvar sin familj. Hennes intressen är framför allt att läsa böcker, paddla kanot, vara i naturen, måla och dansa. Att Linn är positiv och öppen är hennes främsta personlighetsdrag.

Alarmwear – starten

Jag har alltid haft en önskan att hjälpa människor att förbättra vardagen på olika sätt. Mina initiala plan var att arbeta med lösningar för människor med synsvårigheter och olika funktionsvariationer. Men efter examensarbetet, i utbildningen till civilingenjör inom produktdesign, blev det tydligt för mig att jag skulle gå vidare med min produktidé som jag arbetade med då. Idag skapar jag brottsförebyggande- och brottsavvärjande produkter att användas i utomhusmiljöer. Företaget startade 2018, direkt när jag var nyexaminerad.

Linns motivator till Alarmwear

Det var avgörande för mig att människor trodde på att detta kunde bli en verklig lösning, och jag som brinner lite extra för kvinnors rättigheter och allmänna mänskliga rättigheter kände: jo, nu kör vi! Min motivation är att göra den lilla positiva förändring jag kan. I vardagen vill jag, för främlingar, för mig och för mina närmaste, och arbetsmässigt med mitt bolag hjälpa människor att känna en ökad trygghet i utomhusmiljöer.

Sommaren 2019 vann vi länspriset av SKAPA-priset (Sveriges största innovationspris till minne av Alfred Nobel) för bästa innovation i Norrbottens län. Det går att läsa mer om det här. Priset gav en bekräftelse att fortsätta.

Målen och milstolparna med Alarmwear

Målet med Alarmwear är att människor ska slippa begränsa sina liv och sin vardag på grund av otrygghet samt av rädslan av att bli överfallen, eller på annat sätt hotad, i utomhusmiljöer. Mitt slutgiltiga mål är att våra produkter inte ens ska behöva finnas. Enligt poliser kan min produkt minska sexuella brott och misshandelsbrott mot kvinnor i utomhusmiljöer.

Om fem år har Alarmwear förhoppningsvis utvecklat fler produkter även inom området för otrygghet i inomhusmiljöer. Jag hoppas att många människor redan nu känner en ökad trygghet av de produkter vi hittills har skapat.

Linns entreprenörsresa

Jag tänker att det alltid finns saker man hade kunnat göra annorlunda. Absolut hade vissa beslut kunnat fattats snabbare och andra beslut behövts tänkas över en längre tid. Oavsett det ångrar jag ingenting i resan jag har gjort, för allting har gett mig värdefulla lärdomar och en boost i hur jag vill göra saker annorlunda framöver.

Det jag är mest stolt över är att jag har följt min magkänsla och mitt hjärta. Att jag har fortsatt med denna resa och det jag tror på, trots att jag gått igenom många prövningar privat.

Reflektioner kring att driva eget

Det bästa med att driva eget är friheten i att styra mina egna arbetstider och att jag får möjlighet att skapa jobbmöjligheter. Även att jag får träffa väldigt fina och kloka människor i arbetet. Samtidigt har jag saknat trygghet i form av anställning, lön, SGI hos Försäkringskassan, pension och liknande.

Vila, meditation och naturen är A och O för mig för att jag ska klara av att driva mitt bolag och samtidigt ha hälsan i behåll. Jag gick in i väggen för många år sedan och har sedan dess valt att använda verktygen ovan som en viktig del av min vardag. Jag tror att ens välmående också speglar hur företaget mår.

Tips till andra entreprenörer

Det är vanligt att tänka för småskaligt och att man ser hinder i hur man ska klara av vissa saker när det kommer till ditt bolag/entreprenörskap. Men det finns mycket kompetens där ute och människor hjälper till fler gånger än vad du tror – ta hjälp!

Ett annat tips är att inte ”nätverka”. Det kan lätt bli pressat och stelt, våga tänka utanför lådan. Ta kontakt med människor på det sätt som passar dig själv bäst. Har du drivet kommer du att hitta rätt människor ändå, oavsett hur många mässor och events du deltar i.

Ta rygg på de som har gått före, skaffa dig en mentor vars resa liknar den resa du själv vill göra. Låt inte hinder på vägen döda ditt driv och din passion. Glöm inte heller att fira när bra saker händer—stora som små. Slutligen: våga ta chansen och tro på dig själv om din magkänsla känns rätt!

This or that med Linn Gerhardsson

Stort tack, Linn, för ditt engagemang som Sommarinspiratör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv