Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Frejja

Caroline Vass driver Frejja, där hon coachar och lär ut om kvinnohälsa, och carolinevass, där hon skapar recept. Hon är 38 år och bor med sina två söner samt sin man i ett 40-tals hus i Malmö. På fritiden gillar Caroline att yoga, skriva, laga allt som går att äta och umgås med sina vänner.

Frejja—de första stegen

Jag började smått med företaget när jag var 35 år och satsade för ett år sedan fullt ut. Frejja startade för att jag tycker att det är hemskt att vi saknar så mycket kunskap om hur våra hormoner påverkar oss. Att forskning fortfarande till stor del utförs på män när mycket av våra folksjukdomar, såsom stress och hjärtfel, yttrar sig så olika för män och kvinnor. Jag vill att alla ska få reda på dessa saker på ett lättsamt sätt!

Caroline – entreprenören

Att få gå framåt driver mig! Jag är extremt kunskapsdriven och drivs att att få veta samt att få berätta det jag har lärt mig.

Jag klassar mig som entreprenör för att jag är mer av en kreativ idéspruta mer än en förvaltare. Jag ser idéer överallt och vill förverkliga dem. Alla idéer som jag borde göra skrivs ner i en bok och i den turordningen de borde ske, haha!

Carolines verksamheter idag

Jag har två ben i min verksamhet, ena delen är helt min konstnärliga output och det är matstylist samt receptkreatör. Den andra delen handlar om kvinnohälsan, hur våra kroppar mår av våra hormoner samt vad vi kan göra för att samarbeta med kroppen istället för att stressa över den. Målet med är att kunna vara som en väldigt kunnig väninna som kan ge dig råd, tips, vara stöttande när du behöver det och förhoppningsvis kunna inspirera med vackra bilder på vägen.

Jag bedriver företaget i Sverige, för att jag bor här. Men jag tycker att reglerna är ganska krångliga här och skatten ska vi inte ens prata om…..Det är inte lätt att driva företag i Sverige.

Vad tror du är ett misstag många gör i början av sin entreprenörsresa?

Jag vet faktiskt inte vad de flesta gör för misstag i början, men jag kan tala om mina. Nummer ett var ekonomin. Nu hade jag en väldigt stöttande man som tog de ekonomiska smällarna, men det gjorde ändå att jag kände att jag inte klarade att stå på egna ben. Du får antingen sätta undan pengar, eller gå ner i tid, så att du ändå har en lön för att täcka kostnader.

Mitt största misstag var att jag var alldeles för spretig i början. Jag hoppade på allt och sa ja till allt för att få en chans. Därför är mitt råd att vara fokuserad och nishad från början samt lägg tiden på rätt saker för dig och ditt företag. Jag har ADHD och många säger att det är en superkraft och det kan det absolut vara. Men många gånger gör det saker ändå svårare, för att fokus är svårt. Det jag skulle ha gjort om jag hade kunnat göra om min resa är att hitta en mentor som förstår mina utmaningar och hade gjort samma resa som jag skulle påbörja.

Utmaningar under resan

Att inse sina egna begränsningar och tillkortakommanden var det svåraste, tycker jag. Jag vill göra mycket hela tiden och att fokusera tycker jag är svårt. Man måste också syna sättet man kommunicerar på. Jag är dessutom naiv ibland och det gör att jag har lärt mig den hårda vägen att man ska skriva kontrakt. Alltid! Klart och tydligt! Det var även jobbigt att inse att alla inte är glada när det går bra. Människor som du tror stöttar dig gör trots allt inte det. Det är jobbigt att tro att man är stöttad, samtidigt som man får en dolk i ryggen.

Baksidan med egenföretagandet är att allt blir vad man gör det till. Det tror jag inte är värre än när du har ett vanligt jobb som du tycker mycket om. Men det är svårt att veta när man ska sluta jobba. Att bara vara ledig. Men det kanske är ett personlighetsdrag snarare än en generell baksida. Jag tror att när man älskar det man gör så finns det inte så många baksidor med det.  Det handlar om prioriteringar. Vad som är viktigt för en. Det gäller att ha någonting att vikta mot. Jag har gjort allting jag tycker om att göra, men kanske inte på samma skala. Men att vara entreprenör är en livsstil och det får man vara på det klara med från början.

Vad är det bästa med att driva företag?

Det bästa är att man jobbar för sig själv och kan påverka saker i den riktning man själv vill. Att få ta sig an projekt som betyder någonting för en. Jag tycker även om att kunna påverka min egen tid, att kunna vara flexibel!

Carolines tips

  • Börja, bara börja!
  • Bygg sakta men målsäkert.
  • Ha ett jobb vid sidan om och trappa istället ner när du börjar bygga upp företaget ekonomiskt. Även om man vill kasta sig ut, vilket jag också gjort, är det väldigt stressande att behöva oroa sig för sin ekonomi.
  • Var tydlig med familj och vänner om vad de kan göra för att stötta din resa. För det kommer att behövas. Speciellt om man lever i en familjekonstellation så är det viktigt att vara tydlig med förväntningar och vara realistiskt. Du kommer att jobba mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv