Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Jasmine Furelid

Jasmine Furelid, grundare av fe:male, är 37 år men känner sig som 25 år. Hon var bosatt i London i nio år men bor numera i Enskede, Stockholm. Förutom företaget har hon två deltidsjobb i butik och livsmedelsbutik. Jasmines företag är ett av hennes intressen, men hon är även intresserad av mode, familj och vänner. Hon kan ibland prata alldeles för mycket, är oftast glad och lever för kreativitet!

Fe:male: motivation och företagandet

Min verksamhet är inom modebranschen, då jag säljer smycken. Jag har lager och kontor hemma i Stockholm. Drömmen är att öppna en butik/showroom/kontor i ett. Om fem år så hoppas jag fe:male har en egen fysisk butik och fler återförsäljare. Jag vill kunna överleva på företaget utan att ha extrajobb och kanske till och med kunna anställa någon.

Mitt mål är att inspirera människor att göra sin egen grej—att gå sin egen väg helt enkelt. Folk är inte så vågade och följer mer än de leder. Sedan skulle det vara fantastiskt att på något sätt jobba med yngre tjejer där allt synkas in i ett. Vet inte än hur jag ska gå tillväga för att uppnå det, men jag tror att det kommer formas automatiskt till slut om det är den vägen jag ska gå.

Jasmines entreprenörsresa

Jag började driva eget i London där jag jobbade som stylist. Kom sedan hem till Sverige och startade företaget 2016. Företaget började faktiskt med att sälja hängselbyxor men 2018 formades det till vad det är idag. Försäljningen började komma igång lite 2019 och sedan dess har det gått framåt. Det bästa med att ha eget är att du kan styra och strukturera upp din egen tid. Dock är detta på gott och ont om man nu inte har självdisciplin.

Från min entreprenörsresa har jag lärt mig att saker tar sin tid och att man inte får ge upp. Utmaningen ligger i de svåra perioderna. Att vara själv i ett företag är oerhört svårt också, jag har alltid önskat lite att jag startat det tillsammans med någon. Men fördelen med det är att du inte behöver anpassa dig efter någon annan. Passion och tro på sin idé är nyckeln. Mitt råd till andra är att bara börja. fe:male började med hängselbyxor och har nu utvecklats till mestadels smycken. Man måste inte veta allt från början, börja bara!

Om jag kunde göra om min resa hade jag nog startat företag med någon annan som man kan ha när man behöver peppen, bolla idéer osv. Det är nog det jag saknar även om jag har ett bra nätverk, familj och vänner. Det kan bli väldigt ensamt ibland.

Företagaren Jasmine med hög drivkraft

Jag tror jag alltid har varit riktigt driven och är osäker på vart det stora drivet kommer från. Jag vill alltid göra bättre, vilket är ”a blessing and a curse”! Strävan efter att jobba för mig själv har funnits där sedan ung ålder och det är nog det som motiverar mig. 

Jag är mest stolt när jag känner att när folk gillar det jag gör och vill ha på sig MINA produkter och ger så mycket kärlek. Då känner jag att jag åstadkommit något. Även kändisar som vill rocka fe:male gör mig glad. Jag är stolt över att jag inte gett upp utan istället kämpat eftersom jag är duktig på att starta projekt men blir uttråkad väldigt lätt. Jag bestämde mig att med fe:male skulle jag ”go all in”!

Utmaningar i att driva fe:male

Det svåraste är att hinna med allt! Du är bara en person och du gör flera heltidsjobb. Struktur är lite jobbigt för mig men jag jobbar på det. Tycker även logistiken är supersvår, att beställa påfyllning i tid, hur mycket osv. Man vill inte låsa pengar på lager som inte kommer gå åt, samtidigt har jag minimum när jag beställer så det blir lite svårt.

Balans i livet överlag är min stora utmaning och ännu mer i företaget. Det är svårt att veta när man ska sluta. Jag försöker göra scheman men det går inte när man är egen eftersom saker dyker upp här och var och det är svårt att planera. Jobbet glider oftast in i min fritid men jag försöker att strukturera upp det och inte vara för hård mot mig själv. Jag har offrat bekvämlighet och att ha ett 9-5-jobb med en heltidslön. Tid och pengar är konstant en uppoffring, men å andra sidan gör jag det jag tycker om och följer min passion så i slutändan är det väl det som gör det värt, eller hur?!

Till nya entreprenörer

Många går in alldeles för hårt i början. Jag menar inte att man inte ska göra det men ibland tror jag varumärket måste forma sig av sig självt. Man behöver inte ha allt klart från början. Man tar stora lån för det ena och det andra men man måste ge det tid. Passionen är en viktig ingrediens om du ska starta eget. När nedgångarna kommer är det passionen påminner dig om varför du började. Det är även där och då jag själv ifrågasätter mycket, men där måste man bara pusha sig själv fastän det tar emot.

Mitt tips för att hitta rätt kontakter är att prata om ditt varumärke, vad du gör osv. Visa intresse för människor och vad de gör. Var inte rädd för att fråga om samarbeten, hjälp och tips. En mentor som du ser upp till är superbra också som även kanske kan föra ihop dig med andra bra kontakter. Jag har ingen själv just nu dock men tror absolut att det är bra.

Ett sista tips är lite klyschigt, men ge inte upp! Allt tar tid och underskatta inte resan till målet. Gör din grej och ta inte in allt för mycket vad folk säger, så länge du tror på dig och din idé! Heja dig för att du börjar, de flesta gör inte ens det!

This or that med Jasmine Furelid

Tack Jasmine för ditt medverkande i årets sommarinspiratörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv