Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Anna Pugacova

Entreprenören Anna Pugacova, 31, älskar att göra det omöjliga! Redan vid 23-års ålder startade hon företag och idag arbetar hon som föreläsare, mental coach samt författare. Tillsammans med sin sambo och bonusbarn bor Anna i Luleå, där hon arbetar med kunder från Sverige och utlandet. Fritiden spenderar hon gärna i naturen, lagar mat till vänner, eller med att föra djupa meningsfulla samtal!

Varför valde du att starta företag?

Jag blev sjuk helt enkelt av allt mat som jag åt när jag flyttade till Sverige. Plötsligt fanns det ett överflöd av allt möjligt som man kunde stoppa in i munnen. Jag kunde inte ändra på livsmedelsverket men jag kunde skapa bättre mat själv. Sagt och gjort – det var mitt första företag. Senare insåg jag att trots alla övertimmar och extrajobb utanför företaget så var jag både utbränd och fattig. Jag kämpade men såg aldrig resultat. Det lönade sig inte, varken energi- eller pengamässigt, och jag såg även andra kämpa på samma sätt. Därmed valde jag att lämna alla extrajobb och stänga mitt första företag samt satsa på det jag gör idag. Jag håller utbildningar, föreläsningar och workshops om ledarskap, kommunikation, utvecklingsarbete och förändring. Jag  skriver också böcker samt stöttar och hjälper småföretagare och solo-entreprenörer. Mina uppdragsgivare är företag, organisationer och kommuner, bland annat region Norrbotten. 

Anna Pugacovas böcker

Den 8:e september publicerade jag min andra bok för att fira mitt åttonde år som företagare. Min första bok var självbiografin ”Mig krossar du aldrig” – min resa från att överleva till att leva, medan den andra boken handlar om entreprenörskap och har titeln ”The bliss point of entrepreneurship” – Build successful businesses by implementing these 3 key ingredients”. 

Vad är målet med din verksamhet?

Målet med verksamheten är att inspirera och att lära! 

Att inspirera – jag har alltid varit  en kreatör med målet att inspirera andra med min konst och mina verk. Jag är inte den här typiska konstnären som står med en pensel framför en canvas, jag är faktiskt ganska dålig på att måla. Men jag har alltid älskat att skapa, ända sedan jag var barn! Idag arbetar jag med föreläsningar, workshops med både roliga och enklare övningar, jag stöttar företagare på en miljon olika sätt, håller kurser, skickar paket, kort, gåvor etc.. Allt för att skapa något som inspirerar, berör och ger dig det du behöver när du behöver det som mest: klarhet, glädje, fokus, strategier, verktyg, styrka och empowerment!

Att lära – jag lär ut hundratals olika enkla och roliga sätt för att förverkliga dessa kreativa projekt samt nå dina mål i livet eller genom företaget. Jag har en förmåga att hitta roliga, kreativa och enkla sätt att ta sig an projekt på, olika sätt om hur man kan gå tillväga. Det finns miljoner sätt som man kan starta och driva företag på, och det finns miljoner sätt för att få idéer att komma till liv. Jag vill att vi ska försöka hitta vägen som har det minsta motståndet, den väg som på ett enkelt sätt är glädjefylld och skapar mening. Det har jag massor av verktyg och strategier för att hjälpa till att skapa. Mitt eget citat och motto är “Varje gång du lär ut något, glöm inte att inspirera. Och varje gång du inspirerar, glömt inte att lära ut något”. Det är exakt det som jag gör och lever för i mitt företag och i mitt liv. 

Uppoffringar och svårigheter under entreprenörsresan

Det svåraste har varit att sluta lyssna på allt som är ”rätt” och ”fel” när man driver ett företag. Lita mer på mig själv och välja en lättare väg. Man behöver inte alltid kriga och kämpa för framgången. Vi behöver inte alltid komma fram till målet sönderslagna och blodiga. Det finns en lättare väg till framgången. Så om jag skulle gjort om min resa skulle jag försöka göra mindre för att få mer gjort, få bättre fokus och få en inkomst. 

Baksidan med företagandet är att det tar mer tid och energi än man tror från början, och det är alltid en viss nivå av osäkerhet och risk. Det jag har behövt offra som företagare skulle jag säga är min hälsa, mitt välmående och min fritid. Något som jag under många år kämpade med och sedan kunde hitta tillbaka till igen. 

Vilka tips vill du ge till andra företagare?

Oj många, jag har skrivit en hel bok om detta! Det är viktigt att skaffa rätt stöd i ditt företag, en coach som faktiskt gjort resan själv, och inte en som sitter på en anställning och kör företagsrådgivning. Utgå alltid utifrån dina förutsättningar. Haka inte på alla trender! Kom ihåg att du inte behöver vara överallt hela tiden.

Vill du höra mer av din egen röst och skapa din egen väg – minska störningar runt omkring dig genom att exempelvis införa en tyst vecka där du inte lyssnar eller läser något. Då kan du börja känna och höra din egen röst igen.

Sist men inte minst, tänk att ”få det gjort” är bättre än att ”få det perfekt”, för det perfekta blir aldrig gjort. Ingen har någonsin tänkt sig fram till framgången. Att vara framgångsrik och att driva ett företag är något som man gör – så börja göra nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv