Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Chris Robertson grundare av Brownbetty of Sweden

Konstnären Chris Robertson föddes i Skottland, men idag bor hon i Kristianstad tillsammans med sin man. Hon är personen som har hjärtat för världens alla människor. För att få egentid och återhämtning låser hon gärna in sig i ataljéen. Där ataljéen är ett av hennes intressen tillsammans med familjen, kulturen och passionen för kreativitet.

Vad gör ditt företag, Brownbetty of Sweden?

Mitt företag är en konstbyrå som har sin bas i nordöstra Skåne. Där har jag frekventa utställningar och en driver en konstverksamhet. Jag arbetar med hållbar konst – under mottot ‘Hållbar konst flyttar in’. Hållbarhetsperspektivet är en av mina utgångspunkter när jag arbetar med workshops, kurser och installationer. Som människa och konstnär har jag en strävan av att ständigt utvecklas. Jag vill hjälpa andra människor att forma och reflektera över sin egna verklighet.

Chris entreprenörsresa

Jag grundade företaget år 2011, då jag på allvar började min professionella karriär som konstnär. Dessförinnan hade jag ett företag tillsammans med min studiekamrat från högskoletiden. Där vi sysslade med digital design och grafisk marknadsföring, vilket var en mycket lärorik tid. Precis innan jag startade Brownbetty of Sweden drev jag en verksamhet inom konfektion där jag sålde kläder från Danmark.

Vad är fördelarna med att driva eget företag?

Bästa med eget företaget är friheten att få bestämma över sin egen tid. Om du frågar min man så arbetar jag alltid. Men jag får arbeta med det jag verkligen har som en passion, då känns det verkligen inte som ett jobb. Nackdelen med att driva eget är ledigheten. Eller rättare sagt avsaknaden av ledig tid. Är man företagare är man hela tiden alert på nya idéer och infallsvinklar, även om du är ledig. Folk säger ofta till mig att jag arbetar hela tiden. Mitt svar är alltid: ‘Att vara företagare är inte ett jobb, det är en livsstil’. Det är något jag anser vara viktigt att ta till sig om man vill lyckas som företagare. Samtidigt som det är enormt viktigt att man lär sig att stänga av och planera in tid för återhämtning. När jag behöver egentid stänger jag in mig i min ataljé och min återhämtning får jag genom min konst samt mitt måleri.

Tips till andra entreprenörer

Var inte rädd för att misslyckas för det har alla företagare gjort någon gång. Misstaget kommer mer vara en lärdom som du förmodligen kommer att få nytta av vid nästa försök. Så fort tillfälle ges; nätverka! Det är här du visar att du finns samtidigt som det är här kontakter knyts. Ett annat ställe där du kan utöka ditt nätverk är via kommunen. Kommuner ordnar ofta olika nätverksfrukostar och näringslivsdagar.

Några andra tips:

  • Underskatta inte ditt kontaktnät, att ha ett stort nätverk är A och O som företagare.
  • Köp in den tjänst du inte kan göra själv. Det sparar både tid, pengar och frustration.
  • Omge dig med kompetent personal, då kommer det att gå bra för dig.
  • Var hjälpsam mot ditt nätverk. Givers gain! 
  • Som entreprenör och företagare krävs kunskap inom effektiv affärsplanering, marknadsföring och finansiering. Var hungrig efter den informationen. Eller gå kurser genom företagarföreningar och skattemyndigheten. 
  • Och till sist: Våga tro på dig själv.

This or that med Chris Robertson

Vill du komma i kontakt med Chris?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv