Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Bring to Life

Författare, föreläsare och kulturproducent – det finns många ord som kan beskriva företagaren Eva Mattsson, 65. Hon beskriver sig själv som kreativ och ambitiös. Sedan 2008 bor Eva i Vadstena, och har två barn och tre barnbarn. Med intressen som historia, natur och människor har hon startat sitt eget bokförlag och givit ut böcker med historiska anknytningar. Målet med bolaget Bring to Life är tydligt: att levandegöra historia!

Eva Mattsson – från penningmäklare till egenföretagare

Jag är uppväxt i norra Uppland men bor sedan 2008 i Vadstena, en bra plats att bo på om man jobbar med historia. Ganska så mångfasetterad tror jag att jag är, men jag tycker att saker är olika kul. Jag kan sitta att skriva en hel dag men att byta hjul på bilen eller fixa teknik, det är inte min grej. Mina drivkrafter är andra idag än för 40 år sedan då jag startade mitt yrkesliv. Jag tog en socionomexamen med förvaltningsinriktning, vilket kan liknas vid dagens ekonomprogram. Mellan 1983-2006 arbetade jag inom privat och offentlig sektor, bland annat som penningmäklare i Danske bank, VD för Linköping Konsert & Kongress och direktör för Innovision, E.ON i Malmö. Jag har alltid tyckt om att lära mig nytt och under en stor del av yrkeslivet har jag varit chef. I samband med en personlig kris fick jag dock inte längre energi av den typen av arbete. Jag kände att jag ville utveckla något själv men visste inte riktigt vad, då. 2006 avslutade jag därför anställningarna och startade en egen konsultverksamhet vid namn Eneva AB samt påbörjade studier i konst, kommunikation och historia. 2010 erhöll jag en filosofie kandidatexamen i konstvetenskap och under 2012 en masterexamen. Under 2008 ändrade jag bolagsnamnet till Bring to Life.

Författarskap och Bring to Life

Idag är jag författare, föreläsare och kulturproducent. Jag arrangerar även historiska vandringar i Vadstena. Att levandegöra historia har speciellt intresserat mig och mellan 2012-2014 uppförde jag föreställningar i monologform om och som Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott, vilket lockade en stor publik. Ni kan också höra mig i några avsnitt i podden P3 Historia om det. Jag har specialiserat mig på 1500-talet och 2018 debuterade jag som författare med “Furstinnan” vilket är den första biografi som skrivits om drottning Katarina Jagellonica. I maj i år kom jag ut med boken Vasarna i Vadstena. Båda ger jag ut på mitt egna förlag Bring to Life. Målet med verksamheten är att kunna leva på den och samtidigt tycka att det är roligt. Jag har ingen ambition att utveckla företaget, men jag älskar att vara ensamföretagare. Jag vill levandegöra historia och skriva sakprosa. Idag produceras mängder av historiska romaner vilket jag har lite svårt för, oftast överträffar verkligheten sagan.

När började du att driva företag?

Jag började driva företag 1993 inom mitt företag EMM, som stod för Economic Money Maker. Samtidigt var jag även mäklare i bank och hjälpte företag med cash management. År 2006 startade jag företag på riktigt. Jag startade företag för att jag ville testa mig själv och se var det bar. I början arbetade jag mycket som konsult, men efter mina utbildningar i konst och historia har jag mer och mer producerat själv. 

Vilka lärdomar har du med dig från din resa?

Massor! Eftersom jag hade mycket med mig vad gäller ekonomi och administration så var den biten inget bekymmer, men kulturbranschen som jag jobbar i nu handlar mycket mer om kontakter än resultat exempelvis. Den är mycket konservativ och inåtriktad upplever jag. Här kommer man inte så lätt in som entreprenör, ofta är det till och med en nackdel att vara företagare eftersom mycket handlar om bidrag. Vartefter har jag lärt mig hantera det och det har inte varit lätt. Men om jag kunde ändra på något så skulle jag ändå ha startat min verksamhet mycket tidigare. Jag gillar oberoendet som egenföretagare, att välja själv vad jag vill satsa på härnäst. Det jag är mest stolt över att ha åstadkommit är ett självständigt liv där jag kan välja själv!

Baksidan med företagandet

Det tog många år innan jag slutade att sakna att använda min tidigare kompetens. Jag hade varit chef för stora bolag där ett bra ledarskap var nödvändigt. Som egenföretagare fick jag ibland abstinens på exempelvis ledning och deltagande i styrelser. Jag har också, från att ha haft en hög lön gått ner ganska mycket i inkomst, men det var en del i beslutet eftersom jag inte var lycklig i mitt tidigare arbetsliv. Nu är jag i stället rik i mig själv.

Misstagen många gör

Jag tror det är vanligt att vilja bli företagare, men att man inte förstår att för att bli framgångsrik behöver man dels brinna för det man gör, dels vara unik. Sedan måste det självklart finnas en marknad, eller så får man skapa en marknad. Att vara företagare är ett typ av hantverk eftersom det innebär mycket och skiftande arbete. Min devis är ”Det är aldrig för sent att ge upp” och ”Man går aldrig först i andras fotspår”.

Nätverkande och andra tips!

Det kanske låter konstigt, men nätverkande anser jag är bra först när man vet ungefär vad man vill ha ut av det själv. Det tar tid och kraft, vilket kan behövas bättre i själva verksamheten. Rätt kontakter är viktiga, men här är det lätt att gå på nitar. Jag har exempelvis lärt mig att aldrig prata om nya projekt med personer jag inte helt litar på, eftersom det finns många som snor andras idéer tyvärr. I övrigt vill jag ge rådet att fortsätt utvecklas och gå kurser! Allt är föränderligt. Försök att verkligen känna efter i magen. Det låter kanske luddigt, men magen och känslan man har inombords är en bra vägvisare. Att lyssna till den oavsett vad det gäller. Då går man inte så mycket fel tror jag.

This or that med Eva Mattsson

Tack till dig, Eva, för din medverkan i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv