Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Veridi

Anette Abel är 40 år och bor med sin man och tre döttrar i Täby. Hennes intressen inkluderar företagande, aktier, vänner och familj samt golf. Anette brinner även för inredning och är en “Hemnet junkie.”

Början på Veridi

Jag var 39 år när jag grundade Veridi. Intresset för att starta eget var starkt. Jag har alltid varit inspirerad av att ”vara min egen” och styra min vardag, samt att mina föräldrar drev eget företag tillsammans. Flexibiliteten i att driva eget lockade starkt, speciellt nu när jag har en familj. I tidigare roller har jag jobbat väldigt mycket vilket innebar mycket tid från familjen, stress på och efter jobbat, sämre sömn etc. Det var något jag hade fått nog av och ville vara mer harmonisk som människa samt bättre med mina barn. Att driva eget tar också mycket energi och en del stress, men på ett annat sätt—nu gör jag det för mig själv!

Veridi idag

Veridi är ett företag som säljer miljövänliga småbarnsprodukter. Plattformen jag har grundat brukar jag referera till som ”det gröna samlingstorget.” Jag har en bakgrund inom e-handel och barnbranschen, därmed vill jag nu göra det lättare för familjen att handla hållbart. Våra partners är ofta mindre aktörer med hållbara produkter som har svårt att själva nå ut till potentiella köpare. Det finns jättemånga bra produkter därute och med Veridi kan vi erbjuda en plattform där vi samlar dessa samt gör det enkelt för kunden att hitta ett stort urval av hållbara produkter. Vi listar produkterna men om en kund vill köpa en produkt tas de vidare till respektive partner och gör köpet där, vi agerar således endast som en trafikportal. Eftersom vi har ett stort utbud kan vi investera mer effektivt i digital trafik såsom Google etc. 

Målen med Veridi är att:

 • Göra det lättare för familjen att handla hållbart
 • Stödja ett hållbart köpbeteende
 • Hjälpa mindre företag att attrahera trafik, något som de kanske inte själva har möjlighet att göra (ex. Google kan vara alltför dyrt för den enskilde företagaren med ett fåtal produkter)

Vi hade ett kontor i Mörby Centrum i Stockholm men har nu sagt upp det för att istället jobba från hemmakontor. Det var en kostnadsfråga, jag har lärt mig att som nystartat bolag gäller det att ha kontroll på kostnaderna och jag lägger hellre den hyran på andra poster som är mer kritiska i dagsläget.

Entreprenör eller företagare?

Jag är nog en mix av entreprenör och företagare. Jag har träffat många inspirerande entreprenörer som har ett fantastiskt driv och tusen olika idéer, men de har kanske svårt att lyckas just för att de inte är företagare. Om man driver ett företag och vill göra det över tid måste man även göra de tråkigare sakerna. Ha koll på kostnader, marginaler, avtal, det administrativa, bokföring, fakturering… När man har koll på det är det ändå ganska kul, och man förstår verkligen sin business från ax till limpa.

Jag har lagt in alla pengar själv så det är ju absolut en finansiell uppoffring som man inte vet om man får tillbaka. Har gett upp ett ”säkert” jobb med bra lön, pension och förmåner, just nu tar jag inte ut någon lön alls utan betalar istället för att jobba. I dagsläget finns ingen inkomst och det är mer osäkerhet inför framtiden (speciellt i Coronatider). 

Anettes företagsresa

Det svåraste med att starta eget var att sätta upp bolag med alla dess regler, att skaffa bokföringsprogram, att lära sig om bl.a. redovisning och momsredovisning samt att veta vad man faktiskt måste göra! Det kan vara en djungel och har man inte gjort det tidigare är det jättesvårt att veta vad, när, hur. Har dock haft turen att känna en revisor som varit en klippa och hjälpt mig med mycket, utan henne hade jag nog inte klarat det! 

Det har varit jobbigt att det inte tar fart så snabbt som man hoppas, att det finns motgångar. När allt går bra känner man sig fantastiskt, när man sedan får ett bakslag kan det ibland vara svårt att ställa om och kämpa vidare. Men alla går vi på smällar, det som man lär sig av och kan ta med sig framöver. Jag har också upplevt att det kan vara jobbigt att förklara för vissa personer i min omgivning vad man gör och varför man gör det. De menar inget illa men kan fråga när man ska skaffa ett ”riktigt” jobb med ”säker” inkomst, pension, trygghet etc. Det kan vara jobbigt att höra, speciellt när man har motgångar då man kan bli osäker på sig själv.

Det bästa med att driva eget är följande:

 • Man lär sig massor!
 • Flexibiliteten
 • Mer tid med familjen—det är på mina villkor
 • Att träffa andra företagare/entreprenörer och lära av varandra
 • Intressanta nätverk
 • Att skapa något och se resultatet—otroligt motiverande! 

Om jag hade gjort om min resa hade jag haft bättre kontroll på kostnaderna från dag ett, t.ex. inget kontor förrän man har råd till det. Jag skulle även göra en bättre affärsplan inklusive budget för att se vart man måste spendera och vad som inte är nödvändigt i dagsläget. Var realistisk! Det som är jätteviktigt att tänka på är att om du har en partner – upprätta ett aktieägaravtal så ni vet båda vad som gäller. 

Anettes tips till entreprenörer och företagare

 • Gör en affärsplan så du vet vad det är du vill uppnå. Om det är rimligt med den budget du har, prioritera därefter kostnaderna.
 • Ha koll på kostnaderna, dra inte på dig fasta kostnader innan du ser att intäkterna täcker det.
 • Försök lära dig om bokföring etc. till en början. Då du vet vad som händer och att du får en helhetsinblick, även om du outsourcar det senare.
 • Ha tålamod—allt kommer inte att vara lätt och du kommer att få motgångar här och där. Men tro på dig själv och umgås med människor som ger dig energi och som är positiva till det du gör.
 • Om man har turen att ha en stöttande familj/partner gör detta en otrolig skillnad. Har man familj skulle jag tipsa om att prata med din partner innan så ni båda är införstådda med vad som gäller och hur det finansiella kommer se ut ett tag framöver.
 • Det behöver inte vara perfekt från dag ett—det är bättre att lansera, få feedback, förbättra… Om man inte lanserar något innan allt är perfekt finns risken att det aldrig blir av. Och den feedback man får under resans gång är guld värd och hjälper dig att förbättra din idé/tjänst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv