Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Lyckes Smycke & Present

Entreprenören Heléne Lycke, 54, har varit egenföretagare sedan 23 år tillbaka. Heléne bor i Lysekil tillsammans med sin sambo där hon driver verksamheten Lyckes Smycke & Present. Heléne drivs av att utvecklas, både som företagare och privatperson. Hon engagerar sig gärna i det som intresserar henne, och drivkraften är att skapa nöjda kunder som gärna kommer tillbaka!

Vem är du, Heléne Lycke?

Jag bor i Lysekil med min sambo Mathias. Jag engagerar mig gärna i sådant som jag är intresserad av, exempelvis i Företagarna där jag för tillfället är ordförande i den lokala föreningen. Just nu ingår jag också i en medborgardialog där vi ska försöka komma tillrätta med otrygghet i centrala Lysekil. När vi har semester åker vi ut med vår båt eller reser till Mallorca. Min motivation och drivkraft är att mina kunder ska vara nöjda när de varit och köpt något i min butik – och sen också komma tillbaka. Som många andra så vill jag vara omtyckt vilket gör att jag gärna anstränger mig extra för att kunna ge min kund vad den vill ha. Att utvecklas både som privatperson och företagare är min drivkraft – och jag söker gärna nya vägar och inspiration för att nå längre!

Verksamheten Lyckes Smycke & Present

Min butik finns, förutom på sociala medier, som fysisk butik i Lysekil på Västkusten. Det ligger ungefär tio mil norr om Göteborg. Lyckes Smycke & Present erbjuder precis som det låter – smycken och presenter, så kallade sällanköpvaror. Jag har förutom mig själv, en anställd som heter Therese. Hon har jobbat med mig nästan sedan jag öppnade. Det är viktigt för mig att se till att min anställdas privatliv passar med de inte så enkla öppettiderna vi har inom handeln. Det har gjort att Therese schema är anpassat efter hennes mans femskift-schema, vilket fungerar bra för oss båda. Om fem år ser jag en utveckling mot att jobba mer med livestreams, vilket är det jag har gjort nu under ett års tid. Jag tror också att sortimentet är förändrat utifrån miljö- och hållbarhetstänk. Mitt mål är att kundunderlaget ökar och genom utveckling så kommer jag att jobba på nya sätt medan Therese tar hand om den fysiska butiken.

Hur har din entreprenörsresa sett ut?

Lyckes har funnits i olika konstellationer sedan slutet av 1800-talet då min morfars far startade ett urmakeri. Min morfar och två av hans syskon utvecklade företaget till att omfatta guldsmed, urmakeri och senare även optik. Där utbildade sig min pappa och arbetade som optiker. Entreprenörskap ligger alltså i släkten! Under en längre period var Lyckes sålt till en utomstående guldsmed och urmakeriet lades ner. Min pappa tog över optiken i egen regi och där växte jag upp. Efter flera år då jag jobbat på hotell i både Norge och Sverige så blev Lyckes guld till salu i Lysekil och mina föräldrar köpte tillbaka det. Jag blev ansvarig för smyckesavdelningen. När mina föräldrar skilde sig så såldes företaget som optik och smyckesavdelningen lades ner. 

Jag lämnade entreprenörskapet bakom mig och flyttade ett halvår till Mallorca, men där insåg jag att jag inte var färdig med det jag jobbat med tidigare. Sagt och gjort åkte jag tillbaka till Sverige och satte mig i skolbänken hos ALMI med en kurs för blivande egenföretagare. Idag, 23 år senare är jag glad att jag valde rätt! Att jobba med sällanköpsvaror i detaljhandeln är en balansgång – det är viktigt att kunna läsa av trender och lyssna till de yngre om hur framtiden ser ut. Det jag är mest stolt över är att jag har klarat att överleva så här långt och kunnat ha kvar min fantastiska personal. Jag är också glad över att jag kan ta till mig vad andra tycker att jag ska ha för sortiment och att jag inte bara går på i traditionella fotspår. Jag tänker att som entreprenör gäller det att våga gå sin egen väg och inte vara rädd för att pröva ett outforskat område.

Livet som egenföretagare

Att driva eget är ju som att stå högst upp i pisten och ta första stavtaget ut: känslan av att uppleva något du presterat helt själv men att du faktiskt inte vet hur det kommer att gå. Det är spänning och det går aldrig att helt slappna av. Att driva sig själv framåt och fundera ut nya lösningar är ett jobb som inte följer några uppsatta öppettider. Folk som inte driver eget säger många gånger att det är så “fritt”, men i dagens cybervärld har jobbet blivit en större del av fritiden. Den presumtiva kunden kan skicka ett meddelande klockan 23.00 en lördagkväll och förväntar sig (kanske bara mitt antagande?) ett svar ganska omgående. Kommunikationen i vår nya och digitala värld har blivit så snabb. Jag har stängt av pling från min mobil, men självklart gör ju det att jag ändå behöver kolla den med jämna mellanrum.

Helénes tips till andra entreprenörer!

Självklart är det svårt att veta att det man satsar på är rätt, men jag vill säga: go for it! Mitt råd är att sätta ett värde på dig själv och det du vill göra. Ta kontakt med andra inom samma område för att få ett realistiskt utgångsläge. När det gäller nätverkande kan det verka uttjatat – men att kunna bolla idéer, få ny energi och lyssna på andra som också vill skapa något utifrån sina egna förutsättningar är guldvärt. Kontakta exempelvis ALMI eller annan lokal näringslivslots för att få hjälp att hitta inspiration och andra som vill utveckla sitt entreprenörskap.

This or that med Heléne Lycke

Tack, Heléne, för din medverkan i årets Sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv