Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Heléne Lewinsky, grundare av Heléne Lewinsky Relations- och Textverkstad

Heléne är personen som stångar sig blodig för allas lika värde. Genusmedvetenhet och normkritik är ett stort intresse. Hon älskar även natur, kultur, musik och spelningar. I Göteborg – där hon bor – driver hon sitt företag parallellt med sin kommunala anställning på en samtalsmottagning som utbildad psykoterapeut.

Vem är du, Heléne? 

Jag är 47 år, har en partner och en stor familj i olika konstellationer. Föredrar att umgås med mina nära framför stora opersonliga tillställningar. Tränar mig slutkörd på fightpass så ofta jag kan. Står upp mot orättvisor och stångar mig blodig för allas lika värde – det har alltid varit en av mina drivkrafter. Jag har en ständig vilja att utvecklas och att bli bättre. Sedan är jag också väldigt intresserad av genusmedvetenhet och normkritik. Det tänker jag är en förutsättning för den som bedriver förändringsarbete av något slag. 

Vad kan man få för hjälp på din mottagning? 

Jag bedriver psykoterapi med par, individer och familjer. Sedan håller jag föreläsningar och moderatorsuppdrag och jobbar även med journalistiskt arbete. I en hyrd lokal i centrala Göteborg tar jag emot fysiska besök, men arbetar även digitalt om någon önskar sådana samtal.

Mitt mål med verksamheten är att vara en medmänniska. Både som psykoterapeut och fackjournalist. Det låter kanske pretentiöst men jag vill stå upp för det jag tror på och göra gott. Även stå upp emot konventioner och vara ett alternativ för personer som vill ha en samhälleligt, genus- och politikmässigt förankrad psykoterapeut. 

Var jag är om några år? Förhoppningsvis klokare och bättre. Skämt åsido – jag tänker mig att om några år är min verksamhet där den är nu. Jag trivs bra med att ha en kommunal anställning. Det har aldrig varit ett mål för mig att tjäna massa pengar eller att göra mig ett namn. 

Hur började allt?

Jag startade min mottagning 2018 när jag var 43 år – direkt efter psykoterapeututbildningen och i samband med att jag fick min legitimation. Anledningen till varför jag startade företaget är att för mig är det inte etiskt att erbjuda människor psykoterapi utan att ha en legitimation. Att jag är legitimerad via Socialstyrelsen innebär bland annat att jag är skyldig att tillse att den sökande omfattas av patientförsäkring och att jag (som all hälso- och sjukvårdspersonal) står under IVO:s tillsyn. Det är också ett tips till den som söker samtal – kolla upp vad som gäller. Långt ifrån alla som säger sig bedriva terapi är legitimerade psykoterapeuter. Samtalsterapeut eller liknande får vem som helst kalla sig. Den personen kan säkert vara lika bra i samtal för den som söker, jag gör ingen värdering där. Men patienten har inte samma skydd.

Viktiga lärdomar från entreprenörsresan

Allt tar mer tid, det är mer omfattande och kostar mer än vad en tror – om du vill göra det på rätt sätt. Men det är det värt. Det bästa med eget företag är alla dessa möten med människor. Att en får förtroendet att finnas med en bit på människors livsresa. Men ibland kan det vara svårt att hitta balans tidsmässigt. För mig är återhämtningen oerhört viktig för att jag ska kunna göra ett bra jobb. 

Helénes tips till andra entreprenörer

Jag tror att många tror det är allt eller inget, men att de glömmer bort att ett företagande också kan ske i en liten skala på deltid. Kanske att en tror att det ska ge en stor inkomst direkt. I min bransch växer en långsamt – det är word of mouth snarare än marknadsföring som ger fler uppdrag. Det är också så jag trivs bäst! Att drivet blir något annat än att nå de människor som själva söker, genom exempelvis intensiv marknadsföring – det skulle inte kännas etiskt rätt för mig. Jag vet att en del företag även i min bransch jobbar så, det syns på sociala medier. Men där finns ofta en större vinstdrivande intressent bakom, snarare än en enskild företagare. 

4 andra snabba tips:

  • Känn efter vad du vill och särskilj det från vad andra förväntar sig av dig.
  • Låt det ta tid, om det krävs. 
  • Gör saker som du mår bra av. 
  • Gör det du är intresserad av.

Och du, ta hand om dig själv under tiden. Företagande ska vara din glädje. Inte ett måste.

Vill du komma i kontakt med Heléne?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv