Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – INEZ VICTOR Retorik & gestaltterapi

Inez Victor driver INEZ VICTOR Retorik & gestaltterapi. Inez är 43 år och för fem år sedan flydde hon storstadshetsen och rusningstrafiken för att flytta till naturen i Knivsta. Där bor hon tillsammans med sin man och deras två barn. De tycker om att vara ute i naturen, sova i hängmatta, bada året runt, röra på sig, slappna av på landstället i Sörmland och umgås med vänner. Inez har ett stort intresse för människor, relationer och kommunikation och kan nörda in sig ordentligt i det.

Bakgrunden till INEZ VICTOR Retorik & gestaltterapi

När jag var tio år drömde jag om att bli PR-kvinna. I högstadiet stod jag och skakade med ett darrande papper när jag höll ett föredrag på naturkunskapen. Idag är jag retoriker, sedan över 17 år tillbaka. Det började med ett sug efter att plugga. Jag kom in på flera olika kurser och valde retoriken ”för att det verkade vara skönare människor på uppropet”. Redan på första föreläsningen på Södertörns Högskola, med inspirerande Maria Wolrath Söderberg, var jag såld—det här ska jag göra! Att det blev eget företag var mest för att det inte fanns någon egentlig bransch för anställning inom retorik på den tiden. Nu tror jag att det var meningen att jag skulle bli egenföretagare. Jag kan ställa höga krav på mig själv, begränsa hur mycket jag vill jobba och leverera med stolthet. Jag drivs av visionen att alla kunder ska bli nöjda. Helst mycket mer än nöjda!

Starten på INEZ VICTOR Retorik & gestaltterapi

Vid 26 års ålder startade jag Victors retorik, som sedan två år tillbaka heter INEZ VICTOR Retorik & gestaltterapi. Drivkraften var att få människor att mötas; med retoriken hjälper jag människor att nå ut och med terapin hjälper jag människor att nå ända in—i sig själva, och dem de möter. Jag arbetar med kommunikation och välmående, med både individer och grupper. Hantera konflikter, förstärka team och öka välmåendet i vardagen, det brinner jag för. Jag är nyfiken på vilka företag och organisationer som vågar gå först i att ta in en egen husterapeut. Massör på fredagar och terapeut på måndagar. Jag utmanar alla företag och organisationer i det!

INEZ VICTOR Retorik & gestaltterapi—vad gör de?

Jag ger coachning, workshops och inspirationsföreläsningar i retorik, vilket inkluderar presentationsteknik, härskartekniker, konflikthantering, praktisk teambuilding, sälj och argumentation. Det är interaktiva föreläsningar med action, eftertanke och humor. De som är med på mina kurser och föreläsningar brukar uppleva en hel del ”ahaa”, ”preciiis” och ”hahaha!”. De senaste sex åren har jag studerat till gestaltterapeut på Gestaltakademin i Skandinavien. Sedan två år tillbaka tar jag emot i både individuell terapi, parterapi och nu även gruppterapi.

Mitt mål med verksamheten är att få människor att våga möta både sig själva och varandra. Våga vara närvarande, uppriktiga och tydliga. Jag vill att alla vågar mötas i både styrka och sårbarhet. Våga argumentera, kämpa och stå för sin sak. Se retoriken som en kraft. Det är underbart att se människor växa, se gruppers potential förverkligas!

Vart i Sverige finns du?

Jag har lokal både i centrala Stockholm och i centrala Knivsta, 15 minuter från Arlanda. Där tar jag emot för retorikcoachning och terapi. Utbildningar och inspirationsföreläsningar håller jag på beställning i hela landet. Jag får ofta frågan om jag vill växa som företag och anställa, men nej. Min frihet är värd mycket. Jag vill tjäna pengar så att vi klarar oss. Därefter är den största lyxen för mig att ha ledig tid tillsammans med vänner och familj. 

Utmaningarna med att driva eget

Att få barn har varit det finaste för mig, men även en svår omställning i kombination med att ha eget. Sedan jag startade 2003 har jag alltid varit tydlig med gränser: jag ska aldrig jobba efter 17:00 eller på helger. Jag hade disciplinen att arbeta när jag skulle arbeta och vara ledig när jag skulle vara ledig. En ledig tid var mammaledigheten, där jag också var disciplinerad och fokuserad på att vara just mamma. Det fick mig också att inse värdet av mig själv och att inte allt är bundet till min prestation i företaget. På gott och ont. 

De första åren arbetade jag enormt mycket. Stod på scenen i olika delar av landet och flög mycket. Jag har inte sett det som uppoffring. Jag kom där med min rullväska, högklackade skor och kavaj – kände mig proffsig, välbokad och uppskattad. Jag tyckte det var roligt! Det tempot vill jag inte ha idag. Idag väljer jag oftare trekkingskor framför högklackat. Jag har en skön balans mellan egenföretagande och fritid. Frihet. 

Jobbigast har varit intåget av dessa smartphones – haha! De utmanar min disciplin. Jag vill inte kolla mejlen efter 17 men ibland gör jag det ändå. Jag tror stenhårt på att du behöver vara frånvarande ibland, för att kunna vara fullt närvarande i andra stunder. 

Entreprenörsresan

Jag vet inte om jag skulle vilja ändra på något under min resa som egenföretagare. Men något jag tänker på ibland är att jag tackade nej till att vara retoriker i SVT:s program Retorikmatchen. Jag sa nej på grund av mammaledigheten. Något jag inte ångrar, men det hade varit roligt att medverka i den produktionen. Ibland vill jag liksom både och, samtidigt som att jag vet att ’både och’ inkräktar på närvaron och helhetsupplevelsen.

Hur skönt det än är att styra min egen tid, är den kollegiala saknaden tydlig. Det blir ensamt. Jag saknar att skratta, flippa ur på en fikarast och ha kreativt skapande tillsammans. Det får jag skapa på eget initiativ, med de nätverk och de vänner jag har. Det positiva är solklart min frihet, där jag prioriterar mycket ledig tid med de som är viktigast för mig, i mitt liv. 

Inez tips till andra företagare och entreprenörer

Alla är olika, vissa vill ha 200 års erfarenhet när de börjar. Själv gick jag ingen starta-eget-kurs, utan lärde mig på vägen, det passade mig bäst. De första två åren gick jag in till Skatteverket med mina plus och minus och bad om hjälp med deklarationen. De var supertrevliga och hjälpte gladeligen till. Du behöver inte kunna allt från början! Sedan finns det de som tar sig an vad som helst. Jag träffade en person som började hålla retorikutbildningar utan att hon visste vad ethos, pathos och logos var. Där tror jag tvärtom att man behöver samla på sig kunskap och erfarenhet innan man utger sig för att vara något man inte är. Låta trovärdigheten vila på en stadig grund. 

Jag ger ogärna råd då jag vet att alla är olika, fungerar olika och drömmer olika. Om jag ändå ska ge ett: följ din kompass. Gör inte valen efter pengarna, gör valen efter passionen! Det blir mer hållbart i längden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv