Entreprenörden logo

Sommarinspiratör – Julia Ilke grundare av Yogahuset och Uppsala Postural

Julia startade sin karriär som frilansskribent och konsult – på ett bolag – innan startade eget inom yogan. Utan investerare eller egna tillgångar grundade hon sitt bolag – som ensamstående mamma. Med Yogahuset vill hon göra det enkelt för andra att ta första steget till yogamattan. 

Yogastudion för alla

Jag driver studion Yogahuset som ligger i centrala Uppsala. Min vision när jag öppnade studion var att skapa en inkluderande yogastudion där alla ska känna sig välkomna. Jag ville göra det enkelt att ta det första steget till yogamattan. Idén om en egen yogastudion hade jag haft i bakhuvudet sedan jag själv fann yogan för 19 år sedan. 

Hur började allt?

Genom olika resor och besök i andras yogastudios samlade jag – både medvetet och omedvetet – på mig kunskap och inspiration till hur jag ville att min egna studion skulle vara. Nu har jag drivit studion i lite mer än sex år. Och jag gläds åt att se att studion liksom lever sig eget liv nu och formas av yogautövarna som kommer till oss. 

Eftersom jag alltid är hungrig på mer utbildade jag mig under hösten 2021 till Postural tränare. Utöver yogastudion har jag nyligen startat Uppsala Postural. Nu tar jag emot klienter som har värk av olika slag och som vill få hjälp att  med rätt träning återskapa  en smärtfri och välfungerande kropp. Att ha utökat verksamheten med Postural träning känns helt rätt och väldigt roligt! Under mina år som yogalärare möter jag många som är väldigt stela eller har ont i kroppen. Många gånger hjälper yogan men långt ifrån alltid. Då är Postural träning en fantastisk metod för att uppnå smärtfri rörelse.

Julias entreprenörsresa som ensamstående mamma

Att jag skulle driva eget har alltid varit en självklarhet för mig. När jag var 29 år startade jag mitt första aktiebolag. Innan dess hade jag en enskild firma i flera år som frilansskribent och konsult. När jag sedan startade Yogahuset var jag ensamstående med en treåring. Jag hade inga investerare eller egna tillgångar som var mycket att skryta med. Många undrade nog om jag visste vad jag gav mig in på och avrådde mig i all välmening. Jag hade dock en stark vision och känsla för att det är det här jag ska göra. Jag var beredd på att göra allt för att lyckas.

Att som ensamstående mamma starta och driva en egen verksamhet är kanske ingen rekommendation. Men jag ångrar det inte  heller Föräldraskapet gör en väldigt ödmjuk och perfektionisten i mig har fått ge vika många gånger. Men jag har också utvecklat en förmåga att utifrån magkänsla ta beslut blixtsnabbt och jobba väldigt fokuserat.

Vad har du för tips till andra entreprenörer?

Mitt bästa tips till andra som vill starta eget är att börja med att se och lära av andra som gör något liknande. Jag fick på nära håll se arbetet och verkligheten bakom kulisserna på ett bolag jag konsultade på vilket jag lärde mig massor av. För mig var det också avgörande att jag redan innan jag öppnade Yogahuset hade jobbat upp en kundgrupp. Jag hade undervisat i yoga i över 10 år och gjort mig känd i Uppsala genom mina sommarklasser i Botaniska trädgården.

Mitt sista tips är att göra en budget, ha en tydlig vision och strategi. När du tror att du är klar dubblar du utgifterna och arbetet du räknar med att lägga ner, där någonstans ligger verkligheten. Om det fortfarande håller och det känns lockande är det bara att köra!

This or that med Julia Ilke

Vill du komma i kontakt med Julia?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Om Klara-Maria

Presentationen ”Här är en entreprenör” kändes mäktig första gången jag fick den. Jag ska hjälpa dig att få samma känsla. Denna blogg är alltså ett stöd för dig som är entreprenör med eller utan ett bolag.

Läs mer om Klara-Maria

Instagram

Tidigare inlägg

Kategorier
Arkiv