Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Jenny Bennheden Carpvik

Jenny Bennheden Carpvik är en fotograf som driver eget. Hon bor med sin man och två pojkar i ett hus utanför Norrköping. Hon får ett starkare trädgårdsintresse för varje år som går och odlar gärna (men inget ätbart). Just nu är hon besatt av att odla vackra blommor—dahlior är en stor favorit. Jenny är en lugn och hemmakär person som inte är särskilt spontan och gärna väger för- och nackdelar innan hon fattar några beslut. Hon har lätt att möta människor, är empatisk och inkännande. 

Fotograf Jenny Bennheden Carpvik

Jag är fotograf och fotar framför allt bröllop samt familjer. Jag fotar och arbetar i hela Sverige men det blir oftast här i Östergötland eller närliggande län som jag jobbar. Kontoret har jag hemma. Tristess skrämmer mig och jag vill, trots att jag inte är så spontan, göra och lära mig nya saker hela tiden. Som egenföretagare får jag möjlighet att göra just det—valen jag gör är mina och jag kan ändra riktning inom min profession om jag så önskar. Pengar har aldrig varit en drivkraft. Det har däremot varit att styra med min egen tid och hinna med det jag vill, även om det är något så enkelt som att äta glass på altanen med mina barn. 

Jennys mål med verksamheten

Målet med mitt företag är att utvecklas själv, särskilt eftersom jag är ensam i mitt företag. Förutom att hela tiden utvecklas som fotograf vill jag även hela tiden bli bättre på marknadsföring, kundbemötande och service. Målet är att aldrig stanna i den utvecklingen. 

Om några år, efter många år i branschen, får jag förhoppningsvis utbilda mer och lära upp andra fotografer. Jag hoppas också att jag fortsatt är aktuell på marknaden och är uppbokad i den utsträckning jag önskar.

Starten på Jennys företagande

Jag startade under föräldraledigheten med vår yngsta son. Företaget var redan startat men började att utbilda mig “på riktigt” vid den här tiden. Först vill jag bara ha något vid sidan om en fast tjänst, men förhoppningen om att jag skulle kunna livnära mig som fotograf fanns ju hela tiden. Jag är stolt över att ha tagit risker och vågat bygga upp ett företag, även om det är ett litet företag. Jag visste egentligen ingenting om företagande men jag lät inte det hindra mig utan jag har fått lära mig längs vägen. Tufft många gånger men också väldigt, väldigt givande!

Lärdomar från att driva eget

Jag har lärt mig att man faktiskt inte behöver kunna allt perfekt för att starta—”Done is better than perfect”. Det passar på mig. Jag är ingen perfektionist och jag kan bli galen på andra som tror att minsta lilla grej måste vara helt perfekt för att man ska kunna släppa det. Sådant gör att man mister charmen i det personliga. Om jag köper en skål av en keramiker så vill jag ju se och känna att den är handgjord, inte tillverkad av en maskin. Samma sak gäller för företagande tycker jag, man vill känna att det finns en människa där bakom företaget, inte bara ett väloljat maskineri!

Jag tror faktiskt inte att jag skulle gjort något annorlunda om jag hade fått göra om resan. Jag har lärt mig så mycket även av mina misstag även om det kan låta klyschigt.

Vad är det bästa med att vara företagare?

Det bästa är friheten att bestämma själv! Sedan finns det ju alltid andra att förhålla sig till. Det finns inte många företag som klarar sig utan sina kunder så jag menar inte att man ska strunta i dem, men jag kan själv sätta upp ramarna för mitt företagande och hur jag vill att det ska se ut. 

Jag har inga problem med att balansera jobb och fritid. Eftersom jag fotar många bröllop som oftast hålls på helger under sommarhalvåret så är jag för det mesta ledig på vardagar och resten av året utöver sommaren. Det har gjort att jag under mina tio år som fotograf haft oerhört mycket tid till min familj vilket jag inte hade bytt ut mot något.

Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?

Betald semester! Nej, men klart att det är tufft att inte ha någon säker inkomst.

Ibland tänker jag att ALLA borde testa hur det är att driva eget företag, då skulle man uppskatta många fler av de fördelar som finns i att vara anställd som att någon betalar din ledighet eller sätter undan pengar till din pension. Sådant som många tar för givet.

Jennys tips till nya entreprenörer

Jag tror att ett vanligt misstag nya företagare gör är att de tror att de ska få kunder och inkomster över en natt. Det kan säkert vara så för några få, men för de flesta gäller det att tugga på och tugga på, genvägarna är få. För att nätverka tror jag att det är viktigt att vara generös och se andra företagare som arbetskamrater snarare än konkurrenter. Det tar tid att bygga upp ett stabilt nätverk men det är värt det. 

Mitt sista tips är att testa att börja lite smått om det är möjligt, att ha kvar din anställning om du har någon till att börja med. Det gör att pressen att lyckas är mindre och du kan ta små steg framåt och inte vara beroende av att gå med vinst direkt. 

This or that med Jenny Bennheden Carpvik

Stort tack, Jenny, för att du ville vara en av årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv