Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Elin Axelsson grundare av Stark Rehab Sverige AB

Elin bor tillsammans med sin man, två barn och en katt i centrala Göteborg. På sin fritid är hon med barnen ute på utflykt, målar eller testar sitt senaste intresse –  padel. Hon drivs av att utvecklas, att bana vägen för sin dotter så hon ska möta mindre fördomar i sitt liv – än vad Elin själv behövt möta. Hon tror inte på bitterhet. 

Företaget Stark Rehab Sverige AB

Jag driver och äger 100% av Stark Rehab. Verksamheten finns i ett performance center i Göteborg, som jag drivit upp tillsammans med min kollega och äger 50% i. Företaget står också som ägare till min rehabmottagning – där jag förutom tar emot patienter – också föreläser och jobbar som akutmedicinerare i sportsammanhang. Jobbet som akutmedicinerare är dock pausad idag för tiden inte räcker riktigt till.

Målet med verksamheten är att driva upp något attraktivt, effektivt och kvalitativt. Som någon i framtiden ska få förvärva – lagom tills att jag är redo att anta nästa utmaning. 

Varför valde du att starta företag?

2016 började min resa när jag startade bolaget Stark Rehab. 2018 tog jag det stora steget att göra investeringar genom att köpa in mig som delägare på ett performance center. Dit jag även flyttade tillsammans med min verksamhet. Min nuvarande delägare-kollega skickade ut ett förslag som jag inte kunde tacka nej till. Det har varit guld att få kombinera min entreprenörsresa med någon med mer erfarenhet. Trots det var det inte ett enkelt beslut att lämna min tidigare arbetsplats – Göteborgs bästa rehabcenter – och mina fantastiska kollegor. Jag var helt enkelt tvungen att testa mina vingar.

Företaget har idag växt till den dubbla ytan sedan start. Vi har även fyrdubblat antalet konsulter. Inte en enda dag har varit den andra lik. Det har varit utmanande, lärorikt och kostat oerhört mycket – både pengar, energi och humankapital – i perioder. 

Fördelarna med eget företag

Det bästa med att driva eget är självutvecklingen och friheten. Jag har kunnat vara ledig när barnen är lediga och kunnat tackat ja till kurser samt uppdrag. För mig är ekonomisk trygghet viktigt. Jag har alltid fått se till att dra in tillräckligt med pengar för att täcka för min lön och andra kostnader. Men jag har arbetat hårt och mycket för att se till att kunna hålla det stabilt redan från dag ett. Fritid är någonting som jag kompromissat bort helt under perioder. Min fria tid har varit utvecklingstiden och alla dessa extra timmar för att få verksamheterna att växa och ibland överleva. 

Vad har du för tips till andra entreprenörer?

Jag är rätt övertygad om att det krävs en viss sorts personlighetstyp för att vilja och lyckas som entreprenör. Skit under naglarna, arbeta hårt varje dag, förvänta det oförväntade och ibland tvinga ta det som det kommer. Ibland kan man inte kontrollera börsen, samhället, klimatet, människors känslor, lokala, regionala och nationella förutsättningar. Ibland kan man bara kontrollera sig själv, sina krav och sina beslut. Min mentor påminner mig alltid i tid av tvivel att ”Man måste bara två saker i livet, man måste välja och man måste dö”. Honom är jag evigt tacksam till. 

Mitt största tips till alla som funderar över entreprenörskapet: Bygg ditt trygga team. Det kan vara en mentor inom samma eller en annan bransch. Det kan vara någon erfaren inom ditt område eller generella områden som marknadsföring, ekonomi eller nätverkande. Allt kan man inte mäta, ta betalt för eller jämföra. Är man villig att ge lite av sig själv så kommer man förr eller senare att få tillbaka det i någon form.

Och glöm inte: Känns det rätt så ta chansen. Stort lycka till! 

This or that med Elin Axelsson

Vill du komma i kontakt med Elin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv