Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Solopreneur

Jill Nyqvist älskar känslan av att skapa det liv hon vill ha genom att hjälpa andra med sin kunskap. Genom sitt företag Solopreneur vill hon bidra till en hållbar samhällsutveckling, och menar på att det är något vill alla kan göra bara vi får tillgång till våra styrkor. Jill bor i Älvkarleby, söder om Gävle, tillsammans med sin man, två barn och två hundar. Hon beskriver sig själv som en energisk och driven person som gärna cyklar mountainbike, löper eller tränar med hundarna, när hon inte arbetar med Solopreneur. 

Starten på Solopreneur

Jag startade mitt företag Solopreneur 2018, vid 42 års ålder. Tidigare jobbade jag som anställd chef i många år, och trivdes bra med det. Iallafall fram tills jag kände att jag ville leva mitt liv på ett annat sätt. Jag ville ha fria ytor att skapa på. Genom de erfarenheter jag hade samlat på mig ville jag jobba för att barn ska få bättre förutsättningar oavsett diagnos. Att föräldrar kan må bra även om vardagen är utmanande och att Solopreneurer kan bygga sitt drömföretag på ett ekonomiskt hållbart sätt. Där någonstans gestaltade sig språngbrädan till Solopreneur, som idag verkar för att helt enkelt hjälpa och tjäna fler människor. 

Solopreneur – företaget

Idé blev till verklighet och idag driver jag eget, dessutom genom två olika ben. Det ena där jag hjälper föräldrar att få en smidigare vardag med barn med adhd. Det andra där jag hjälper soloföretagare att starta och driva lönsamma och hjälpsamma medlemstjänster. Även om det är skilda områden, ser jag det som att genom att ha byggt upp mitt företag på ett skalbart sätt, kan jag också bidra på bästa sätt. 

Om fem år ser jag mig själv ha en bra balans mellan fritid och arbetstid, samtidigt som jag har en god ekonomi. Jag har en drömvision om att driva mitt företag i Åre, och på sätt spendera mer tid på mountainbiken cyklandes tvärs Årefjällen.

Vilka viktiga lärdomar har du fått från din företagsresa?

Väldigt många! Den viktigaste framgångsfaktorn för mig är att jag lärt mig hantera mina egna tankar så att de tillgångar, och inte hinder. Jag har upplevt vikten av att ha rätt nätverk och lära känna människor som också är företagare online. Och jag har lärt mig att sälja in just mina tjänster – det hade jag på förhand svårt att tro att jag skulle klara av. 

När jag tänker tillbaka är det kanske några felsvängar jag skulle kunnat ha undvikit, men även det har jag ju lärt mig av. Allt jag lär mig, alla erfarenheter goda och som dåliga, använder jag även för att hjälpa mina kunder. 

Reflektioner kring företagandet i sig

Det absolut bästa med att driva eget är att jag får skapa nytta för andra och att just det är mitt levebröd. Sedan också att beslut fattas snabbt och går att verkställa utan ytterligare förankring och ytterligare beslut. Det är en stor frihet att kunna styra vad jag gör och hur jag gör det. Å andra sidan faller det även under kategorien “det svåraste med företagande” – att inte jobba jämt. Det har varit och är fortfarande det allra svåraste, och något jag övar på att inte göra. Jag har bland annat prioriterat upp hundträningen som legat nere några år, just för att aktivt börja öva på att balansera jobb och fritid igen.

Jills råd till nya entreprenörer 

Jag tror att många gör misstaget att fokusera på perfektion, och inte på vad som faktiskt drar in pengar till firman. Då blir det svårt att få ekonomin i rullning, särskilt i början. Ur problemlösningens perspektiv tror jag även att många rullar tummarna i väntan på inspiration och klarhet, men det kommer inte till oss automatiskt. Vi måste börja någonstans, även vid osäkerhet. 
Det jag vill säga till nya entreprenörer är helt enkelt; gör det du behöver för att dra in pengar i firman, för att sedan kunna göra det du vill. Eller hitta en kombination av det. Avstå inte från att erbjuda något bara för att det inte känns hundra procent rätt. Kan du sälja något och tjäna pengar så gör det. Längre fram kan du välja mer fritt.

This or that med Jill Nyqvist

Tack, Jill, för ditt engagemang i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv