Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Fatou Lusi

Fatou Lusi är 50 år och same boende i Stockholm. Hon har fyra vuxna barn och ett barnbarn. Fatou älskar att inspirera människor till att våga tro på sig själva och att göra ”allvar” av sina idéer. Hon är entreprenör som älskar nya idéer och att utveckla de som är möjliga. Just nu tar hennes företag Fatous Passion AB mycket av hennes inspiration som hon får möjlighet att utveckla fritt.

Fatous Passion—naturlig hår- och hudvård

Fatous Passion tillverkar hår- och hudvård, det mesta ekologiska. Jag vill att mina produkter ska hålla hög kvalité samtidigt som de ska vara vackra att se på och fylla en funktion. Målet är att kunna leva på företaget och att många ska upptäcka hur fantastiska produkterna är så att jag kan glädja många. Just nu arbetar jag hemifrån, men letar efter en lämplig lokal för att vidareutveckla min verksamhet.

Jag startade Fatous Passion för att jag inte kunde låta bli att skapa hudvård och såg att efterfrågan var stor. Det var en ganska trög start då all hår- och hudvård måste kontrolleras och godkännas, vilket är väldigt dyrt. Jag har hankat mig fram genom att jobba heltid vid ”sidan om”, men då företaget tar allt mer tid har jag nu kommit till ett vägskäl där jag inte riktigt orkar arbeta dubbelt. Därmed efter sommaren kommer jag att köra Fatous Passion fullt ut och hoppas att det håller. Om fem år ser jag att företaget har utvecklats internationellt och skapar arbetstillfällen både för mig samt andra.

Fatous stolthet

Jag är nog mest stolt över att jag började smått. Jag hade inga ”startpengar” utan köpte ett halvt kilo sheasmör, ett kilo kokosolja och vegetabiliska oljor på 100 ml flaskor i början. Idag köper jag in 25–100 kilo sheasmör och 25 kilo kokosolja samt vegetabiliska oljor på 5-liters dunkar. Jag är även mycket stolt över att kunna skapa recept som är ekologiska och hållbara, samt att mina produkter funkar lika bra på svart och vit hud (och alla nyanser däremellan). Det gäller även hår, mina produkter fungerar lika bra på texturerat hår (s.k. ”afrohår”) som på ”nordiskt ljust, tunt hår”. 

Från att starta eget har lärt mig att man kan om man verkligen vill, men man måste vara beredd att kämpa hårt! Man måste också våga! Det är viktigt att ta positivt stöd från omgivningen för att man ska orka. Hade jag haft möjlighet att ha en sparad summa pengar till företaget så hade jag gärna haft det, men så såg mitt liv inte ut då. Därmed är det inget som jag kan se att jag skulle ha gjort annorlunda.

Att leva som egenföretagare

Det bästa med företagandet är skapandet! DU väljer hur du ska göra. Vill du jobba på nätterna så gör du det, vill du göra tvål idag och hudkräm i morgon så kan du göra det. 

Svårast är dock ekonomin. Jag har idag en revisor och även om det kostar en del så vill jag inte vara utan det. En annan kvinnlig företagare sa till mig: lägg din tid och energi på det du är bra på och tycker är roligt, sedan lägger du det du tycker är tråkigt, svårt eller jobbigt på någon som tycker att det jobbet är roligt. Och ja, även om jag har svårt att förstå hur någon kan tycka det är roligt med siffror och kvitton, var det ett bra råd som jag kommer använda mig av i det jag kan. 

Fritiden blev ett jobb

Jag har mycket mindre tid med familj och vänner samt jag har fått lägga mycket fritid på företaget. Soffsittning hinner jag inte direkt med. Men jag tror det kommer bli värt det i slutänden, för jag tror verkligen på min idé! Att balansera jobb och fritid är den svåra delen då företaget varit min fritid. Samtidigt som det i perioder krävt mer arbete än vad som säkert varit bra. Men när jag får mina kreativa perioder så älskar jag verkligen att sätta alla idéer i verket—helst igår. 

Glöm inte bort att det är ett hantverk!

I min bransch är konkurrensen otroligt hård och många storföretag har stort försprång. Men vi småföretagare kan inte jämföra oss med de stora företagen. Oftast kostar produkten alltid mer från småföretagare, särskilt hantverk. Då måste kunden tänka att den får en produkt som förhoppningsvis håller hög kvalitet och att den stöttar en småföretagare. För det mesta är värdet också i utvecklingen av produkten och att kunden slipper ”fabriksgjorda” produkter. Ett hantverk är ett hantverk, oavsett om det gäller en tvål, eller par örhängen eller ätbara produkter.

Vanliga misstag hos företagare

Ett vanligt misstag är att göra ALLT själv, gör det du är bra på. Lönsamheten tror nog många att den kommer snabbare än vad den gör. Jag tror även att kvinnor i regel är mer försiktiga i sitt företagande än män. Men det kan även vara en anledning till varför kvinnor går i konkurs mer sällan än män.

Tips till nya entreprenörer

Nätverkande är bra, men det tar också tid att bygga upp dessa nätverk. Stora grupper inom sociala medier har gett mig bra kontakter. Sök dig därför till befintliga nätverk och arbeta hårt för att ge dig själv en plats där. Sedan älskar ju jag i princip alla typer av samarbeten. Jag bryr mig inte om ifall det är ett företag som är mindre än mitt, jag samarbetar gärna med de som har en produkt/tjänst som jag tror på. Tyvärr vill de flesta större företag bara satsa på samarbeten som är större än dem själva, eller möjligen jämbördiga. 

Ett sista tips: skaffa en mentor. Någon du kan lära av, någon som kan peppa dig, komma med goda idéer, bolla tankar och funderingar med. Erbjud dig även att själv bli mentor när du fått lite kunskaper om att starta företag. Det är ovärderligt! Det är ensamt att vara ensam småföretagare, därför är viktigt att ha människor omkring dig som tror på dig när du behöver ta nya kliv i din verksamhet.

This or that med Fatou Lusi

Tack för ditt medverkande i årets sommarinspiratörer på Entreprenörden, Fatou!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv