Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Karin Bergdahl Inc

Karin Bergdahl är 43 år och ensamstående tvåbarnsmamma. Hon älskar allt som har med kreativitet att göra; måla, spela, sjunga, skriva. Livet leker när Karin får vara nära naturen, sina barn och djur.

Starten på Karin Bergdahl Inc

Jag är socionom och har arbetat som kurator i 17 år. Dock har min karriär kantats av utmattningar och hösten 2018 fick jag nog. Jag bestämde mig för att säga upp mig. Jag har aldrig riktigt trivts som anställd då jag känt mig begränsad. Främst för jag vill kunna forma mitt arbete precis som jag vill, låta min kreativitet blomstra och därför passar mig företagarlivet bra. Jag har massor av idéer och det känns fantastiskt att kunna förvandla dem till verklighet. Att skapa någonting av ingenting är en häftig upplevelse. 

Jag har under många år drömt om att kunna leva på min konst och nu var det dags att satsa. Trots att jag nyligen blivit ensamstående med två barn, sa jag upp mig och kastade mig in i entreprenörsvärlden och startade enskild firma för ett år sedan. 

Verksamheten Karin Bergdahl Inc

Jag är konstnärsentreprenör och kursledare. Jag har utvecklat mitt eget kurskoncept Happy Painting där jag erbjuder kurser i akrylmåleri för barn, ungdomar och vuxna. Kurserna hålls som veckokurser, workshops eller retreats. Mitt mål är att sprida glädje via konst. 

Jag vill även skapa en ny arena för konst. Idag styr en liten konstelit vad som får visar och inte på gallerier. Det blir en väldigt trång flaskhals, som genererar stagnation. Jag och många andra fotografer samt konstnärer har länge arbetat i det tysta med våra egna verk, som lätt blir stående på någon vind eller i en källare. Jag vill skapa en arena för oss alla att blomstra, en lättillgänglig arena med konst för folket av folket. Ur detta föddes iden om Rent a Pic – circulair art. Rent a Pic är min konstuthyrningsverksamhet, där jag hyr ut mina och andra konstnärers samt fotografers verk till företag såsom hotell, restauranger, konferenscentras mm. Företagen får möjlighet att byta ut konsten varje kvartal och kan även sälja vidare till sina egna kunder, mot provision. Företagen kan även boka konsultationer med mig, där jag hjälper dem att visualisera företagets värderingar genom konst.

Min verksamhet drivs från Göteborg. Jag har ateljé där jag håller mina målerikurser, arbetar hemifrån med administration och åker ut på plats till kunder samt uppdrag. Jag håller på att utveckla min verksamhet med måleriretreat till att även finnas i Grekland. Tyvärr har covid-19 gjort att jag måste pausa för tillfället. Men så snart det är över, satsar jag. 

Karin – en sprudlande entreprenör

Jag ser mig definitivt som entreprenör. Jag sprudlar av idéer, ser möjligheter och gör verklighet av dem. Att göra något konkret av något abstrakt.

Karins reflektion kring företagandet

Det svåraste var att våga ta steget och säga upp mig. Våga släppa kontrollen över ekonomin, trots att jag är ensam försörjare till två barn. Det är tufft att klara sig ekonomiskt som start up. Sverige är ett land som gjort det alldeles för svårt för oss småföretagare att växa. Vi beskattas i orimlighet. Det var också en del som var jobbig i början, att sätta min in i regelverket kring företagande, skatt och bokföring. Visst har det varit andra tunga perioder t.ex. att aldrig riktigt kunna vara ledig och att ständigt ha den ekonomiska blåslampan på sig att dra in nya jobb. 

Men även om jag skulle kunna ändra på något jag gjort, skulle jag inte göra det. Jag älskar FRIHETEN! Att kunna göra exakt det jag vill och brinner för. Det är värt alla uppoffringar och baksidor.

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Du måste ha en oböjlig vilja att klara dig på ditt företagande. Du måste vilja ha det lika mycket som du behöver luft för att andas. Du måste vara beredd att arbeta 12-16 timmar, 7 dagar i veckan. 

Karins tips till företagare/entreprenörer

Våga hoppa. Tro på dig. Gör du det, gör andra det också. Våga be om hjälp. Det finns massor av hjälp att få om man börjar se sig om. Drivhuset är exempel ett sådant ställe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv