Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Benita Jonsson

Benita Jonsson föddes 1983 och växte upp i ett litet samhälle i Sörmland, en idyllisk plats med sjöar, åkrar och tomma vägar. Idag bor hon i Stockholm tillsammans med sin familj som består av hennes sambo Staffan, deras två gemensamma barn och Staffans tre döttrar. Benitas sambo driver ett hotell i Funäsdalen, och hon älskar kontrasten mellan bergen och lugnet mot Stockholms puls samt vatten. Dit försöker de åka så ofta tillfälle ges. Benita åker gärna skidor, både utför och längd, och trivs bäst framför den öppna elden och kallbad. Privat beskrivs hon som glad, energisk och positiv—något hon är beredd att hålla med om!

Starten på Benita Jonsson—Aktiv Barnvagnspromenad

Jag har alltid arbetat med träning och friskvård! Om jag inte har stått i vattnet och lärt barn att simma så har du hittat mig instruerades i gruppträningssalen eller i full fart på gymgolvet. Jag har även arbetat som platschef på gym och blivit tilldelad priser för mitt engagemang och min förmåga att prestera när det gäller—de uppgifter jag tar mig an tar jag på allvar! När min äldsta dotter Freja föddes i slutet av 2016 kände jag att jag saknade ett forum där en kunde umgås och träna tillsammans med andra föräldralediga och idéen till “Aktiv Barnvagnspromenad” föddes. Den 15 maj 2017 tog fyra mammor med bebisar den första promenaden och idag är vi 30–50 mammor som ses varje måndag.

Föräldraledigheten ledde till företagande

Det var under den föräldraledigheten som jag bestämde mig för att säga upp mig, bli egenföretagare och sätta mig i skolbänken igen. Det var under mina Aktiva Barnvagnspromenader som tankarna om att starta eget väcktes. När en promenerar med någon blir det många samtal och många delade med sig av sin historia. Det diskuterades om tiden som gravid och framför allt om tiden efteråt, med eftervård, dålig kroppskännedom och känslan om att känna sig ensam med en kropp som en inte alls känner igen. Alla som jag pratade med under sommaren 2017 fick mig att börja längta efter att göra något större så att fler kvinnor kan känna sig starkare och tryggare. Jag såg en chans att kunna vara med att påverka framtidens syn på kvinnohälsa och bestämde mig där och då att göra mitt yttersta för att det skulle bli av—ett uppdrag som jag aldrig kommer avvika från!

Benita Jonsson idag 

Jag arbetar främst med träning och hälsa, men har även kurser i livräddning såsom hjärt- och lungräddning (HLR) till både barn och vuxna. I rollen som personlig tränare (PT) och blivande fysioterapeut riktar jag mig främst till gravida och nyblivna mammor. Den viktigaste pusselbiten i min verksamhet är mina Aktiva Barnvagnspromenader, något som jag fortfarande gör helt ideellt varje måndag. Vilket jag är mest stolt över då promenaderna finns bland annat på Åland samt i Eskilstuna, Skövde och Segeltorp. Att det finns en efterfrågan på en aktivitet som denna säger en del om det som saknas i eftervården och en längtan efter gemenskap. Till hösten 2021 påbörjar jag sista terminen på fysioterapeutprogrammet med siktet inställt på kvinnohälsa med ambitionen om att en dag driva mitt eget hälsocenter.

Benitas drivkraft och mål

Jag drivs av att vilja utvecklas för att det är roligt! Om det inte känns lustfyllt så har jag svårt att vara engagerad. Sedan är det också så mycket som händer i min bransch och en måste ständigt vara uppdaterad på den senaste forskningen vilket också engagerar mig. Ett av mina mål är att jag vill öka kunskapen och förståelsen runt kvinnokroppen. En ökad medvetenhet kan bidra till att ställa högre krav på bland annat förlossningsvården och vården efteråt. Jag hoppas på att kunna bidra så fler kvinnor kan få känna sig tryggare och framför allt påverka makthavarna för att påvisa det glapp som finns idag.

Att vara entreprenör 

Jag har lärt mig att det är okej att det inte är helt perfekt under denna resa. Jag har ofta höga krav på mig själv och en föreställning om hur jag ska leverera. Förut kunde jag bli helt nedslagen om jag hade råkat göra något som inte var planerat, men saken är den att det är det bara jag som märkt av. Ingen annan har en aning om vad jag hade tänkt.

Företagandet, hur är det egentligen?

Det bästa med att driva eget är att kunna vara egen och själv få bestämma vad ens nästa drag eller satsning ska vara. Det jobbigaste är all administration, såsom fakturering, hemsida och så vidare. Under våren så märkte jag att det tog alldeles för mycket energi och glädje från det som jag egentligen tycker om, det vill säga människokontakt. Jag bestämde mig för att ta hjälp av en VA – virtuell assisten, vilket var ett fantastiskt beslut då jag kan fokusera på det som jag är bäst på och som motiverar mig. Sedan är det här med kollegor viktigt, därför samarbetar jag ofta med likasinnade kvinnliga entreprenörer i friskvårdsbranschen. Det är bra att nätverka och lyfta varandra! 

En utmaning i början var att jag kände att jag behövde nappa på varenda klient som dök upp och anpassa mig till deras tider, något som oftast gick ut över min egen tid med familj och planerad fritid. Idag, efter många timmars slit i bagaget, ser det annorlunda ut. Jag styr mina klienter och jobb så mycket jag kan efter de tider som passar mig (och min familj) bäst. Jag startar oftast min arbetsvecka på söndagarna där jag gör planer för veckan: min träning, mina klienters träning, om det är några pass som ska uppdateras och vanlig familjelogistik. Det gör att jag kan checka ut tidigare på fredagar och starta helgen lite tidigare! När det kommer till admin så försöker jag att hålla kvällarna så fria det går och vara mest aktiv under dagtid. 

Tips till andra entreprenörer 

Det största misstaget en kan göra om en vill driva eget är att inte våga ta klivet! Det är otroligt lätt att starta företag och det finns alltid olika forum som en kan vända sig till för support. För att nätverka kan du spana in dina förebilder och se vad de gjort för att lyckas. Släng iväg ett mejl till någon du ser upp till och fråga om råd eller skriv att du imponeras av deras sätt att bedriva sin verksamhet. Alla gillar någon som är generös med genuina och pålästa komplimanger. 

Slutligen, tro på din idé och våga starta utan att det behöver vara helt perfekt. Det mesta löser sig längs med vägen, så KÖR!

This or that med Benita Jonsson

Tack, Benita, för att du ville vara med och inspirera med din resa i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv