Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Greetings Leaders

Alexandra Sjögren har nyss fyllt 30 år och bor i Kungsbacka strax utanför Göteborg tillsammans med sin man och sina barn. Hon är examinerad arbetsvetare och har tidigare arbetat som bland annat organisationsutvecklare. Alexandra är en riktig hästtjej och utöver att driva och arbeta operativt i Greetings Leaders är hon också ridinstruktör. Gemensamt för hennes olika arbetsroller är att hon får möjlighet att se andra växa, någonting hon älskar!

Början av företagsresan

Första gången jag nosade på entreprenörskap var 2014, när jag var 24 år och ung mamma till mina två äldsta barn. Då provade jag på att göra verksamhet av min coachning av ryttare. Den gången gick det inte hela vägen med att få runt bolaget och jag fick lägga ner konceptet. Istället la jag min tid på att utbilda mig och kort därefter hade jag en kandidatexamen i arbetsvetenskap, ett fält där jag kände mig hemma i på en gång. Jag läste faktiskt programmet på dubbel fart och var klar efter ungefär halva tiden. Under de sista månaderna på arbetsvetarprogrammet planerade jag min nästa bolagsstart. Allt var färdigt, men då jag blev tillfrågad att stanna kvar på min praktikplats som anställd lade jag planerna lite på is. När jag sedan kände mig färdig med mitt uppdrag som anställd återupptog jag mina planer där jag hade lämnat dem. Då föddes Greetings Leaders!

Början av Greetings Leaders

Greeeting Leaders är ett företag som coachar jobbsökande med deras CV:n och personliga brev

Med Greetings har jag föreläst om allt från arbetsmiljö till arbetsmarknad, men när jag mötte Qamar Al Hkim stod det klart för mig att bolaget mer och mer skulle styras in på det sistnämnda. Eftersom både Qamar och jag brinner för inkludering samt mångfald började helt nya teman växa fram. Bland annat ett mycket spännande koncept om morgondagens arbetsmarknad med fokus på invandring och AI i korrelation. Samarbetesförfrågningar flödade och helt plötsligt började vi se en väg framför oss på vilken vi skulle gå. Då kom Corona…..

Att driva ett företag som bygger på föreläsningar i en tid när folksamlingar förbjuds blev helt klart en utmaning. Som tur var hade Qamar och jag också ett IT-projekt som går in under det vi kallar Al Hkim-Sjögren, ett projekt under Greetings Leaders. Men det krävdes stora pengar och att investera det i någonting som stod helt still kändes svårmotiverat. Så vad gör man då? I mitt flöde på sociala medier kunde jag se hur mina branschkollegor ställde om till webinars och liknande men kände mig inte lockad att haka på.

Greetings Leaders: idén och flexibiliteten

Sent en kväll fick jag en idé från ingenstans. Eller, inte från ingenstans. Faktiskt från mitt LinkedIn-flöde. Fler och fler förlorade sina jobb samt sökte nya genom olika poster. Primärt var jag inte så orolig för just dessa personer. Många av dem var etniskt svenska och hade inte många attribut de riskerade att diskrimineras för. Men alla de som redan sökt anställning under flera år och som inte hade typiskt svenska namn eller var modersmålstalande i svenska, de hade precis fått ytterligare konkurrens på en redan tuff arbetsmarknad.

Så! Tänk om vi skulle coacha människor i hur de kan uttrycka sig i sina CV:n och personliga brev för att öka sina chanser att sticka ut i en rekryteringsprocess? Jag sms:ade Qamar på en gång och hon gillade idén. Vi har en enorm styrka i att vi tillsammans är modersmålstalande i både svenska och arabiska. Dessutom har Qamar pratat professionell engelska på heltid i flera år vilket gjort språknivån väldigt hög och jag innehar en examen i engelska på C1-nivå. Därmed hade översättningar också kunnat vara någonting vi hade kunnat erbjuda.

Responsen var omedelbar och vi öppnade upp konton i fler sociala medier. Vårt arbete gick från att jaga klienter till att ställa dem på kö. Qamar uttryckte det riktigt bra: “I don’t know where you get your ideas from, but this one… It just clicks!”. Det gjorde det verkligen, It clicked!

Alexandras drivkrafter

Jag drivs av tre saker utan någon speciell inbördes ordning: 1) känslan av att få vara en del av en annan människas historia. Samtalen vi har med våra klienter är innerliga, öppna och ofta ganska känsliga. Det är ett enormt förtroende vi får och en stark drivkraft är att förvalta det väl. 2) Samarbetet mellan mig och min kollega. Qamar är en helt fantastisk person som alltid hittar någonting nytt och spännande att jobba mot om min motivation dippar. Känslan av att göra någonting tillsammans har aldrig varit någonting jag motiverats av tidigare. Tvärtom har jag varit en solospelare och kört mitt eget race. Därför var det underbart, nytt och givande att känna sig så lyft av en kollega! 3) Att vara mamma till tre döttrar. Vi pratar högt och lågt och hela tiden om vad man kan jobba med när man blir stor. De byter fantasiyrke varje dag och det gläder mig att de känner en frihet i att göra detta. Just för stunden har jag en blivande konstnär, en ingenjör och en… Påfågel. Allt är möjligt hemma hos oss!

Om du skulle göra om din resa, vad hade du gjort då?

Om jag skulle göra om allt… Nu är ju den resan precis påbörjad så jag försöker lära av andra för att göra det så bra som möjligt. Det största misstaget jag tror att folk riskerar att göra är att man går in i entreprenörskapet för one-side minded. Det är lätt att antingen vara visionären som kastar sig ut planlöst eller realisten som aldrig vågar börja för statistiken säger att du kommer misslyckas.

Jag har inte alls behövt offra någonting som entreprenör och skulle således även tipsa andra om att prova. Jag har gått in med noll kapital och dessutom har jag mer tid att spendera med mina barn när jag arbetar med Greetings kontra när jag jobbade som anställd.

Alexandras tips

Mitt råd till andra är att ta med en partner in i bolaget tidigt. Det underlättar på många sätt och jag är mycket mer kreativ nu än när jag var själv. Men du måste välja din partner med omsorg. Jag hade inte kunnat göra detta med vem som helst utan dynamiken måste sitta där. I vårt fall handlar det om att en av oss (läs jag) är visionär och aldrig ser hinder medan den andra parten är realisten som påminner om potentiella hinder för att vi ska vara förberedda. Man måste också ha en ömsesidig respekt för varandra och alltid vara villig att lyssna in den andra. Ni måste veta att båda jobbar för bolagets bästa så man aldrig behöver vara orolig för någon dold agenda.

Ett till råd är att du ska omge dig av folk som är mer erfarna än vad du är. Det finns alltid någonting att lära. Hitta dina allierade! Sådana som du inspireras av och som inte är konkurrenter men ändå verkar inom samma område. Vad kan du bidra med och vad har du att vinna? Skapa ett win-winflöde!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv