Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Lina Lockean

Lina Lockean är en frilansande skribent och kommunikationskonsult som helst spenderar sin tid utomhus. Hon gillar att ströva i skog i mark, läsa böcker och umgås med vänner – gärna på en trång uteservering eller vid en öppen eld mitt ute i ingenstans.

Starten på frilanslivet

Jag startade företag som en lösning på ett problem. Jag var 23 år, mitt uppe i mina
universitetsstudier och hade häst. För att få det att gå runt ekonomiskt jobbade jag extra på ett hotell men i samband med ett ägarbyte blev all personal uppsagd. Jag ville inte behöva göra mig av med hästen så istället för att ta ett till jobb som egentligen inte låg i linje med vad jag ville långsiktigt startade jag företag. Jag älskade att skriva, hade jobbat med projektledning och tänkte ”varför inte?”. Efter en del slit hittade jag en bra nisch med kunder, lärde mig på vägen och började hitta min plats.

Verksamheten – Lina Lockean

I takt med att fler aktörer inser sitt ansvar i omställningen till ett mer hållbart samhällssystem ökar behovet av vass kommunikation av komplexa frågor. Bra kommunikationsarbete handlar därför inte bara om att nå ut till potentiella kunder eller medlemmar utan också om att skapa dialog.

Som kommunikationskonsult stöttar jag organisationer med behovsanalys, strategi och målgruppsanpassning. Jag skapar relevant innehåll såsom texter för tryck och webb, grafiskt material samt kampanjer för att sedan utvärdera och analysera resultatet. Vid sidan av detta håller jag just nu även på att etablera mig som skribent.

Mina ambitioner med verksamheten är att:

  1. Väcka intresse genom att sprida goda idéer och budskap.
  2. Skapa innehåll som driver läsaren från tanke till handling.
  3. Använda kommunikation som ett verktyg för att driva omställningen till ett mer hållbart samhälle.

Vad skulle du säga är det främsta misstaget de flesta gör i början?

Jag kan bara redogöra för mina egna fallgropar, men jag skulle säga att det är lätt att jämföra sig med andra som har mer erfarenhet och ett annat affärsupplägg. När självförtroendet börjar svikta vågar du kanske inte ta ordentligt betalt, drar dig för att sticka ut näsan i kundmöten och tappar glödengnistan. Du har valt den vägen du valt för att du tror på din idé, så försök påminn dig själv om det. Det är också bra att omge sig med andra som kan vara ditt största fan när du inte kan vara det själv.

Vad är det bästa med att driva företag?

Som frilansare får jag utvecklas organiskt där behoven finns vilket är väldigt tillfredsställande. Bra dagar har jag möjlighet att styra vilken typ av projekt jag tar mig an och väljer helst att jobba med organisationer som har ett stort samhällsintresse. Mitt arbete är omvärldsberoende och samhällsläget har stor påverkan på uppdragen jag får och dess innehåll. Det ger en varierad arbetssituation som absolut bidrar till otrygghet och slit ibland, men ger tillbaka tusenfalt med spännande möten och viktiga projekt.

Vad har du för framtidsplaner?

Jag har många spännande idéer för vart jag vill ta mitt frilansande! Att kommunicera komplexa ämnen som miljö- och hållbarhetsfrågor är något jag tänker sätta tänderna i ännu mer. Jag har nyligen avslutat en master i miljökommunikation och vill omvandla det jag lärt mig där till praktik.
Som frilansskribent är jag grön och vill gärna gräva mig djupare in i mina egna specialområden och utvidga mitt nätverk, sälja intressanta artiklar och bli ännu bättre på att skriva.

Linas tips till företagare/entreprenörer

  1. Om du inte är 100% säker på vart du vill, låt din specialisering växa fram. Jag tog många olika typer av projekt och kunder innan jag började hitta vad jag trivs med och är bra på.
  2. Var rädd om dig. Det är lätt att köra på utan att stanna upp och hämta andan. Ingen skickar hem dig vid dagens slut så du måste ta ansvar för din egen återhämtning. Gott nog är gott nog!
  3. Du behöver inte gå från noll till hundra. För min del har det varit helt avgörande att ha någon form av regelbunden inkomst i perioder, t.ex. CSN eller lönejobb – särskilt i början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv