Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Recommended By

För entreprenören och maratonlöparen Tove Oldebäck är det ständig rörelse som ger mening till livet. Hon vill alltid utvecklas och lära sig något nytt! Tillsammans med man och två barn bor hon i Nacka. Hon älskar att leka med sina barn lika mycket som hon älskar att ro om sig själv. Med företagande föräldrar var det naturligt för Tove att en dag starta företag. 2017 startade hon därför, ganska planlöst, men med förhoppningen att ha roligt och göra ett bra jobb, konsultbolaget Recommended By tillsammans med en tidigare kollega.

Företaget Recommended By

Recommended By är ett konsultbolag som arbetar med att hjälpa företag att växa eller förändras, både strategiskt och operativt inom people and culture. Vi fokuserar på att hjälpa våra kunder att bygga en organisation som kan växa hållbart med både personal och varumärke och samtidigt vara anpassningsbara inför framtiden. Vi arbetar främst inom Tech och spelbranschen eftersom det är branscher där behovet att attrahera och behålla personal är otroligt stort just nu. 

Många av våra konkurrenter fokuserar enbart på en del av tillväxtresan, exempelvis rekrytering. Det som gör oss starka är att vi kan leverera en helhetslösning om man som kund både vill se över sin löneprocess, stärka sitt employer brand, skapa en mer jämställd organisation och rekrytera 20 nya kollegor, samtidigt!  För oss har pandemin inneburit en tillväxt, trots att vi alla arbetar hemifrån har vi både anställt samt fått in massor med nya spännande kunder. Precis som namnet Recommended by säger, så är det viktigaste vi har att vi gör ett bra jobb och blir rekommenderade vidare. Och det verkar som att vårt ständiga fokus på att vara smarta, modiga, ödmjuka och inspirerande har varit en bra taktik, nu ringer kunder till oss istället för tvärtom. Om fem år ser jag att Recommended by är Sveriges mest inflytelserika konsultbolag inom people and culture samt är det självklara valet för organisationer som vill bli anpassningsbara och värderingsstyrda.

Varför valde du att starta företag?

Båda mina föräldrar har drivit eget företag så länge jag kan minnas, så för mig har det inte varit något konstigt, utan väldigt naturligt. Efter min examen trodde jag att jag var en sådan som ville jobba i ett coolt bolag, ha en cool titel och en jättehög lön. Men det visade sig att min drivkraft låg i att få göra ett bra jobb på riktigt, att få vara kreativ i affärsstrategiska beslut samt att skapa en inkluderande arbetskultur med massor av smarta människor. Ingenstans som anställd kunde jag hitta en sådan arbetsplats, så då var det bara att starta ett eget bolag där vi kunde göra det vi faktiskt trodde på. När jag var 28 år, barnfri och inte såg några hinder startade därför jag och min före detta kollega Mattias bolaget Recommended By. Vi hade ingen plan, förutom att vi ville bygga ett konsultbolag där vi kunde göra ett bra jobb, ha jävligt kul och trivas som anställda. Så vi tog våra sparpengar och la all vår trygghet i ett aktiebolag och sen började vi jobba.

En av mina styrkor är att jag aldrig ser några hinder, jag tänker väldigt praktiskt och ett steg i taget hela tiden. Så länge man kan sätta ena foten framför den andra tillräckligt länge så kan man springa ett maraton tillslut. Jag är otroligt stolt att på fyra år ha byggt ett bolag med starka och spännande kunder, har Sveriges troligtvis bästa konsulter anställda plus att jag under denna tid fött två barn!

Lärdomar från entreprenörsresan

Jag har brottats mycket med känslan av att vara ett ”luftslott”. Jag är ju bara en ung tjej som tröttnade på att inte hitta en bra arbetsgivare och startade mitt eget bolag. Nu undrar jag hur vi kan ha anställda, varför några av Sveriges populäraste mest snabbväxande bolag ringer mig och vill ha vår hjälp och varför någon tror att jag är VD? Vad jag har landat i är att det är såhär det är, ingen VD föddes som det eller är med i någon speciell klubb. Jag är här och jag gör ett hyfsat bra jobb. Nu har jag gjort det här ett tag och den unga tjejen som var naiv och full med energi och framtidstro har vuxit massor och kan ju faktiskt hjälpa kunderna. Plus att jag har fått en fantastisk mentor som hjälper mig att ge input utifrån min egen bubbla, vilket gör att jag känner mig lite mindre som ett luftslott. Men framförallt, det är vad det är och jag tar inte mig själv på för stort allvar!

Att vara mamma och bolagsägare

För mig är det en hjärtefråga att kunna vara mamma, VD och bolagsägare samtidigt. Jag vill krossa myten om att man måste arbeta 80 timmar i veckan, att man hämtar och lämnar sina barn när det är mörkt och att en kock lagar alla måltider. Jag jobbar max 40 timmar per vecka och kämpar hårt för att hålla det så. Självklart blir det lite på kvällarna och helgerna någon gång ibland när det krävs, men jag schemalägger det aldrig. Allt handlar om hur man planerar det, vilka mål sätter man och vad som är rimligt.

Vi har exempelvis valt att inte ta in externt kapital, för då tappar vi själva kontrollen av att styra det som vi vill ha det – och en glad Tove är en bra Tove, både som ledare och som mamma. När vi startade bolaget hade jag inga barn alls, så när jag blev gravid sex månader in blev min affärspartner helt blek i ansiktet. Det var ju självklart inte enligt plan, men jag visste att vi skulle lösa det. Nu har jag precis skolat in mitt andra barn på förskolan och är tillbaka på heltid igen. Jag och min man har delat lika på båda föräldraledigheterna. Vi vill vi krossa myten om att ”det inte går att vara föräldraledig när man har eget”, vilket är något jag hör många, oftast män säga. 

Att nätverka och andra tips!

När det kommer till nätverkande är det viktigt för mig att alltid vara ärlig, vara på riktigt och leverera kvalité. Jag utgår från att varje människa kan vara min nästa drömkund och då vill jag alltid ha en god relation. Så jag antar att mitt tips är att vara dig själv, och var bra. Lyssna också bara på folk som inspirerar dig! I början av entreprenörsresan hade jag en hel del bekanta som kommenterade saker såsom ”Vad roligt med eget! Men sen när du behöver betala räkningarna, då kan du ringa till mig så kan du få jobba hos oss”. Folk är avundsjuka och rädda eller så är deras synfält fulla av hinder. Oavsett är dom inget för mig att lyssna på. Jag är därför noggrann med att välja vilka jag umgås med och väljer vänner som inspirerar, utmanar, peppar, pushar, tröstar och lyssnar.

This or that med Tove Oldebäck

Tusen tack, Tove, för ditt engagemang i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv