Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Sylvia K Persson

Sylvia Persson, bor på gården Frösviken utanför Skara tillsammans med sin man Mats och deras två söner. De har även en riktig livsnjutare som katt! På gården har de just nu 7 hästar som alla är med i verksamheten. Hästarna är Sylvias största intresse förutom att hjälp människor att nå sina mål. Kommunikation och förändring är hennes ledord.

Sylvia Persson – personen bakom Sylvia K Persson

Jag har en naturvetenskaplig masterexamen från Sveriges Lantbruksuniversitet i grunden – Husdjursagronom – det betyder att jag kan mycket om hur vi ska sköta om våra livsmedelsproducerande djur med lönsamhet OCH god djurvälfärd. Tidigare arbetade jag som rådgivare på lantbruksföretag som ville lägga om till ekologisk produktion. Det innebär omvälvande processer där det inte bara gäller att ha koll på ekonomin före under och efter omläggningen som kan ta många år, utan också få ordning på sin egen identitet och alla relationer. Jag har också jobbat mycket med djurvälfärdsfrågor, hästföretagande och varit fackligt engagerad. Avslutade den fackliga banan som huvudskyddsombud för Länsstyrelsen i Västra Götalands Län, 750 anställda.

Min drivkraft är att jag har en unik förmåga att se detaljernas betydelse i helheten. Intuitivt ser och känner jag vad människan behöver för att komma vidare. En annan förmåga som jag även besitter är att använda hästarna i detta arbete och har skrivit en bok om samspelet just för att jag drivs av att påverka de stora perspektiven genom de små stadiga förändringsprocesserna i det lilla, inuti varje människa. Att se människor lyfta och göra det de kan och vill och mår bra av, det är en fantastisk känsla. Vetskapen om att dessa förändringar också bidrar till ett bättre samhälle på alla plan känns underbart.

Starten på Sylvia K Persson

Under flera år hade jag varit frustrerad som anställd. Jag tyckte inte att jag kom till min rätt och behövde få utlopp för alla mina kvaliteter. Det är ju också just det jag drivs av att hjälpa andra med, att då inte själv känna att min potential kom till användning blev nästan outhärdligt. Således valde jag att gå tillbaka till universitet (Middlesex University, London, denna gång) och läsa coaching psykologi. Efter att ha jobbat som rådgivare i 12 år men levererat coachning vad det dags att kunna jobba med det jag egentligen redan gjorde.

Sylvia K Persson – verksamheten

Vi erbjuder coachning med häst. Det kan vara chefer som vill utveckla sitt ledarskap, organisationsutveckling, visionsarbete, förankringsprocesser eller arbetsgrupper som behöver jobba med prioriteringar inför deadlines. Allt som kräver någon form av förändring i perspektiv eller arbetssätt och sker i en kontext där det krävs att man kommunicerar med andra har effektiv hjälp av att ta in hästen i processen. Men en erfaren coach som har förmåga att överföra samspelet med hästen till processerna har man den största möjligheten att skapa bestående förändringar på plats. Det som kan ta många veckor i vanlig coachning kan gå på en session under de förutsättningar vi erbjuder på Frösviken. 

När man väl träffas fysiskt – då ska man göra det på riktigt. Då bygger man förutsättningarna för att de digitala mötena sedan fungerar riktigt bra. I samarbete med personer och organisationer som har legitimation inom skola, vård och omsorg erbjuder vi också alla typer av aktiviteter av pedagogiskt arbete, terapi, rehabilitering, habilitering, stresshantering och återhämtning. Utifrån behovet sätter vi upp den aktivitet som människan behöver för att komma vidare själv. Alla människor har funktion! Frågan är bara hur den kommer till användning och vart det leder människan. Motivation, tillit till sin egen förmåga och tillit till omgivningen är genomgående teman oavsett målgrupp. Hästarna är mästare, men de behöver en coach som har förmågan att guida och vägleda genom eras icke-värderande och direkta feedback.

Verksamheten drivs på Frösviken i första hand. De fysiska mötena är grunden i vårt sätt att arbeta, men vi utvecklar också digitala former. Dessa kurser kommer vi ge både på svenska och engelska. Plattformen vi samarbetar med heter Farming Academy vilken kommer spridas globalt.

Målet med Sylvia K Persson

Min vision är världsfred. Ja, det är en utopi. Mitt mål är att bidra till att människor har kraften och förmågan att stå stadigt i ovisshet och orättvisa och ändå nå sina mål. Att på övergripande nivå sträva mot det vi alla behöver – hållbarhet på alla plan – ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Det klarar vi genom att samarbeta.

Jag har byggt upp en anpassad anläggning på vår gård Frösviken. Här finns de bästa förutsättningarna för att människor ska kunna möta hästarna under säkra former. Det är mycket låg smittrisk mellan människorna också vilket gör Frösviken till en utmärkt plats att hålla smittfria möten under Corona-tider.

Sylvia – både entreprenör och företagare

Jag är både entreprenör och företagare. Företagare för att jag har F-skatt och spelar efter de reglerna samhället satt för de som driver egen verksamhet som kommer anställa. Entreprenör därför att jag är med att bygga upp en ny bransch, den som använder hästar för människors utveckling. 

”Mer häst åt folket” är därför temat på den konferens vi arrangerar på Frösviken den 19–20 augusti 2020. Det är den första nationella konferensen som fokuserar på samspelet mellan häst och människa och hur det kan bli en kraft som används överallt i samhället. Kvalitetssäkring av hantverket att se och känna och överföra det som är relevant av hästarnas feedback blir ett av samtalsämnena.

Reflektioner kring dagens chefers inställning

Rädsla är den största svårigheten kring företagandet. Det är många parametrar som ska falla på plats.

Varför hästar? är den vanligaste frågan. Det känns nytt och flummigt. Det är också anledningen till att jag skrivit en bok som svar. Frågan innehåller nämligen flera olika delar: Varför inte hundar eller kameler? Hur fungerar det praktiskt? Vad gör hästen? Hur vet jag att hästarna verkligen levererar? Hur vet jag att coachen är tillräckligt duktig? ”Nej, vi jobbar bara utifrån vetenskaplig grund.” är ett svar som bevisar att chefen är rädd. Det finns nämligen numera en hel del forskning som styrker hästarnas kraft, men det räcker inte för egentligen är problemet att chefen tycker det känns flummigt att möta en häst. Eller också är chefen rädd att någon i omvärlden ska tycka att det är flummigt. Att berätta att det inte finns något som helst flummigt med en häst förmedlar sitt ”nej, du behöver tänka om” eller att det inte finns några tvivel när hästen förmedlar ”Ja! Du är i ditt esse!” blir bara ord. Det är en upplevelse och ett upplevelsebaserat lärande att jobba med hästar på detta sätt. Har man inte känt detta själv kan det vara svårt att förklara för andra inom organisationen. Ofta räcker det med att en person i organisationen tvivlar så får chefen kalla fötter.

Just nu i Corona-tider är chefer skeptiska till att boka fysiska möten. Detta är ju förståeligt, men ute hos på Frösviken är möten smittfria. Att sedan processen på mötet kommer vara effektivare än utan häst och att det motiverar mötet även innan smittan blev ett problem glöms bort.

Boken ”Coachning med häst” är till för att svara på alla dessa frågor.

Om du skulle göra om din resa – vad skulle du ändra då?

Omvärlden! Det vill säga mig själv. Vill man förändra något måste man tåla att själv förändras. Förändringsprocessen kunden står i är mitt jobb! Att få hela samhället att förstå kraften i hästarna är en lika spännande och givande process som att hjälpa en enskild chef genom en ny budgetprocess med högre krav på lönsamhet eller en elev som inte vill gå i skolan att klara sitt lärande. Varför inte göra förändringarna som är på gång enklare?! Hästarna effektiviserar alla processerna. 

Tänk vilka fördelar det skulle innebära för företagens lönsamhet eller till exempel vården, äldreomsorgen, skolan, arbetslösheten och företagsklimatet. De globala processerna som världen står inför såsom migration, klimat och Corona kan vi med hästarna också bistå i. Förändringsprocesserna är desamma. Min resa är tillsammans med omvärlden – det är så man gör när man jobbar med förändring, man följer med och driver på samtidigt. Tillsammans gör vi skillnad. Och alla medarbetare mår bra när de gör det.

Vad är det bästa med att driva företag?

Kontakten med kunderna, att få vara med och göra skillnad på riktigt!
Att man är fri att göra det man själv anser behöver göras.

Sylvias tips till företagare/entreprenörer

Tro på dig själv och din idé! Omge dig med människor som stöttar dig och hjälper dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv