Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Jessica Roos Rahmquist

För Jessica Roos Rahmquist är att skriva som att andas! Jessica arbetar som författare, frilansjournalist, skribent och skrivcoach. Tillsammans med sin man och ena dottern bor hon i Stenungsund. Fritiden spenderas helst av allt med att umgås med nära och kära eller genom att träna. Förutom att skriva fler böcker drivs Jessica av att arbeta “smart”. Målet på sikt är att inte behöva arbeta så många timmar per vecka men ändå ha en bra inkomst.

Vem är Jessica Roos Rahmquist?

Jag heter Jessica och bor ett stenkast ifrån havet i Stenungsund tillsammans med min man och yngsta dotter. Jag har också två utflugna vuxna barn, en dotter och en son. Förutom att jag helst av allt umgås med mina nära och kära tycker jag mycket om att träna. Under vår och sommar springer jag många mil varje vecka. Och jag älskar att skriva. Att skriva är för mig som att andas – nödvändigt. I mars debuterade jag som författare med boken Jag behöver Hedvig, en biografi som handlar om att få ett barn med diagnos och om rädslan att förlora henne.

I detta nu skriver jag på tre ytterligare böcker – samtidigt. Det är lite typiskt mig att göra allt på en gång. Jag älskar möten med människor och motiveras ofta av just andra människor, av deras val, av deras sätt att leva och förhålla sig till saker och ting etc. Min envishet fungerar som bra drivkraft för mig. Har jag bestämt mig för något, då gör jag det. Jag trivs med att göra gott för andra, dessvärre glömmer jag inte helt sällan av att vara lika snäll emot mig själv som jag är mot andra.

Vad jobbar du med?

Jag arbetar som författare, frilansjournalist, skribent och skrivcoach. Att ha min arbetsplats i hemmet är ett aktivt val från min sida. Dels är jag en riktig hemmakatt – jag älskar att vara hemma och att jobba hemifrån i ett tomt hus är bland det bästa jag vet. Från mitt skrivbord blickar jag ut över havet vilket är rogivande oavsett årstid. Jag har väldigt svårt att se mig knata till ett kontor fem dagar i veckan igen. Det känns omöjligt. En annan anledning till att jag arbetar hemifrån är för att det passar vår familjesituation väl då det ger mig möjlighet att finnas hemma för min yngsta dotter.

Målet med verksamheten

Ett av mina mål är att skriva fler böcker och också att hjälpa andra med sitt skrivande, oavsett det handlar om att skriva skönlitterärt eller att skriva bättre på jobbet. Ett annat mål är att arbeta smart. Det vill säga att inte arbeta så många timmar per vecka men ändå ha en bra inkomst. Det kommer att ta ett tag men trägen vinner. Om fem år skriver jag fortfarande böcker och coachar andra i sitt skrivande. Jag har också flera medlemstjänster där jag får möjlighet att hjälpa andra att utveckla sitt skrivande på riktigt.

Varför valde du att starta företag?

Jag började att driva mitt företag för två och ett halvt år sedan, i januari 2019. Jag kände en oerhörd längtan efter att bestämma själv när, var, hur, med vem och med vad jag vill arbeta. Det hade jag egentligen haft i flera år men behövde samla lite mod innan jag vågade hoppa. Idag är jag stolt över att jag faktiskt vågade satsa och att jag får mitt företag att gå runt. Jag är också otroligt glad över hur det har utvecklat sig – jag erbjuder tjänster i mitt företag jag aldrig hade vågat drömma om från början. Men jag kan! Det är jag glad och stolt över. Nu när jag vet att jag kan önskar jag att jag hade hoppat högre direkt. Det vill säga att jag hade vågat vara ännu lite modigare redan från start. Men det är ju för att jag har facit i hand. 

Lärdomar från resan

Jag har lärt mig att inget kommer gratis, man får kämpa för att komma någonvart. Jag har också lärt mig att vissa saker inte bör funderas så länge på, det är bara att göra. Och, det finns inget som heter misslyckande. Det blir inte alltid som man tänkt sig men då har jag i alla fall lärt mig något och kan göra om och göra rätt. Jag har också lärt mig att säga nej till samarbeten som inte landar rätt i magen och att inte gå i fällan att ständigt utföra gratisarbeten till andra. ”Du som är bra på text, du kan väl bara slänga ett öga på den här texten och se vad du tycker…?” Tidigare hade jag svårt att säga nej, idag gör jag det. För det första handlar det om min profession – då kan jag inte bara ”slänga ett öga” på något. Gör jag så gör jag ordentligt och professionellt. Gratisjobb gör jag gärna, men till nära och kära. Att vara snäll är bra, det vill jag vara. Men att vara för snäll kan ge en bitter eftersmak.

Livet som egenföretagare

Det bästa med att driva företag är att själv kunna bestämma när, var, hur, när, med vad och med vem jag arbetar. Jag är ledig när jag vill, absolut. Men det betyder också att jag aldrig är helt ledig. Lönen dimper inte bara ner, jag måste själv se till att ordna min inkomst. Men jag tycker inte att jag har gjort några direkta uppoffringar för att kunna vara egenföretagare. Jag ser enbart vinster. Det är svåra är att balansera jobb och fritid. Jag lägger mig vinn om att hålla helgerna jobbfria. Oftast lyckas jag, men inte alltid. 

Tips till andra entreprenörer!

Mitt bästa nätverkstips är utan tvekan att använda sociala medier. Jag är inte en person som gärna springer på nätverksträffar irl, jag blir liksom lite blyg då. Men att nätverka bakom tangenterna, det är jag snudd på expert på. För mig är Linkedin ovärderligt. Och var generös med att tacka ja till kontakter, du vet aldrig vem som blir din nästa kund eller vem du själv kan behöva en vacker dag.

Hitta din grej och våga ta plats! Det finns plats för oss alla, jag lovar.

This or that med Jessica Roos Rahmquist

Tack, Jessica, för att du ville inspirera med din resa i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv