Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Emma Nöjd

Företagaren Emma Nöjd, 28, har alltid älskat utmaningar! Hon bor i Huskvarna tillsammans med sin sambo, och beskriver sig själv som “en tjej som älskar att ha lite för mycket att göra”. På gymnasiet elitsatsade Emma inom längdskidåkning, men idag finner hon istället glädjen i gym- och gruppträning. Tillsammans med sin syster driver Emma ett gym med målet att sprida ett hälsosamt budskap. Förutom att träna och inspireras av andras utveckling tycker hon även om att baka, laga mat och att vara ute i naturen.

Verksamheten Vättervy träningscenter

Jag driver gymmet Vättervy träningscenter tillsammans med min syster Johanna. Gymmet ligger i Huskvarna i en K-märkt byggnad som heter Junexhuset. Jag jobbade på gymmet som låg där tidigare – men som gick i konkurs i december. I Junexhuset har vi 1150 kvadratmeter att disponera, och samtliga lokaler har utsikt över Vättern. Företaget startades för fyra månader sedan men hittills har vi jobbat i en ganska kraftig motvind. Jag arbetar operativt och min syster har hand om mer strategiska beslut och idéer. Jag valde att starta företag för att jag kände att jag inte kände mig klar där jag var. Jag kände att gymmet har mer potential än de tidigare ägarna hade möjlighet att utveckla och att jag inte riktigt kunde lämna med gott samvete. Därmed valde vi att starta upp på nytt, med nytt namn och ny regi. Målet med verksamheten är att sprida ett hälsosamt budskap för att bidra till ett mer välmående samhälle. Jag vet att träning är så otroligt viktigt för att vi ska må bra, därför önskar jag att alla människor ska få hitta sin träningsform för att få känna den känslan träning ger mig i den egna kroppen. 

Vad drivs du av?

Hälsa motiverar mig. Att ha ett helhetstänk kring hälsa. Både kroppen och knoppen måste må bra för att man som människa ska vara tillfreds. Jag motiveras av andra människor, speciellt våra kunder. De inspirerar mig. Jag drivs av utveckling, att själv utvecklas och att aldrig stå still. Det speglar nog av sig i min verksamhet. Jag älskar att se människor runt omkring mig lyckas, se dem testa nya grejer och våga. Jag har gärna lite för mycket att göra, det ska vara full fart och många möten med människor för att jag ska trivas och må bra. Vidare har jag en riktig tävlingsskalle av rang och älskar utmaningar. Men det som gör mig mest stolt idag är att se mina kunder må bra. Att se dem må bra av att komma hit, inte bara för träningens skull utan även för den sociala delen. Hos oss mår man bra och får en fristad från all stress och press att leverera. Vi peppar varandra. Det gäller både de som tränar på gymmet och de som går på gruppträningen. 

Vad gör du om fem år?

Om fem år ser jag att jag driver ett välmående gym där jag kanske har tagit ett litet steg tillbaka och inte arbetar riktigt lika operativt som idag. Jag vill fortfarande vara mycket på plats eftersom gymmet för mig är lika mycket av en social källa som mitt träningsställe. Förhoppningsvis har jag även hunnit utbilda mig till polis och jobbar deltid som polis här i Jönköping.

Att vara egenföretagare

Det bästa med att driva företag är friheten och ansvaret! Jag som drivs av utveckling tycker att det är så sjukt kul att man får göra så mycket olika saker. Att välja sina arbetstider, vilka man omger sig med och att man får jobba med något man brinner för är otroligt roligt. Baksidan med att driva företag är väl att man aldrig är riktigt ledig. Att ständigt känna ett ansvar, att vilja vara närvarande och påkopplad hela tiden. Det tror jag också har lite med mig som person att göra. Jag vill vara tillgänglig och närvarande i min verksamhet. Det är så jag anser att jag bygger förtroende. Det har, å andra sidan, varit svårt att fördela tiden rätt. Ska jag exempelvis jobba med pass, stå i receptionen, jobba mot företag eller med sälj etcetera? Nu i början har jag fått prioritera mycket efter vad som är mest kostnadseffektivt. Jag är glad att jag hade ett 30-tal av våra gamla kunder, vänner och familj som ville hjälpa oss i början. Jag hade även kontakter inom ekonomi och vänner som själva startat företag. Det gjorde att jag kände jag mig ganska “safe” eftersom fick mycket hjälp vid uppstarten och tips om vad man ska tänka på. 

Företaget och fritiden

Mitt jobb är min fritid! När jag inte jobbade på gymmet så var jag där ändå. Men jag försöker att ha ledigt två kvällar i veckan där jag inte jobbar på plats utan kan lägga tid antingen på min egna träning eller med vänner och sambon. Jag anser inte att jag har behövt göra några direkta uppoffringar för att kunna starta företaget, jag har alltid lagt mycket tid på min träning och på gymmet. Möjligtvis att min sambo har fått lite mindre tid, men det vägdes upp nu när han också startade upp ett företag.

Lärdomar och tips till andra företagare

Våga! Det värsta som kan hända är att det inte går och då har du ändå lärt dig något på vägen. Vill du något tillräckligt mycket så går det. Att starta upp ett gym i en pandemi och få det att rulla var nog en av dom knäppaste och dummaste idéerna jag någonsin kläckt, men här är vi nu! Försök att lyfta blicken och tänk utanför din egen kunskap. Ta hjälp av människor runt omkring dig. Våga ge förtroende till andra och delegera. En i min personal sa till mig ”Jag har aldrig haft en så bra chef som du. Du lyssnar, ger alla chansen att testa och våga. Hade du inte trott på mig så hade jag aldrig varit här nu”. Jag tror inte att ensam är stark, tvärtom. Människor som vill dig väl och har en annan synvinkel kan lära dig otroligt mycket. Min kloka morfar brukar alltid säga ”Desto hårdare man jobbar, desto mer tur har man”. Det brukar jag översätta till att om du jobbar hårt och är en snäll och hjälpsam person så får du alltid tillbaka det. 

This or that med Emma Nöjd

Tack till dig, Emma, för din medverkan som Sommarinspiratör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv