Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Sjukt Frisk

Emma är 38 år och bor med sin man samt deras två söner i Vasastan i Stockholm. Även om de alla är inbitna stadsbor så älskar hela familjen att åka ut till deras sommarhus ute på Värmdö. Där lägger de av oss klockorna och alla måsten, och dagarna är verkligen som den bästa semesterresan. Emma har under åren utvecklat ganska tydliga rutiner för sig själv och börjar alltid hennes dag med löpning eller yoga för att sedan meditera. Det är då hon sätter tonen för resten av dagen och funderar kring hur hon vill känna sig till kvällen. En slags intentions-stund som ger Emma mycket drivkraft och fokus under dagen. Hon älskar att vara vid havet och öppna vyer och får inspiration samt energi av att gå på konserter/spelningar, yoga, dansa, upptäcka nya platser, laga mat, ta sig an utmaningar och att umgås med vänner som fyller på hennes feel good-vibes!

Starten på Sjukt Frisk

Jag har varit egen företagare flera gånger i mitt liv. Ofta har jag valt yrken där det inte funnits några andra val än att hoppa i båten och börja ro på egen hand. Det är mestadels pga att jag erbjudit en tjänst eller produkt som är helt unik för just mig och min talang, erfarenhet och/eller idé. Jag har dock aldrig sett mig själv som en ”typisk företagare”. 

Sjukt Frisk växte t ex fram som en tanke om ett koncept med olika delar och det fanns inget liknande på marknaden. Då får man göra själv!

Sjukt Frisk – verksamheten

Jag är ICF dipl coach med fokus mental hälsa vid kronisk sjukdom. Det är en del av mitt koncept Sjukt Frisk som hela tiden fortsatt utvecklas. Jag vänder mig till både dig som lever med kronisk sjukdom men även till anhöriga som kan uppleva det som svårt att veta hur de ska hantera situationen. Jag anordnar events och träffar samt föreläser på företag om mental hälsa och att vända svåra motgångar till möjligheter, något som man verkligen har tillfälle till om man t ex lever med sjukdom. 

Jag är även mitt uppe i att intervjua flertalet kroniskt sjuka som delar med sig av sina peppande tips till nyligen insjuknade. Tanken är att det ska bli en peppande överlevnadsguide från kroniskt sjuka veteraner till de som tar sina första vacklande steg som nyligen diagnostiserade i olika sjukdomar.

Att skapa en gemenskap är otroligt givande när det gäller igenkänning och tillfrisknande, och det är ett fint sätt att erbjuda folk en möjlighet för reflektion och insikt som sjukdom kan bidra med. Att dela med sig av sina erfarenheter i syftet att bidra till andras välmående är läkande i sig. Målet är att ge vidare det jag kan till andra som behöver det, och att påvisa fler samt fler att de är fullt kapabla och mentalt kraftfulla oavsett hur de mår fysiskt. Med rätt verktygslåda för dig finns det nästintill inget som kastar av dig hästen. Jag lovar!

Jag bor i Stockholm men är verksam över hela landet i och med att jag förutom det direkta mötet erbjuder mina tjänster via digitala videomöten och telefon. Det är underbart att få möjligheten att leva i denna tid när alla lösningar för träffar, gemenskap och möten finns via skärm. Pga Covid19 ställdes mina events och föreläsningar under våren in, men jag tänker definitivt styra om dessa så att de även kan ta vid digitalt. Då blir det dessutom lättare för fler ute i landet och de som bor mer avskilt att delta på just events och liknande.

Emma – varken företagare eller entreprenör

Jag känner mig som varken eller, ha ha! Min man är verkligen en entreprenör och vi är så otroligt olika i hur vi t ex sätter upp mål och plan. Jag har företag för att det inte finns något annat alternativ för mig. Jag tänker att entreprenörer aktivt söker upp projekt att satsa på för att kunna driva bolag och expandera. Min lillasyster sa häromdagen att jag är en entreprenör. Jag fattade ingenting, men hon tyckte det eftersom jag ofta hittar nya idéer och koncept som jag vill testa. Kanske är ordet förknippat med affärsvärlden och större bolag för mig, och jag känner mig inte alls som en ”typisk” business woman…

Men. Jag är helt övertygad om att det går att vara ”o-business” och skapa sig ett större bolag som växer och blomstrar, bara syftet lirar med ens värderingar och den inre magkänslan. Och att man vågar be om hjälp. Så kanske blir jag en entreprenör i mina egna ögon en dag?

Vad drivs du av?

Den här frågan ställer jag ofta till mina klienter som coach, ha ha! Det är alltid lika spännande att höra hur olika drivkrafter kan visa sig. Min främsta drivkraft är syftet och service. Hela min tjänst och mitt koncept är framtaget för att bidra med något som ger något till andra och som kan förhöja deras livskvalitet. Eftersom jag har baserat innehållet i min tjänst på min egen resa som kroniskt sjuk i olika diagnoser så drivs jag verkligen av syftet att ge vidare, dela med mig och stötta/motivera. Det finns få saker som ger mig så mycket kraft som när någon jag arbetar ihop med gör framsteg och är lycklig och stolt över det!

Om du skulle göra om din resa – vad skulle du ändra då?

Jag har lärt mig så mycket om mig själv-mina drivkrafter, mina styrkor och min akilleshäl genom att driva företag. Det är en resa som man måste göra,det finns inga genvägar till sådant. Kanske skulle det ha varit att stå upp mer för mitt värde i mina yngre år som företagare. Att veta att jag har rätt att värdera mina tjänster till ett rimligt pris. Det är tyvärr en hel del som blir utnyttjade på marknaden när de tvivlar på sin rätt till sitt värde. Mer coolhet och modet att lyssna på den där inre rösten i beslutstagande.

Har du behövt ”offra” något nu eller tidigare när du startade?

Tryggheten. Att vara egen innebär ofta en ovisshet för det ekonomiska och att även kanske behöva arbeta på obekväma tider och på sin ”semester”. Men i och med att jag alltid älskat alla branscher jag drivit företag inom så har det gått ganska bra ändå. Idag och med Sjukt Frisk är jag väldigt noga med hälsosamma rutiner samt arbetsupplägg i och med att jag har familj. Jag värdesätter mitt privatliv minst lika mycket som mitt yrkesliv. Det är otroligt viktigt med balans för mig. Då fungerar jag utifrån mitt bästa på alla områden och kan bidra på allra bästa vis!

Vad är det bästa med att driva företag?

Möjlighet till utveckling av sig själv inom olika områden och nya kunskaper, friheten (!), möjligheten att leva utefter sina egna värderingar, visioner och drömmar. Att sätta sina egna mål och göra en plan. Oslagbart!

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Kanske att tro att de ska skaffa kontor, anställda och köpa in tjänster som de egentligen kan göra själva. Vi kan ofta mer än vad vi tror, vi måste bara testa oss fram och vara nyfikna och våga. Håll i din ekonomi och investera i det som verkligen gör skillnad för dig och din verksamhet (är det ett måste med fast kontor, anställda, lager?). Kavla upp armarna och försök tänka utanför boxen på hur du kan fixa allt från kontor, marknadsföring, ekonomi etc utan att det flyter iväg med kostnaderna. Ihållighet och utmanande av antaganden är grymt för vår personliga och yrkesmässiga utveckling!

Emmas tips till företagare/entreprenörer

Investera i ditt eget ledarskap oavsett om du ska starta helt själv eller ha anställda. Att kunna leda både sig själv och andra med sunda värderingar och en stabil grund är verkligen avgörande för din succé. Jag har klienter som är chefer över hundratals, men de vet knappt hur de ska leda sig själva. Då fokuserar vi t ex på grundvärderingar, drivkraft och självkännedom.

Var transparent, ärlig i största möjliga mån och visa respekt för alla du träffar. Du vet aldrig när och under vilka omständigheter ni ses igen. Hjälp andra som ber om det så får du detsamma tillbaka när du önskar. Its cool to be kind!

Och ge inte upp om det dyker upp hinder. Jag vet att det kan låta pretto men jag tänker alltid att hinder är en ”detour i rätt riktning”. Antagligen behöver jag mer erfarenhet och kunskap och därför går det inte geschwint. Bygg upp ditt mod, och tålamodet- att kunna stå kvar i det obekväma tills du kan gå vidare igen. Visualisera i kombination med action! Utan handling och fotsteg-stora som små- kommer du att stå kvar och undra varför dina drömmar inte blir uppfyllda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv