Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Åsa Wolgast

Företagaren Åsa Wolgast, 38, är landskapsarkitekt och keramiker utbildad vid konstfack. Hon bor tillsammans med sin familj i Upplands Väsby, och i sin verksamhet tillverkar hon bruksföremål samt handgjord keramik på beställning. 

Starten på entreprenörsresan

Jag är keramiker och konstnär med examen från Konstfack (2005-2009). Jag är också utbildad landskapsarkitekt. Det är främst som keramiker jag arbetar just nu. Det var under studietiden som jag började sälja egentillverkad keramik. Sedan dess har jag arbetat med detta i varierande omfattning, men nu under senaste året har jag satsat ganska mycket på keramiken.

Vad gör du i din verksamhet?

I min verksamhet tillverkar jag framför allt bruksföremål. Jag tar även en del beställningsjobb, vilket exempelvis kan vara keramik till matfotografering. Just nu har jag bland annat ett samarbete med en kock/matstylist där jag specialtillverkar keramik som fotas för tidningen Allt om Mat.

Jag arbetar även med kursverksamheter, dels som anställd på Folkuniversitetet och dels med kurser i egen regi. Jag gillar verkligen att undervisa eftersom jag får träffa så många trevliga människor!

Vad drivs Åsa Wolgast av?

Det finns ett mycket stort intresse för keramik nu. Det är många som vill ha handgjord keramik i hemmet, restauranger vill ha sin egen keramik och dessutom är det många som vill gå kurser i keramiskt hantverk. Allt detta tycker jag är jätteroligt! En stor skillnad nu jämfört med när jag gick ut Konstfack är bland annat att jag kan få mycket inspiration och stimulans genom att följa andra utövare på social medier och där också utbyta tips och erfarenheter. Dessutom hittar kunderna mig via sociala medier. 

Svårigheter med att driva företag 

En av svårigheterna i min verksamhet är att många inte förstår vilket arbete det ligger bakom det jag gör. Jag stöter regelbundet på personer som vill ha olika typer av samarbeten eller att jag ska utföra jobb åt dem men som inte tänker på att det jag gör tar tid och att jag har utgifter för material och utrustning. Den största delen av det fakturerade priset försvinner även till skatter och egenavgifter, så det som i slutändan blir över till mig är bara en bråkdel.  

Det bästa med att driva företag!

Det bästa med att arbeta i en egen verksamhet är friheten, jag bestämmer själv vad jag ska göra och när. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv