Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Maria Svantemark medgrundare av SustainLab

Maria är 33 år och bor i Stockholm tillsammans med sin sambo. Hon älskar djur och har utöver en hund även två unghästar i Skåne som ska bli framtida tävlingshästar. Den personliga missionen är att verka som förändringsskapare för hållbarhet och jämställdhet, vilket hon realiserar genom att vara medgrundare och VD i SustainLab.

Vad gör SustainLab?

SustainLab är en SaaS (Software as a service) och Sustainability Management-plattform som automatiserar företags arbete med hållbarhetsdata. Med oss ska ett företag kunna ha insyn i sin hållbarhetsdata lika ofta och enkelt som all annan affärskritisk data. Vi utvecklar även ett rekommendationssystem som ska hjälpa företag att förstå vad som är viktigt att fokusera på just för dem när det gäller hållbarhet. 

Hur började allt?

Jag träffade min medgrundare Kamal på Antler – ett VC-bolag som har ett entreprenörsprogram. Med hans bakgrund och erfarenhet inom datavetenskap var det en perfect match med min tidigare bakgrund som hållbarhetschef. 

Vi startade företaget i början av 2020 – ett par veckor innan pandemin bröt ut. Målet med företaget är att göra samhället mer hållbart och att ha en så stor positiv påverkan som möjligt.

I min tidigare roll som hållbarhetschef i ett multinationellt bolag upplevde jag att det var tre delar som stod i vägen i näringslivet – för den hållbarhetsförändring vi behöver. Det var brist på data, brist på kunskap och fel organisations- och företagskultur. Att säkerställa tillgång till mer, bättre och aktuella data kommer göra att företagen kan ta hänsyn till hållbarhet i alla affärsbeslut och på sätt sätt verkligen integrera hållbarhet i affären. I framtiden hoppas vi på att bolaget kommer finnas på flera marknader än bara i Sverige, för att kunna hjälpa fler företag. 

Vad är det bästa med att driva eget?

Det bästa är att jag får bestämma själv vad jag väljer att lägga min tid och energi på. Sedan finns det alltid utmaningarna. Jag själv har börjat ge upp tanken om balans – det känns ibland som ett ouppnåeligt mål. Det ligger inte för mig som person heller för den delen. Men ju mer tiden går, desto mer lär jag känna mina egna behov. Om jag har jobbat hårt och intensivt en period, då bokar jag in en längre återhämtning. Om jag inte jobbar så tänker jag ändå ofta på jobb. Därför är det viktigt för mig att planera in andra saker för att kunna få en liten paus emellanåt. 

Marias reflektioner kring entreprenörskap

Entreprenörskap är lika slitigt oavsett om ens bolag har en positiv eller negativ påverkan på sin omvärld, så därför tycker jag att man verkligen borde försöka ha en positiv påverkan på sin omvärld. Att jobba med någonting man verkligen brinner för tror jag skulle göra att många individer mådde bättre och att vi snabbare skulle nå den samhällsförändring vi behöver. Ett misstag jag har gjort – som jag tror är ganska vanligt – är att lyssna för mycket på andra. Att ge råd är gratis men de som ger råden är inte de som kommer behöva följa dom. Problemet när man får välmenande råd från för många håll är att det är lätt att tappa sin egen kompass och springa på alla bollar.

Tips till andra entreprenörer

  • Hitta ett par rådgivare du verkligen litar på och lyssna på deras råd, men försök undvika att lyssna på alla. 
  • Behandla ditt nätverk med respekt och var tacksam för hjälpen du får.
  • Om du kan, starta ditt företag med någon annan. Det är otroligt skönt att kunna dela framgångar, motgångar, problem och uppgifter med minst en person till.
  • Och i så fall: Hitta en medgrundare som kan något helt annat än vad du kan.

This or that med Maria Svantemark

Vill du komma i kontakt med Maria?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv