Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Livingroom Coffee and Connection

Ylva-Li Arnerstål, 42, och Caroline Edgren, 39, tror på att kontakt skapar hälsa. Tillsammans vill de förbättra den psykiska hälsan och har startat en caféverksamhet som syftar till att öppna upp för relationer samt dialoger på området. Deras verksamhet bedrivs i Stockholm där de båda också bor tillsammans med sina familjer. Med motivationen att driva sitt företag med relationer i fokus och intuitionen som vägvisare jobbar de utifrån tänket “från självförverkligande till vi-förverkligande”!

Relationer som skapar hälsa

Vår vision är att skapa kontakt i alla våra relationer och vår övertygelse är att kontakt skapar hälsa. Här vill vi vara med och bidra till världen! Vi blir motiverade av att driva företag med relationen i fokus och med intuitionen som vägvisare. Att driva företag på det sättet som vi vill vara som människor och på det sättet vi vill att världen ska vara, det driver oss framåt. Vi drivs också av ögonblick av kärlek som flödar människor emellan. Tänk om det skulle vara möjligt att skapa mer av av dessa ögonblick och få fler att ta del av den känslan av kontakt och gemenskap. Vad skulle inte världen och mänskligheten gemensamt kunna skapa då. 

Vi vill hjälpa dig att skapa kontakt med din intuition för det är något som många av oss tappat bort. Vi lever i ett samhälle där vi medvetet och omedvetet uppmuntras att prestera, vara duktiga, göra karriär, bära snygga märkeskläder, bo fint på rätt adress, ha smakfull inredning, snygga kroppar, vara lyckliga eller lyckade osv. Det är en lång lista på saker som vi ska göra och vara. Vi vill hjälpa dig att stanna upp och känna efter och ta reda på vem just du verkligen är och vad just du vill. Vi har noterat att de som söker sig till oss och vårt nätverk är just dem som redan har gjort den där ”prestigeresan” och landat i att ”det var ju inte det som var lyckat”. Vi alla vet eller har hört att lycka kommer inifrån, men många av oss har inte lärt oss att lyssna på det som kommer inifrån och ännu mindre lärt oss att hantera känslorna och upplevelserna som faktiskt finns inom oss.

Verksamheten Livingroom Coffee and Connection

Idén till vårt Livingroom kom 2016 och vi startade igång företaget under 2018. Vi har skapat en plattform i form av ett café med uthyrningsverksamhet av rum för kontakt och samverkan, då vår övertygelse är att kontakt skapar hälsa. Vi inspirerar och låter oss inspireras inom området hälsa och personlig utveckling. Vårt café, Livingroom, ligger på Rödabergsgatan 11 i Vasastan. På vår entréplan erbjuder vi lyxigt jordnära lunch och fika i ett café. Cafédelen i verksamheten är skapad för att öppna upp kring begreppet psykisk ohälsa och vi som jobbar i caféet är bland annat coacher, terapeuter, fysioterapeuter, psykologer, dietister och kostvägledare. 

Allt vi serverar är utifrån ”kontakt skapar hälsa” och med relationen i fokus. En trappa ner hos oss på Livingroom har vi även ett antal mindre och större mötesrum som går att hyra via vår hemsida. I vårt nätverk som vi kallar team #coffeetoconnect finns det fler spännande personer och kompetenser inom hälsa och personlig utveckling. Begreppet #coffeetoconnect är det som teamet erbjuder hos oss, sessioner på 25 min för 290 kr. Det fungerar lite som ett ”smaka på metod och person”. Hos oss finns allt från coaching, kostvägledning, KBT-samtal, personlig träning, healing, psykologsamtal med existentiell vägledning, drömterapi och kroppsterapier. Allt är inte för alla, det vet vi. Ditt första steg är ditt! Känns det svårt att veta var du ska börja, vilket är vanligt, så kan du boka in ett matchningssamtal och få vägledning i djungeln av alla personer och metoder.

Varför valde ni att starta företag?

Vi har båda erfarenhet av prestationsångest och konsekvenserna som följer av den. Vi har nog vetat länge att vi vill starta företag men inte vågat ta steget och inte heller stannat vid en affärsidé längre än några veckor. Men Livingroom har liksom stannat kvar hos oss båda och är något som idag känns väldigt självklart för oss. Även om det svajar ibland så finns tilliten där och plockar upp oss. Det fanns också en mått av desperation och längtan. En längtan efter ett sammanhang att få vara sig  själv i och att få bidra på allra bästa sätt. Vi hade nämligen tidigare erfarenheter av att det skulle vara omöjligt att få vara och göra på på ett företag. Att känna sig inkluderad och betydelsefull. Inte bara på en ytlig nivå, utan med allt vad man är. Det är inte något litet, och erfarenhetsmässigt kanske få förunnat? Det ville vi utforska, om vi kunde skapa den arbetsplatsen. För vår egen och andras skull. 

Det bästa med att driva företag

Det spontana som kommer till oss är att ingen dag är den andra lik, möjligheterna och friheten. Tänk också om man kunde bidra till en bättre värld, finns det något som slår det? Det är en ynnest att få omge sig av människor som brinner för samma sak och stötta varandra att bidra på allra bästa sätt. Vi vet att varje dag så bidrar vi till något som är större än oss själva. Givetvis känns livet otroligt  utmanande ibland och ibland undrar vi om vi bidrar alls eller vart vi är på väg. Men ett andetag senare kommer drivkraften tillbaka, som viskar att vi fortfarande vill vara en del av en positiv förändring. Att vara i kontakt med en sådan drivkraft, det är glädje. 

Baksidan med företagandet

Baksidan med att driva företag är helt klart det ekonomiska med de rädslor och låsningar som uppkommer kring det. Allting är ju alltid ovisst, oavsett var du gör. Vi kan ju inte veta vad som kommer att hända och vi har inte en stadig inkomst varje månad. Det har även varit svårt att våga uttrycka oss och vara tydliga med vad vi vill. Vi har båda lätt att ta på oss ansvaret för andras välmående och missar oss själva. Svårigheter med företagandet har också varit att fortsätta tro på vår vision och intuition, vilka går hand i hand att samarbeta trots olikheter. Att få ihop alla tusen inre och yttre röster och förstå vilka beslut som är rätt att ta. Även om vår resa är gemensam är vi också ensamma med vår egen dröm och vision, inte minst vår egen röst, vilket kan kännas väldigt ensamt. När ska jag lita på mig själv, när blir jag vilseledd av mig själv, när ska jag lita på andra och när blir jag vilseledd av andra? Det är den stora utmaningen. Då är det viktigt med stöd runt omkring att kunna bolla med, få speglingar och klarhet.

Uppoffringar som företagare

Att påbörja och att hålla i den här processen som vi kallar Livingroom tar väldigt mycket tid och  energi. Men det ger ju också mycket energi förstås! Lite beroende på vad man sysslar med i stunden. Det är många delar som man kanske inte tänker på som liksom dyker upp då och då. Allt från relationer, där vissa relationer ibland skaver och så olika kostnader i både tid, energi samt pengar. Men för oss har Livingroom kommit att bli en livsstil. Allt kretsar mer eller mindre kring “caféet” och det är faktiskt fantastiskt att det känns bra. Vi hade många tankar och visioner i början och det har varit svårt att få klarhet och få ihop alla delar. Vi håller fortsatt på att pussla ihop alla bitarna. Bland annat pratade vi om begreppet ”connected lifestyle” vilket för oss betyder att vi inte vill skilja på jobb och fritid. Vi vill att det ska kännas som fritid på jobbet, att det ska kännas kul och lustfyllt.

Misstagen många företagare gör i början

Räknar fel, haha! Självklart speciellt för oss med ett café i coronatider, som vi dessutom har  renoverat på alla tre våningar. Lite som när man renoverar ett hus, det dyker ju alltid upp lite  oförutsedda utgifter. Allt kan man inte räkna ut och oförutsedda inkomster kommer att dyka upp. Vi försöker sitta lugnt i båten och ta upp och nedgångar med ro, det är nog en förutsättning för att orka och våga fortsätta. Att inte låta rädslan för ekonomin hindra en från att genomföra sin dröm, den är för viktig för att gå om intet. Det är okej att inte kunna allt, det är det ingen som kan, det viktiga är att glädjen för det man håller på med finns. Många tror gärna att de har alla svaren innan de börjat. Det varken hade eller har vi emellanåt. Känslan av att ”vi kan ingenting” var väldigt påtaglig i början av vår företagsresa och den kommer fortsatt men nu vet vi att det inte betyder att det inte går, vi har ännu bara inte hittat lösningen för nästa steg.

Som egenföretagare utmanas man av nya situationer ständigt, så det är bara att vänja sig. Det viktiga är att vara säker på att det företag du startar är i linje med vad du verkligen brinner för. Du kan exempelvis ta hjälp av en coach för att utröna vilka styrkor och svagheter du har så att du kan hitta rätt samarbetspartner som kompletterar dig. Ta också reda på vad du vill bidra med till världen och skriv en tydlig vision, så du och dina samarbetspartners gemensamt vet var ni är på väg. Det minskar konflikter, underlättar samarbeten och gör det smidigare att prioritera.

Tips till andra entreprenörer!

Vår stora lärdom är att våga fråga om du är osäker, våga visa att du inte har alla svar. Ibland ligger vårt ego i vägen, vi tror vi ska veta allt för att duga. Men tänk om vår storhet ligger i att samarbeta med någon som vet något vi själva inte vet? Våga också uttrycka dina behov, det är okej att säga nej och det är okej att återkomma med svar om ett par dagar om du vill fundera eller känna på saken. Det är mycket större än man kan tro, att respektera och uttrycka sina egna behov. I längden är det också avgörande för hur vi mår och i förlängningen hur vårt företag mår samt hur vi också tycker om andra människor. Agerar vi emot vår egen längtan och vilja i stor utsträckning finns en stor risk att vi till slut mår väldigt dåligt och gör andra ansvariga för detta. Så driv ditt företag från hjärtat, inifrån och ut. Låt dina egna värderingar styra istället för att låta dig styras av andra som ”vet bättre”. 

Vi tror verkligen på att ta hjälp och lyssna fullt ut på goda råd, men många går vilse när de låter andra styra deras väg. Våga göra din egen grej och tro på dig själv. Du är unik och har något ingen annan har. Låt dig övertygas av din inre övertygelse och var modig, världen behöver dig!

This or that med Caroline Edgren & Ylva-Li Arnerstål

Tusen tack, Caroline och Ylva-Li, för att ni ville inspirera med er resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv