Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Palett Kommunikation

Anna Lindström är 29 år  och kommer från Helsingborg. Hon bor sedan 2,5 år tillbaka i Malmö där hon bor med sin sambo och hunden Viggo. Hennes intressen är djur/natur och mode/skönhet. Anna brukar kalla sig själv schizofren, då halva hon vill gå i gummistövlar på landet och klappa kor hela dagarna, medan hennes andra halva älskar kläder, skönhet, nagel -och hårfix osv.  Men! Hennes livsprojekt blir att hitta en balans!

Annas företagsresa – steg 1 Maroccana

Jag har alltid gått i tankar om att starta företag och så länge jag kan minnas även spånat på idéer, utan att egentligen reflektera över det. Steget tog jag för cirka 6 år sedan. Jag hade arbetat i en djurbutik i 3,5 år och kände att jag ville göra något helt annat. Det började med att jag sökte en utbildning som hette e-handel, som var på en termin. Under utbildningen hade vi som uppgift att starta ett fiktivt företag/webbshop, men jag hade en klar bild över att detta inte var ett låtsasprojekt för mig, utan jag startade mitt första företag Maroccana. 

Jag hade något år tidigare köpt min första lägenhet och i hallen låg det ett golv av marockanskt kakel som jag blev väldigt förtjust i. Då fick jag upp ögonen för marockansk inredning och det hade börjat bli trendigt i Sverige, men det var fortfarande ganska svårt att få tag i den stilen. 

Därför byggde jag en webbshop, bokade en resa till Marocko och åkte dit. Utan att ha en aning om hur jag skulle gå tillväga åkte jag ut till en stor marknad i Marrakech, köpte varor (stora mattor, handgjort porslin, sittpuffar, väskor och sjalar, brickbord och lampor) och skickade de hem till Sverige. Det var en nervös period från att jag lämnade Marocko tills jag tog emot varorna några veckor senare. Jag började tveka på vad jag har gett mig in på, men till sist kom mina lådor med varor. Nästan allt porslin var sönder, men istället för att deppa ihop valde jag att se det som en lärdom. 

På grund av omständigheter valde jag att efter några år avveckla Maroccana. Trots det kommer företaget alltid ligga mig varmt om hjärtat och jag pratar om det med stolthet. 

Annas företagsresa – steg 2 Palett Kommunikation

För två år sedan kände jag att jag ville komplettera mina kunskaper och började läsa till Webbkommunikatör med inriktning på sociala medier. Utbildningen kändes verkligen rätt och jag var ute på praktik på två olika företag. När den sista terminen kom (nu i våras) skulle vi gå ut på vår tredje och sista praktik. Jag valde då, ihop med en klasskamrat, att starta mitt andra bolag. Jag hade en känsla av att jag ville göra något för mig själv, jag ville pressa det sista ur utbildningen och styra vad jag skulle lära mig. Vi startade Palett Kommunikation. 

Palett kommunikation 

Palett kommunikation är en kommunikationsbyrå där vi inriktar oss på sociala medier. Vår målgrupp är mindre företag som behöver hjälp med sin digitala närvaro. Vi tar fram strategier för sociala medier, gör målgrupp -och omvärldsanalyser, skriver copy, arbetar med SEO och optimerar hemsidor. Bolaget drivs i Malmö och det är en stad med massor av företag. Vi är dock inte låsta till Malmö, då vi arbetar digitalt.

Mitt mål är att bygga ett varumärke kring mitt namn för att kunna leva i en flexibilitet där jag själv styr över mitt arbete och tider.  Jag vill leva för mitt arbete, men ändå kunna arbeta “lagom” mycket. 

Det är viktigt för mig att vara mitt namn, och inte företagets namn, om ni förstår hur jag menar? Jag vill kunna starta företag och brinna för det, med den dagen jag känner att jag har en ännu bättre idé vill jag kunna lägga min energi på den. Eftersom jag säljer tjänster vill jag vara välkänd med mitt namn. Det ligger några år bort i tiden, men mål och drömmar är till för att uppfyllas!

På grund av den rådande situationen har Palett blivit ett sidoprojekt och jag arbetar som webbredaktörsassistent inom e-handel på Granngården – en av mina tidigare praktikplatser – vilket jag trivs superbra med just nu! 

Anna – företagaren med entreprenörshjärna?

Jag har en inre drivkraft som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Jag tycker om att gå emot strömmen och att göra sådant som andra inte hade vågat. Kan man säga att provokationen driver mig? Något jag har är bra självkänsla och gillar att gå min egen väg. Jag känner mig i alla fall alltid stolt över mina idéer och projekt samt det gör att jag drivs framåt för att utveckla det jag tror på

Men jag är företagare! För mig är en entreprenör en person med fler bollar i luften och som startat och driver flera företag. Samtidigt tycker jag att skillnaden mellan företagare och entreprenör är tankesättet. Och när jag tänker efter har jag nog en entreprenörshjärna. Den går ständigt på högvarv och spånar på nya företagsidéer. Jag vet att företaget jag driver nu absolut inte är det sista jag startar upp. Det kommer komma mer, inom kort. Så jag får kanske börja kalla mig själv för entreprenör!

Vad tror du är ett misstag många gör i början av sin entreprenörsresa?

För det första – våga starta företag! Har du en idé som du tror på? KÖR! Det är viktigt att göra en ordentlig målgruppsanalys. Ska du finnas på sociala medier? Gör en strategi som sträcker sig några månader fram, gärna ett år. Detta missar många. Känns det svårt finns det byråer som kan hjälpa till. Mitt tips är verkligen att investera i detta! 

Reflektioner kring företagandet

Jag är bara i början av min resa och jag driver ett litet bolag. Men det svåraste för mig (som älskar att starta upp projekt) är att fortsätta driva den mest spännande uppstartsfasen är över. Jag måste säga att jag är grym på att starta bolag och projekt! Inte lika grym på att fortsätta, uppenbarligen. Men jag jobbar på det, varje dag! Däremot skulle jag inte ändra någonting om jag skulle göra om allt. Jag gillar inte att tänka tillbaka på misstag, då kan jag börja älta. Jag blickar framåt och ser alla tabbar på vägen som lärande.

Samtidigt tycker jag att osäkerheten är en baksida kring företagandet. Att kanske inte veta hur nästa månad ser ut och om det går att ta ut någon lön då. Sedan tycker jag att det är tråkigt med bokföring osv, men det går ju att lägga över på någon annan så småningom! 

Vad är det bästa med att driva företag?

Friheten, helt klart! Att allt jag gör och arbetar för, det gör jag för mig själv. Sedan är det en stolthet att driva eget. Att jag vågat ta steget som andra kanske drar sig för

Annas tips till företagare/entreprenörer

Tro på din idé, gå din egen väg och glöm inte att du är grym som har vågat ta steget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv