Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Våga leva fullt ut

Entreprenören Sandra Aggemo är inte rädd för att säga att hon drivs av att se bolaget växa ekonomiskt! Hon drömmer om att människor ska våga delta fullt ut i sina liv, och som person värdesätter hon bland annat humor, äkta kontakt och att få leva ut sin personlighet. Fritiden spenderas gärna med familjen, utomhus med matsäck eller genom att träffa nya kontakter. Coaching-programmet “Våga leva fullt ut” startade Sandra med det viktiga målet att inspirera människor att komma i kontakt med sina känslor.

Vem är Sandra Aggemo?

Mina intressen är att skriva, träna, beröras, beröra och att nå fram. Jag är en person som är “50/50” vad gäller introvert och extrovert. Det är lika mycket som jag går igång på möten med andra, behöver jag också få stänga in mig på badrummet, ta ett bad eller meditera till ett tänt ljus. Så du finner mig lika troligt som toastmaster på ett bröllop som gråtandes ensam på yogamattan. Som person gråter jag både glada och ledsna tårar samt ser det som en del av en hälsosam livsstil. Jag har alltid haft ambitiösa mål och drömmar, vilket gjort att jag både har en civilekonomexamen i bagaget och spelat träningsmatcher för juniorlandslaget i fotboll. Jag är även utbildad till doula och var med på min första förlossning nu i våras!

Coaching och Våga leva fullt ut

Jag har grundat coaching-programmet Våga leva fullt ut. Utöver det är jag med i poddar, skapar innehåll i sociala medier, föreläser och inspirerar fler att komma i kontakt med sina känslor. Jag har även skapat affischer som jag säljer och just nu håller jag på med en spännande workshop som kommer att finnas tillgänglig digitalt. Allt jag gör just nu kokas ned till att frigöra sig själv från rädslor och på så vis välja modet att vara sårbar i stället för att springa ifrån den. Mötet med vår sårbarhet är kärnan i företagande, mänsklighet och att leva fullt ut.

Mitt mål är att få fler att välja modet att vara sårbar, alltså, våga ta risker, komma i kontakt med sina känslor och att leva med mod som värdeord. Jag vill också omsätta så mycket pengar att jag under delar av året kan ägna tid åt skrivande, skapande och poesi. Målet är att få skriva, tala och beröra på dom plattformar och på de uttryckssätt jag finner mest inspirerande för stunden. Om fem år hoppas jag att jag driver jag en framgångsrik podcast, skriver böcker och dikter som väcker oss till liv och har mycket tid att vara med min familj. Jag är fortsatt fri i mitt skapande – tänder eldar, berör och skapar innovativa och autentiska videomaterial som jag delar i mina kanaler.

Motivationer och drivkrafter

Det har tagit tid att kunna säga det högt men jag motiveras av pengar. Det betyder inte att det är därför jag driver bolag – men det betyder att jag är less på att säga att ”pengar är inte viktigt”. Jo, pengar är viktigt. Pengar möjliggör, skapar utrymme och tid för villkorslöst skapande samt tid med familjen. Jag drivs också av att möta människor på riktigt, för det är då känner jag djup meningsfullhet. Om det så är att ge kärleksfulla knuffar på DM:s på Instagram, vara med i en podd eller jobba intensivt i mitt coachingprogram så är det äkta mötet det som motiverar mig. Vidare motiveras jag av att se människor tämja sina rädslor. För det finns inte vackrare än en människa som väljer modet. Och det får jag beskåda i mig själv och andra varje dag – det är riktigt stort! Om det så handlar om att byta jobb eller möta sin innersta ilska så kan allt kokas ned till en kraftfull kärna: att våga leva fullt ut. Vi är här för att prova, njuta och resa oss starkare. I denna vision föddes min lekfulla titel ”sårbarhetsminister” som jag skämtsamt satte för ett par år sedan. Den lever kvar för många älskar den och kan se min större vision tala genom den.

Varför valde du att starta företag?

Jag märkte att jag älskade att skapa olika projekt, tala inför andra och välja själv hur jag lade upp mina dagar. Ju mer jag kom i kontakt med att driva eget desto tydligare förstod jag hur jag i ett sådant sammanhang skulle äga min fulla kraft och kunna rikta min energi precis dit jag vill. Även om jag i stunder saknar känslan av trygghet som en fast anställning kan generera så inser jag mer och mer att den tryggheten delvis är ekonomisk, men främst psykologisk. Det är läskigt att driva eget då jag ”står utanför” normen och det system som presenterats för mig sedan jag var liten. Jag väljer att vara modig, det modigaste för mig just nu är att stå kvar i mitt eget företag.

Att ständigt balansera

För att varva jobb med fritid tar jag gärna ett bad mitt på dagen. Jag är inte rädd för att bara jobba en timme vissa dagar. Jag tänker inte sitta nio till fem bara för att. Min dotter har hjälpt mig att implementera återhämtning – varför? Jo, för att jag vill vara en förebild för henne! Närvaro är även en nyckel. Att vara fullt närvarande i den givna stunden. Där är andningen en superkraft! Sedan vill jag nämna att jag inte tror på “balans”. Allt handlar om att ständigt balansera. Det finns inget statiskt tillstånd som heter “balans”. Vi behöver varje dag se till att vi uppfyller våra grundläggande behov och vara nyfikna på hur vi kan ge oss själva de bästa förutsättningarna för att må bra. Jag tror även att det är viktigt att få ha stunder där vi faller ihop, sitter i offerkofta eller gråter hejdlöst. Vi behöver träna oss själva i att möta upp ”all there is” för att sedan kunna gå ut i världen och göra avtryck.

Vad är du mest stolt över?

ag är mest stolt över den påtagliga skillnad min fulla närvaro kan göra i samtal med klienter, följare och andra människor jag direkt eller indirekt interagerar med. Jag fick bland annat ett mejl från en kvinna som triggats enormt av mina inlägg där jag rätt naket visar känslor. Hon hade vidare utforskat hennes egen reaktion och ville tacka mig då hon upplevde att jag med mina inlägg knuffat henne närmre hennes innersta kärna. Jag är så imponerad av det modet, att verkligen våga möta sig själv och på så vis blomma. För ni vet ju? Ibland scrollar vi på Instagram och blir irriterade eller får olustkänslor. Att våga utforska dom gör att vi kommer närmare oss själva! Det går inte heller att komma ifrån hur stolt jag är över min närvaro när jag förlöste min dotter. Jag är så stolt över min egen kraft, mitt mod och fokus.

Misstagen som företagare kan göra

Att sitta själv med sina utmaningar. Att vi inte delar med oss av vår resa till andra. Att sitta själv med känslor och tankar vi tycker är dumma, löjliga eller som vi anser borde lösa själva. Det skapar i det långa loppet skam, vilket förgiftar och dödar kreativitet. Jag kan inte nog poängtera vikten av att öppna ditt hjärta, berätta din berättelse, dina drömmar och dina rädslor. Din berättelse kommer vara bränsle för någon annan. Dock är det alltid viktigt att värna om sin integritet och att hålla vissa saker för sig själv. Jag tror inte vi mår bra i längden av att dela med oss detaljrikt av allt det vi går igenom. Sårbarheten är ingen tävling i vem som är mest transparent. Sårbarhet handlar minst lika mycket om att enbart våga möta sig själv utan att känna att man ska dela det med hela världen. Välj väl.

En annan vanlig sak är att vända om när det känns tufft, när något skaver eller när något inte blir som det var tänkt. För att vara företagare behöver du öva dig på att stå kvar trots att det känns otäckt, jobbigt eller långtråkigt. Du behöver våga lyfta blicken i stormen och dansa med trots att det är det sista du vill göra. Jag brukar ofta prata om att “show up” även om dina förutsättningar inte är perfekta. Det handlar om att ta med din mänsklighet i handen. Förut fick jag panik om jag vaknade med lite huvudvärk, oro eller obehag om jag skulle in i ett viktigt möte samma dag. Nu andas jag ett par gånger och accepterar läget. Oftast har känslorna ändrats när jag väl sitter i mötet och det är alltid kopplat till att jag tillåtit dess existens och inte blivit avskräckt för att jag inte känner mig ”på topp”. När vi förstår att vi kan möta människor i tillstånd där vi inte är ”perfekta” öppnar sig en frihet och mental styrka som vi behöver för att driva företag.

Tips till andra entreprenörer!

SKAFFA EN COACH. Jag investerade i en coach i höstas och det har varit mitt främsta lyft. Återigen får jag då en plattform att dela med mig av min resa och få tips på hur jag kan komma framåt. Vi behöver skrota idén om att hålla saker inom oss. Vi behöver våga möta skammen och träda in i modet. Du är inte ensam!

VÅGA SÄLJA. Vet du inte hur du gör, ta kontakt med någon som vet. Detta är särskilt en fälla många kvinnor går i. Många kvinnor finner det obehagligt eller oetiskt att sälja, men hur ska vi annars kunna driva bolag som vi kan leva på? Att sälja handlar om att bygga och bibehålla relationer och med det sagt bor det så mycket outnyttjad potential i kvinnan då hon generellt sätt är en fena på relationer, aktivt lyssnande och kommunikation. Jag möter många kvinnor som säger att de vill växa organiskt utan att forcera sälj. Jag förstår tanken, men jag har själv insett att viss del planerat sälj är ett måste för att kunna nå dit vi vill. Jag har arbetat hårt med denna rädsla för att sälja och märkt en enorm skillnad i min omsättning när jag lade krut på sälj.

VÅGA TA RISKEN ATT BLI AVVISAD! En stor del i att vara egen handlar om att våga utstå obehag. Och vad är inte mer obehagligt att bli avvisad? Känslan av att puttas utanför flocken, att få ett nej, att inte bli vald, att inte få svar på ditt mejl eller förfrågan. Denna känsla kommer vi aldrig runt utan vi behöver bli vän med den. Vi behöver inte älska den, men vi behöver acceptera den!

This or that med Sandra Aggemo

Tack till dig, Sandra, för din medverkan i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv