Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Franceska Vidovic grundare av Hair by Fvidovic

Franceska Vidovic är 30 år och bor tillsammans med sin partner i Kristianstad. Hon motiveras varje dag av vetskapen att hon får göra det hon älskar – att genom sitt yrke få se en förvandling. Både i sitt företag och på sin fritid är hon driven samt gillar att ständigt att ha något att göra – kanske därför semester inte varit på tal de tre senaste åren.

Frisör på frisörsalongen Hair-Line 

Idag hyr jag en stol som frisör på salongen Hair-Line i Kristianstad. Jag trivs väldigt bra både med mina kollegor och att jag endast bor ett stenkast bort. Målet är att kunna jobba som jag gör idag – full täckning med kunder och att fortsätta jobba heltid som frisör. Jag tenderar att inte planera så långt fram i framtiden utan jag tar oftast som det kommer. Mycket kan hända på fem år. 

Hur startade din entreprenörsresa? 

Jag startade eget som frisör 2017 när jag var 25 år gammal. Det var efter jag gick en eftergymnasial utbildning på ett år för att kunna bli frisör – ett drömjobb jag haft sedan jag var barn. När jag tog examen provade jag på att jobba som anställd på en frisörsalong. Men kände ganska snabbt att det inte var något för mig. Eftersom jag kände mig alldeles för begränsad i min kreativitet – som är mitt viktigaste verktyg i mitt yrke. Där och då bestämde jag mig för att säga upp mig och leta efter en hyrstol på någon salong istället. 

Idag är det en sådan tuff konkurrens med många frisörer och salonger här i Kristianstad. Så jag är stolt över att jag lyckats hålla mig kvar, få kunder och att få uppfylla min barndomsdröm. 

Ingen dans på rosor

Allting är inte alltid en dans på rosor som egenföretagare och det är inte bara att kunna bestämma själv när man vill jobba i. I början är det hårt jobb med långa dagar och man är ständigt tillgänglig bara för att få det att gå plus minus noll. Ibland kan man känna sig ensam med allt ansvar som vilar på ens axlar. Blir man sjuk eller behöver vara ledig innebär det förlorad inkomst vilket kan bli en ångestladdad grej för mig, eftersom det inte finns någon som kan ersätta mig.

Vad är det bästa med att driva eget företag?

Det bästa är den kreativa friheten och möjligheten att kunna vara flexibel. Allt jag har gått igenom har format mig till den jag är idag och det är inte meningen att man ska kunna allt från start. Utan det är meningen att man ska utvecklas och lära sig längs resans gång. Enda jag kan önska ibland är att jag skulle ha utbildat mig och starta eget tidigare. 

Det som jag fått offra är tid och ekonomi. Eftersom det krävs att man i början är så mycket som möjligt på salongen samtidigt som man inte har börjat tjäna in pengar ännu. Men nu rullar det på bra. Jag har fått till en bra work-life balance där jag ägnar både kvällar och helger till fritiden eftersom jag inte börjar förrän klockan 10 dagen därpå. En fördel då jag är lite av en nattuggla.  

This or that med Franceska Vidovic

Vill du komma i kontakt med Franceska?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv