Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Elsa Medin grundare av LOMI Pet Care

Elsa Medin har sedan 2012 bott i Shanghai – där den största försäljningen finns – men är nu åter i Leksand tillsammans med sin hund Blue. Yoga och meditation är ett medel för att behålla en lugn och hälsosam livsstil. Hon är sprallig med hög energi och saker och ting ska gärna gå snabbt. Motivationen är mål och delmål – men hon jobbar på att bli bättre på att fira när målen nås.

Vad gör ditt företag, LOMI Pet Care? 

Jag skapar och säljer naturliga och miljövänliga vårdprodukter till husdjur. Just nu jobbar jag hemifrån i Leksand i min pappas hus, men har ett kontor i både Shanghai och i Stockholm. Försäljningen sker både online och i affärer i Shanghai, Hong Kong, Mongolia och snart även i Sverige. 

Målet är att utveckla naturliga, säkra och miljövänliga produkter för sällskapsdjur så att djuren får ett längre och friskare liv. Med uppdraget med att minska koldioxidavtryck på vår jord. 

Elsas entreprenörsresa

Att starta eget företag var liten av en naturlig gång. Det började när jag var liten då sålde jag allt möjligt till mina grannar. Det såldes teckningar, saft på gatan, egenskapad tidning och organiserade ridlektioner. Sedan när jag fyllde 19 år, köpte jag och sålde kinesiska prylar på blocket för att ha råd med mina resor till och från Kina – där jag studerade. När jag sedan fyllde 22 läste jag en kurs i entreprenörskap på mitt kinesiska universitet och kände: Wow, detta är vad jag ska hålla på med. Då startade jag mitt första riktiga företag i Kina – när jag var 23 år. Men LOMI startade vi 1 maj, 2021. Jag har alltid älskat att få göra min egna grej och har många idéer. Och alldeles för mycket energi för att ha ett vanligt 9-5 jobb. 

Att ha startat två företag och få se hur det gått från idé till en service med färdiga produkter som folk älskar och använder dagligen – det gör mig riktigt stolt. Har lärt mig på vägen att allt är möjligt och mitt motto i livet är “Finn en väg eller skapa en”. Men jag har även varit utbränd och vet nu hur viktigt det är att ta pauser, stanna upp och inte jobba helger. 

Om du kunde göra om din resa, skulle du ändrat på något då?

Jag skulle ha lyssnat mer på min magkänsla och inte bli övertalad när saker inte riktigt känts rätt. Mitt första företag slutade med en ‘exit’, det blev bra till slut då mina andelar blev uppköpta och jag fick lämna på bra villkor. Dock var vägen till min exit väldigt krokig då vi gick igenom en tre månaders juridisk strid. För att vi hade en tvist med en medgrundare.

Men som jag älskar att få driva eget företag. Att få vara kreativ, skapa och följa sin dröm. Även att få bestämma över mina egna tider. Men man måste hitta en bra “work-life balance” så man inte blir utbränd som jag blev. 

Tips till andra entreprenörer

Misstaget jag tror många gör i början är att man går all in och säger upp sitt jobb innan man har tillräckligt med kapital. Jag gjorde det misstaget och det var väldigt stressande att inte ha en inkomst på väldigt många månader. Det kan ta tid innan man hittar sin första investering eller får tillräckligt hög inkomst för att ta ut en lön. Det kommer vara kämpiga dagar, månader, ibland år innan du får upp ditt företag. Du lär kanske jobba upp till 14 timmar per dag, så välj något du brinner för så att du kan ha roligt på vägen. Tro och lita på dig själv att våga starta är första steget!  

Vid nätverkande: Prata med vänner och bekanta. Var inte rädd för att fråga! 

This or that med Elsa Medin

Vill du komma i kontakt med Elsa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv