Entreprenörden logo

Sommarinspiratör Eva-Lotta Jansson – Filmskaparen som inspirerar till hållbart miljöarbete

Filmskaparen och fotografen Eva-Lotta Jansson vill genom sina verk inspirera andra till att tänka på hållbarhet och miljön. Hon var länge bosatt utomlands, men i samband med pandemin tvingades hon att flytta tillbaka hem till Sverige igen. Idag har hon fått igång en verksamhet där hon bland annat stödjer andra organisationer med deras hållbarhetsarbete. Kreativiteten flödar, idéerna och projekten är många när Eva-Lotta jobbar. Att hon är en sann entreprenör går inte att ta miste på!

Filmskaparen och fotografen Eva-Lotta Jansson

Berätta om dig själv Eva-Lotta

Efter att ha bott och arbetat utomlands större delen av mitt vuxna liv, är jag nu tillbaka där jag växte upp, i Saltsjö-Boo trakterna. Jag bor i närheten av Stockholms inlopp och jag älskar att vara ute i naturen samt vid havet. Som person är jag väldigt kreativ och jag arbetar med min passion, jag älskar verkligen att fotografera och filma. Jag tröttnar aldrig på det. 

Företaget – En passion som växt till ett yrke

Som filmare och fotograf fokuserar jag på människan och natur. Jag hjälper hållbara organisationer att nå ut till sina målgrupper och inspirera andra. Sedan jobbar jag också med nyhetsreportage och intervjuer samt driver en bildbank åt en kund i Stockholm. Dessutom erbjuder jag föreläsningar och kurser. Just nu pushar jag mig själv lite extra att stå framför kameran och tala för en publik. Inte bara som tidigare på skola och universitet, men i bredare sammanhang. Det är lite pirrigt och väldigt spännande att utmana sig själv på det sättet. 

Målet med verksamheten är att fortsätta med att utföra filmuppdrag, informera och inspirera! Jag vill lyfta upp och coacha organisationer och entreprenörer som gör inspirerande insatser för vår ekologiska hållbarhet. På engelska skulle jag kalla det Visual communication to inspire conservation, eller visuell kommunikation för att lyfta hållbarhetsarbetet. 

Eva-Lotta vill lyfta upp och coacha organisationer samt entreprenörer som gör inspirerande insatser för vår ekologiska hållbarhet.

Entreprenörsresan

Jag har varit bosatt och arbetat utomlands i många år, och nu senast 14 år i Sydafrika. I Afrika reste jag runt till olika länder och gjorde bildreportage tillsammans med hjälporganisationer. Men när pandemin kom tvingades jag att tänka om och sensommaren 2020 flyttade jag hem till Sverige igen. Det kändes som en kraschlandning. Men väl hemmabörjade jag efter ett tag att bygga upp en verksamhet från grunden igen och registrerade företaget i början av året 2021. 

Mest glad är jag över att min kreativitet och min idérikedom återkommit, trots de motgångar som jag haft. I entreprenörskapet möter vi dalar, stora som små, då är det härligt att fortfarande känna kärlek till sitt yrke. Rent konkret är jag väldigt nöjd med den fotobok som jag skapat som handlar om vattenföroreningar som orsakats av gruvindustrin i Sydafrika. Boken berättar om hur industrin och brytningen påverkat miljön och människorna i området, och skildrar dem på ett personligt sätt. Den heter ”An Acid River Runs Through It” och var viktig att få gjort. 

Det bästa med att vara entreprenör är friheten och äventyret. Som person är jag väldigt kreativ och har alltid en massa idéer och nya projekt. Ja, jag är nog en naturlig entreprenör. Jag älskar äventyr och att gå på upptäcktsfärd!

Vad gör du för att balansera arbete och privatliv?

Min amerikanska talarcoach sa någonting klokt häromdagen. Hon sa att det kanske är bättre att tala om blandat arbete eller ”work blend” istället för arbetsbalans. Jag håller med! Eftersom jag arbetar med min passion så går det inte riktigt att skilja på mitt arbetsliv och privatliv. 

Men trots det är det viktigt för mig att ha egen tid och lugna stunder när jag får vara ute i naturen. Egentid för att fundera, inspirera och skapa. Att hämta inspiration ser jag också som en del av mitt arbete. Men just då har jag ingen kundkontakt, istället försöker jag att sköta mycket av min kommunikation via e-post eller Zoom-samtal på fasta utsatta tider. 

Vår sommarinspiratör Eva-Lotta Jansson

Tips till andra entreprenörer 

  • Jag tror att det viktigaste är att man gör sitt arbete med integritet och att man gör sitt bästa. 
  • Kör på och våga satsa framåt, sen lär man sig mycket på vägen. Det är ju vägen och stegen dit som leder oss framåt så att säga. 
  • Oftast får man fler goda idéer när man väl kommer igång. Det får jag ofta påminna mig själv om. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv