Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Ana Bosnjak – stresspedagog och grundare av Coping Stockholm

När Anas far gick bort ifrågasatte hon sitt val av livsstil, det höga tempot som marknadsförare och allt hon hade prioriterat bort för karriären. Ana tog modet till sig, tog tjänstledigt och vidareutbildade sig till stresspedagog. Idag driver hon bolaget Coping Stockholm och lär beslutsfattare ett nytt sätt att arbeta på där du inte måste kämpa hårdare, ha tidsbrist eller jobba mer. Metoden tar de bästa delarna från österländsk filosofi och anpassar dem till ett västerländskt driv.

”Hittills har jag främst riktat mig mot företag, men i höst ska jag lansera mitt första program, Business Zen Mastery. Programmet kommer att göra mina tjänster tillgängliga för en bredare målgrupp”, avslöjar Ana.

Ana Bosnjak, grundare av Coping Stockholm.

Möt Ana Bosnjak

Ana fyllde nyligen 38 år och bor i Stockholm. På fritiden går hon gärna långa promenader, tränar eller ägnar sig åt lugnare former av yoga. I hennes bokhylla hittar du både businessgurus och österländsk visdom från munkar. Anas hjärta bankar extra mycket för techno och hon har besökt många av världens bästa dansgolv genom åren.

– Jag älskar floating! En form av avslappning som jag upptäckte när jag pluggade till stresspedagog. Som person är jag varm, ihärdig och lugn. Andra beskriver mig som en person med många kontraster, brukar få höra att jag är bra på att varva mellan att vara affärsinriktad och kunna slappna av. Jag drivs av att hjälpa människor att uppnå work-life harmoni. Att göra skillnad genom min kompetens och skapa ett liv för mig och andra där verkligheten är lika bra som drömmen. Jag vill sprida energi och lugn och lämna min omgivning med en ännu bättre känsla än när vi träffades.

Företaget Coping Stockholm och programmet Business Zen Mastery

Mitt företag Coping Stockholm hjälper beslutsfattare att uppnå lugn och harmoni, utan att de behöver göra avkall på sina ambitioner. Jag erbjuder föreläsningar och rådgivning. Hittills har jag främst riktat mig mot företag, men i höst ska jag lansera mitt första program, Business Zen Mastery. Programmet kommer att göra mina tjänster tillgängliga för en bredare målgrupp och det ser jag väldigt mycket fram emot! 

När jag inte föreläser eller är på plats hos kunder så arbetar jag hemifrån eller på co-working spaces. Min bas har jag i Stockholm men jag reser en del till Göteborg och Malmö för uppdrag och samarbeten.

Vad är målet med verksamheten och var ser du dig själv om 5 år?

Målet med verksamheten är att visa högt strävande beslutsfattare hur de kan hitta lugnet i kaoset. Höga ambitioner och inre harmoni kan samspela och leda till framgång. Jag lär ut ett nytt sätt att arbeta, där du inte måste kämpa hårdare, ha tidsbrist eller jobba mer. Metoden tar de bästa delarna från österländsk filosofi och anpassar dem till ett västerländskt driv. 

Om fem år har mitt företag expanderat till fler marknader. Då har jag ett team som avlastar mig så att jag kan fokusera mer på affärsutveckling. Jag föreläser på internationell nivå och Business Zen Mastery har blivit en rörelse. Jag delar min tid mellan att arbeta i Stockholm och varmare breddgrader och fortsätter att leda program, hjälper mina drömklienter och sänder live från min hemmastudio. 

Ana Bosnjak hjälper ambitiösa beslutsfattare att finna balansen

Resan till att bli entreprenör 

När min pappa gick bort under våren 2020, började jag att ifrågasätta mitt liv och hur jag levde. Då hade jag arbetat som marknadsförare i åtta år, klättrat på karriärstegen, blivit utmattad längs vägen och var trött på livet ”in the fast lane”. Det kändes som att livet aldrig riktigt började. Jag jobbade ofta mycket och visste knappt vad återhämtning var. Relationer eller min hälsa var inte lika högt prioriterade som jakten på framgång. 

Då bestämde jag mig för att ta tjänstledigt och vidareutbilda mig till stresspedagog. Direkt efter jag avslutade utbildningen, 2022, startade jag eget företag. Jag ville kombinera min affärsbakgrund med stresshantering och skapa en ny verklighet, en verklighet där jag kunde uppnå helheten som jag alltid har drömt om, men inte lyckats uppnå. 

Jag är stolt att jag vågade lämna en trygg och välbetald anställning för att slänga mig rakt ut i en ny bransch. En bransch där är jag varken hade kontakter eller erfarenhet. Är också stolt över att jag tänker och lever utanför boxen. 

Vilka viktiga lärdomar har du fått från din entreprenörsresa? 

Jag har fått jobba lika mycket med mitt mindset som allt annat som företagare. Först fick jag göra slut med gamla mönster, för att sedan kunna skapa det livet jag ville ha. Och jag har lärt mig att sträcka ut tidslinjen, ha tillit och tålamod.  När det inte går som du har tänkt dig, gäller det att glädjas åt de små segrarna lika mycket som åt de stora. För att ha tid för återhämtning och annat i livet, såsom hälsa och privatliv, är det också viktigt att skapa distans mellan dig själv och företaget. 

Om entreprenörskapet

Det bästa med att vara egenföretagare är att du kan skapa dina egna spelregler. Det är något av det mest utvecklande jag har gjort och det känns meningsfullt att förbättra människors livskvalitet. Beroende på nivån på problemen du löser för dina kunder och resultatet det ger, kan du själv sätta ditt värde.

För mig har det varit svårast att hålla motivationen uppe och fortsätta tro på det jag gör även när jag inte ser omedelbara resultat. Eftersom jag är en “extrovert introvert” behöver jag mycket egentid och tystnad när jag inte jobbar. Jag tror inte på work-life balance, utan jag är snarare förespråkare för work-life harmony. Att skapa en harmoni mellan jobb och privatliv där de får synergier av varandra.

Anas tips till andra entreprenörer:

  • Hitta din nisch. Många gör misstaget att de inte nischar sig tillräckligt och jag gjorde det själv. Bygg ditt varumärke långsiktigt, som en fond som växer över tid. 
  • Nätverka utan agenda, var närvarande och genuint nyfiken på personen du pratar med. Nätverka både digitalt och fysiskt och glöm inte bort dina kontakter i telefonboken. 
  • Våga ta kontakt med dina drömkunder och visa att du kan lösa deras utmaningar.  
  • Om du saknar expertis inom något område så finns det gott om kurser och program som både sparar tid och huvudvärk.  
  • Ha en buffert så att du klarar dig minst 6 månader när du startar eget. Alternativt en inkomstkälla vid sidan av, så som ett konsultuppdrag eller sidogigg. Det kommer ta bort mycket av den ekonomiska stressen och pressen – det är svårare att sälja när du verkligen måste. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv